Το τέλος των κρυπτονομισμάτων

MichaelWuensch / pixabay
Η διαφημιστική εκστρατεία για τα κρυπτονομίσματα πλησιάζει στο τέλος της.

Πάντα ήμουν δύσπιστος σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ether. Δεν είχαν νόημα για μένα. Το άτομο που εφηύρε το σχέδιο παρέμεινε ανώνυμο. Η ιδέα προέβλεπε έναν περιορισμένο αριθμό συνολικών νομισμάτων, με καινούργια να γίνονται εκθετικά πιο δύσκολα να δημιουργηθούν ή να εξορυχθούν. Αυτό θα απαιτούσε συνεχώς εκθετικά περισσότερη ενέργεια. Στον πυρήνα των νομισμάτων κρυπτογράφησης βρίσκεται το blockchain, ένα δημόσιο καθολικό που κρατά ένα αρχείο κάθε συναλλαγής. Η «εξόρυξη» απαιτείται για την επαλήθευση του καθολικού blockchain. Αυτή η ιδέα είχε επομένως πάντα όρια στο σχεδιασμό της, τα οποία σε κάποιο σημείο θα καθιστούσαν αδύνατη την περαιτέρω επέκταση.

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν Bitcoin μπορούν να κρύβονται πίσω από ανώνυμα πορτοφόλια που κρατούν τα κρυπτονομίσματά τους, οποιαδήποτε μεταφορά από και σε πραγματικά χρήματα θα χρειαζόταν απο-ανωνυμοποίηση σε κάποιο σημείο ανταλλαγής. Αυτά τα σημεία εισόδου και εξόδου από και προς τα κανονικά νομίσματα ήταν μια άλλη σημαντική αδυναμία ολόκληρου του σχήματος. Ένα άλλο ήταν η προφανής χρησιμότητα των Bitcoin για κατασκόπους, εγκληματίες και φοροφυγάδες. Αργά ή γρήγορα οι αρχές θα τους εντόπιζαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Yves Smith του Νaked Capitalism είχε βαπτίσει τα νομίσματα κρυπτογράφησης «εισαγωγείς διώξεων».

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι χρήματα. Δεν μπορεί κανείς να πληρώσει φόρους με αυτά.

Τα πρώτα χρόνια τα περισσότερα Bitcoin αποκτήθηκαν για να αγοράσουν ναρκωτικά ή παιδική πορνογραφία στο darknet. Υπήρχε τότε μικρή αστυνομική δραστηριότητα ενάντια σε αυτές τις αγορές. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι αξιωματούχοι έγιναν πιο έξυπνοι. Όταν έπιασαν έναν έμπορο παιδικής πορνογραφίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διεύθυνση πορτοφολιού του και το δημόσιο βιβλίο για να βρουν όλους όσους είχαν πληρώσει ποτέ για την «υπηρεσία». Μερικά από τα ανταλλακτήρια, τα οποία έχουν επίσης λειτουργίες όπως οι τράπεζες, αποδείχθηκαν ότι διευθύνονταν από εγκληματίες. Χτύπησαν και οι άνθρωποι που είχαν σταθμεύσει τα bitcoin τους σε αυτήν την «τράπεζα» έχασαν τα χρήματά τους.

Άλλα ανταλλακτήρια, όπως το Coinbase, πήγαν «επίσημα» και μάλιστα μπήκαν στα χρηματιστήρια. Αλλά σύντομα έπρεπε να συμφωνήσουν να παραδώσουν τα αρχεία πελατών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για πιθανή φοροδιαφυγή και άλλες έρευνες.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα νομίσματα κρυπτογράφησης είναι μια καλή αντιστάθμιση επενδύσεων ή πληθωρισμού. Αλλά η αξία τους μπορεί να χειραγωγηθεί, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ασταθή.

Υπήρξαν προσφορές για δωρεά στη Σελήνη ή την Αλαμπάμα σε κρυπτονομίσματα. Ποτέ δεν το δέχτηκα. Δεν άξιζε τον πιθανό κίνδυνο να εμπλακεί στη μια ή την άλλη εγκληματική έρευνα.

Το 2021 πιθανότατα θα είναι το έτος κατά το οποίο θα πεθάνει τελικά το Bitcoin.

Ο πράκτορας αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ στη Ρωσία, Alexey Navalny, έλαβε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό μέσω «δωρεών» Bitcoin. Αυτά τα «ξένα χρήματα» αναφέρθηκαν ως ένας λόγος για τον τερματισμό της οργάνωσής του. Η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία είναι αυστηρή. Τους τελευταίους μήνες η Κίνα άρχισε επίσης να καταστρέφει όλα τα κρυπτονομίσματα. Μερικοί Κινέζοι geeks χρησιμοποίησαν φτηνή επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για να «εξορύξουν» νέα Bitcoin. Αυτό έχει πλέον απαγορευτεί:

    Η επαρχία Qinghai της Κίνας ανακοίνωσε μια νέα απαγόρευση των δραστηριοτήτων εξόρυξης εικονικού νομίσματος, ανακοίνωσε κυβερνητικό έγγραφο την Τετάρτη.

    Ακολούθησε άλλες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Σινγιάνγκ και της Εσωτερικής Μογγολίας, ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής στον ενεργειακό κλάδο κρυπτογράφησης στη χώρα.

Οι Κινέζοι miners έκαναν μεγάλο μέρος της εργασίας επαλήθευσης blockchain. Αυτό θα γίνει τώρα πιο ενοχλητικό.

Η απαγωγή για λύτρα είχε γίνει σπάνια στις «δυτικές» κοινωνίες καθώς η αστυνομία είχε μάθει να πιάνει τους ενόχους όταν έρχονται να πάρουν τα χρήματα. Η απόκτηση χρημάτων είναι πράγματι το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε επιχείρησης λύτρων. Με τη διαθεσιμότητα και την ευρύτερη χρήση του Bitcoin, οι λειτουργίες ransom-ware, ο εκβιασμός με εχθρική κρυπτογράφηση των δίσκων υπολογιστών, έγιναν τόσο εύκολο που ορισμένοι εγκληματίες τους προσέφεραν ως υπηρεσία.

Η πρόσφατη επίθεση κατά της Colonial pipeline έδωσε ένα νέο φως σε αυτό:

    "Οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ που διευκολύνονται από τα κρυπτονομίσματα δε θα περάσουν απαρατήρητες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες χώρες. Θα υποστήριζα ότι η κανονιστική απειλή για τα κρυπτονομίσματα έχει αυξηθεί εκθετικά"

    Οι επικριτές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι διευκολύνουν το έγκλημα χάρη στην ανώνυμη και αποκεντρωμένη φύση τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να συνδεθούν με άτομα.

    Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε τον Ιανουάριο ότι ανησυχεί για τα κρυπτονομίσματα για αυτόν τον λόγο. "Πιστεύω ότι πολλά χρησιμοποιούνται - τουλάχιστον με την έννοια της συναλλαγής - κυρίως για παράνομη χρηματοδότηση", είπε στους νομοθέτες κατά τη συνεδρίασης της ψήφισής της.

    Ο Gary Gensler, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει κάνει παρόμοιες κριτικές στο παρελθόν.

    "Πέρα από τη χρήση στο darknet, υπάρχουν εκείνοι σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες για να αποτρέψουν την κυβερνητική εποπτεία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροδιαφυγής, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή της αποφυγής καθεστώτων κυρώσεων", δήλωσε στο Κογκρέσο το 2018.

Στην περίπτωση της Colonial pipeline το FBI κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος των χρημάτων λύτρων που είχε πληρώσει η εταιρεία.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι και μέσα για την αποτυχία της χρήσης bitcoin για εγκληματικούς σκοπούς. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ζητά επίσης από το Κογκρέσο τις νέες αρχές να ακολουθούν τους κρυπτογράφους.

Με τις ρυθμιστικές αρχές και την αστυνομία σε όλο τον κόσμο να καταστρέφουν τη χρήση Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, αυτά έχουν χάσει έναν κύριο σκοπό της ύπαρξής τους. Η χρήση τους θα στιγματιστεί. Η κατοχή ορισμένων θα θεωρείται ύποπτη.

Είναι καιρός να μαραθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail