Υπάρχει λύση, αλλά είναι ελληνική και κοστίζει φθηνά

imperioame / 150 images
"Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα οδηγούν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν απ’ αυτούς και καμιά φορά αντί γι’ αυτούς” - Ουμπέρτο Έκο

Πανδημία… επιδημία, lockdowns, αναγκαστικοί λόγω της κατάστασης περιορισμοί ατομικών ελευθεριών, ιοί, καταποντισμοί, μεταλλάξεις και μύρια άλλα κακά, γνωστά και άγνωστα, ορατά ή αόρατα. 

Από: capital.gr - Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ύμνοι για τα όποια επιτεύγματα στον χώρο της ανάσχεσης του επικίνδυνου ιού. Διθύραμβοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς για τα εμβόλια και τα νέα φάρμακα που δημιουργούνται. Ένα αλαλούμ συναισθημάτων, αλληλοκατηγοριών, χλευασμών και απειλών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα -τους μεν και τους δε- τους υπέρμαχους του εμβολιασμού και τους αρνητές, με τον ιό να συνεχίζει να αλωνίζει και να απειλεί τις ζωές μας - τρελοκομείο δηλαδή που είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς.

Σε αυτή την τρέλα που κυριαρχεί, είναι σχετικά δύσκολο να μη δει κάποιος που έχει υποτυπώδη έστω ικανότητα να βλέπει και να κρίνει,  το οξύμωρο, το δήθεν και το ψεύτικο ή ίσως το μη αληθινό, που αυτοί που θα έπρεπε να το δουν, δεν το βλέπουν ή δεν θέλουν να το δουν, για δικούς τους ανεξήγητους λόγους.

Τι θέλουμε άραγε να καταφέρουμε, προκειμένου να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και επιτέλους να πάρει μπροστά η οικονομία, να ανοίξει η αγορά, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ή να επανενεργοποιηθούν οι άλλες που λόγω του κορονοϊού εξαφανίστηκαν, να μη φοβόμαστε τον διπλανό μας, θεωρώντας τον…  λεπρό όταν μας πλησιάζει ή τολμά να καθίσει ή έστω να σταθεί δίπλα μας;

Χρειαζόμαστε σίγουρα τα εμβόλια, που προσφέρουν σχετικά καλή ανοσία, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό, μιας και αφενός δεν προσφέρουν απόλυτη  προστασία και βέβαια, ποτέ δεν θα εμβολιαστούν όλοι, μιας και ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Το πρόβλημα παραμένει και η διασπορά, ειδικά των μεταλλάξεων είναι ταχεία και έτσι περιορίζεται και η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Η κύρια οδός μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 είναι αυτή μέσω του ιικού αερολύματος και των σταγονιδίων που ίπτανται και που ειδικά σε κλειστούς χώρους παραμένουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να κάνουν τη ζημιά ακόμα και πολύ αργότερα. Εδώ τι ακριβώς γίνεται; Τι κάνουμε για να προστατεύσουμε τον κόσμο από αυτό το αερόλυμα, στα σχολεία, τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ξενοδοχεία, τα ΜΜΜ - δηλαδή παντού, όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων; Θα σας πω εγώ. Τίποτα απολύτως! Απλά το ξεχνάμε ή στρουθοκαμηλίζουμε, ελπίζοντας πως ο ιός δεν θα εντοπίσει τον κόσμο.

Μπορεί όμως εδώ να γίνει κάτι; Υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το ιικό αυτό αερόλυμα; Υπάρχει τρόπος να εξαφανιστεί το ιπτάμενο ιικό φορτίο από εσωτερικούς χώρους; Η απάντηση είναι πως… ναι! Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από το ιικό αερόλυμα, αλλά σίγουρα όχι με τα ανεμιστηράκια ή τους αφυγραντήρες και τα διάφορα αστεία μηχανάκια που επιτήδειοι φροντίζουν να πουλούν ανερυθρίαστα ακόμα και στο κράτος, και το μόνο που καταφέρνουν είναι να διατηρούν και να διασπείρουν ακόμα καλύτερα το ιικό φορτίο.

Είναι γνωστό πως η υπεριώδης ακτινοβολία (η UV-C) καταστρέφει τον κορονοϊό, όπως και γενικά τους ιούς, όμως εξίσου καταστρέφει και τα ανθρώπινα κύτταρα, ειδικά του δέρματος και των ματιών και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανθρώπους παρόντες και άρα η τεχνική της απολύμανσης με UV-C είναι παντελώς άχρηστη, διότι ναι μεν τα βράδια μπορεί οποιοσδήποτε χώρος να απολυμανθεί, αλλά από τη στιγμή που το πρωί καταφθάνουν οι άνθρωποι, οι ιοί κάνουν πάρτι!

Τι μπορεί να γίνει;

Η απάντηση είναι απλή: να υπάρξει πιστοποιημένη και ασφαλής συσκευή, που να καθαρίζει 100% τον αέρα από μικροσκοπικούς απειροελάχιστου μεγέθους ιούς, αλλά και γενικά από όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς που ίπτανται σε κλειστούς χώρους. Τότε μόνο θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί, πως ένας κλειστός χώρος μπορεί να γίνει 100% COVID-free και να το υπογράψει σε τσιμέντο.

Θα πρέπει μέσω ισχυρών τουρμπινών αναρρόφησης, που δημιουργηθεί μια δίνη που θα καλύπτει όλο τον χώρο, να περνά κάθε 2-3 λεπτά, όλος ο αέρας μέσα στο μηχάνημα σε φίλτρα HEPA 14, τα οποία μπορούν να παγιδεύουν το ιικό φορτίο, το οποίο στη συνέχεια θα ακτινοβολείται από συστοιχίες λυχνιών ή led UV-C που καταστρέφουν τον ιό!  Στο τέλος της διαδικασίας, ο αέρας σε συνεχή ροή θα εξέρχεται από κάτω απαλλαγμένος ιικού φορτίου.

Σίγουρα θα θέσετε την εύλογη ερώτηση: γιατί αναφέρονται όλα αυτά;

Υπάρχει λόγος… Αναφέρονται, διότι μια ελληνική επιστημονική ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων κατάφερε να κατασκευάσει αυτό το μηχάνημα, να το τεστάρει και να πιστοποιήσει την απόλυτη αποτελεσματικότητά του (100%), μέσω διεθνών και ελληνικών οργανισμών, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Pasteur, ο Δημόκριτος αλλά και αρκετούς άλλους. Πρόκειται για μια παγκόσμια πατέντα αμιγώς Ελληνική, που θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα δίπλα στις χώρες που πρωτοπορούν στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενισχύοντας παράλληλα την άμυνα της χώρας μας ενάντια στη μάστιγα του πανδημίας και εξάγοντας το μηχάνημα αυτό σε όλο τον πλανήτη  -λίγο θα μας έπεφτε άραγε;

Δεν θα ήταν σοφό, αντί να πελαγοδρομούμε σε μονόδρομους και αδιέξοδα, να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στα ελληνικά μυαλά που μπορούν να φτιάξουν τα πάντα, αντί να τα διώχνουμε στο εξωτερικό; Μήπως στη δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται άνθρωποι με κριτική σκέψη, καθαρό μυαλό πέρα από στρεβλώσεις, διορατικότητα, γνώσεις και  δεξιότητες, που να αντικαταστήσουν τις συνήθειες του κακού παλιού κατεστημένου, που δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του;

Όταν στη δημόσια διοίκηση αρχίσει να φυσάει ο άνεμος της αξιοκρατίας και όταν νέες ιδέες επικρατήσουν, τίποτα δεν θα θυμίζει την παλιά διάσταση και η Ελλάδα θα πάει μπροστά!

Ο στρουθοκαμηλισμός  δεν υπάρχει για να κρυφτεί μόνο ή άγνοια και οι κακές συνήθειες, αλλά είναι εξαιρετικά βολικός στο να κρύβει την κενότητά κάποιων και την αχρηστοσύνη τους.

Τελικά, το πιο δύσκολο πράγμα να κρυφτεί είναι εκείνο που δεν υπάρχει στα σχέδια και τις προθέσεις κάποιων για τους οποίους ήρθε ο καιρός ν’ αλλάξουν τρόπο σκέψης που θα συμπεριλαμβάνει την "ανοιχτομυαλιά”, τον "πραγματισμό” και την "αλήθεια”.

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail