Γιατί τα νεότερα υποβρύχια της Ρωσίας σχεδιάστηκαν για ξαφνικά «πρώτα πλήγματα» πριν φύγουν από το λιμάνι

Freepen.gr - Η νέα γενιά επιθετικών υποβρυχίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων όταν είναι ακόμη ελλιμενισμένα, με τα νέα πυρηνικά Υasen Class να διαθέτουν την ικανότητα να επιτίθενται χωρίς πρώτα να βυθίζονται κάτω από το νερό. Το Yasen θεωρείται ένα από τα πιο ικανά υποβρύχια επίθεσης στον κόσμο - που ανταγωνίζονται μόνο από τα Colombia Class των ΗΠΑ και την επερχόμενη κλάση κινέζικου τύπου 095 - και καθένα από τα σκάφη αυτά των 14.000 τόνων μπορεί να αναπτύξει μεταξύ 32 και 40 πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για ρόλους κατά στόχων επιφανείας και επιθέσεις στην ξηρά. 

Η ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων χωρίς βύθιση είναι δυνητικά πολύτιμη για ξαφνικές αιφνιδιαστικές επιθέσεις, καθώς τα στοιχεία επιτήρησης του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα εντοπίσουν ταυτόχρονα την εκτόξευση πυραύλων όλων των υποβρυχίων, η ικανότητα επίθεσης κατά την παραμονή στην αποβάθρα παρέχει τη δυνατότητα μιας επίθεσης με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση για τους αντιπάλους της Ρωσίας, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.

Αν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τα στρατηγικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας ήταν ικανά να πυροδοτήσουν πυραύλους από το λιμάνι, αυτό είναι μια εντελώς νέα ικανότητα για υποβρύχια πυραύλων κρουζ. Ο επικεφαλής του συλλόγου ναυτικών υποβρυχίων της Αγίας Πετρούπολης, Ιγκόρ Κουρντίν, δήλωσε σχετικά με αυτήν την εξέλιξη:

«Η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ απευθείας από το αγκυροβόλιο αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα μάχης των υποβρυχίων. Ο στόλος δεν έχει πάντα το χρόνο να αναπτυχθεί, πράγμα που είναι απαραίτητο για τα πλοία να απομακρυνθούν από την προβλήτα και να προχωρήσουν στην προκαθορισμένη περιοχή επίθεσης. Τα υποβρύχια θα πρέπει να είναι σε θέση, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούν το κύριο όπλο τους εκεί, χωρίς να αναχωρούν από την προβλήτα»

Τόνισε ότι αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για υποβρύχια που λειτουργούν από τη ρωσική ναυτική εγκατάσταση στο Tartus στις ακτές της Μεσογείου της Συρίας.  

«Τέτοιες ευκαιρίες για τα υποβρύχια θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε καυτά σημεία σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα, τα υποβρύχια που βρίσκονται στο κέντρο εφοδιαστικής της συριακής πόλης Tartus θα πρέπει να μπορούν να στηρίζουν τις δυνάμεις εδάφους με πυρά ανά πάσα στιγμή», δήλωσε.

Η Συρία είναι το μοναδικό θέατρο όπου η Ρωσία έχει δοκιμάσει τα μοντέρνα σχέδια πυραύλων κρουζ, αναπτύσσοντας πυραύλους Kalibr και Kh-101 από υποβρύχια, κορβέτες, φρεγάτες και βαριά βομβαρδιστικά για επιθέσεις εναντίον ισλαμιστικών στόχων. Η εκτόξευση πυραύλων κρουζ από ακραίες αποστάσεις και από ένα τόσο ευρύ φάσμα πλατφορμών εκτόξευσης θεωρήθηκε ευρέως ως επίδειξη δύναμης εναντίον του ΝΑΤΟ.

Η ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων πριν από τη βύθιση μπορεί δυνητικά να χρησιμεύσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τη δύναμη πυρός του ρωσικού ναυτικού, επιτρέποντας στα υποβρύχια Yasen Class να οπλιστούν μετά την εκτόξευση ενός αρχικού σάλβο πριν ταξιδέψουν στη θάλασσα. Ένα πλοίο Yasen Class από τον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού, το Severodvinsk, παρουσίασε προηγουμένως αυτήν την ικανότητα και είναι ένα από τα τρία πλοία της κατηγορίας που έχουν καθελκυστεί. Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia σημείωσε σχετικά με τη δοκιμή πυραύλων: «Οι ναυτικοί του στόλου του Βορρά δοκίμασαν επιτυχώς τους εκτοξευτές των πυραύλων κρουζ Kalibr, χωρίς να φύγουν στην ανοικτή θάλασσα, απευθείας από το τείχος του λιμανιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα υποβρύχιο, έστω και προφυλαγμένο, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά τις αποστολές του. Στο μέλλον, τέτοιες ασκήσεις θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα υποχρεωτικής εκπαίδευσης μάχης όλων των υποβρυχίων πληρωμάτων με πυραύλους κρουζ.

Η ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ απροσδόκητα είναι δυνητικά ιδιαίτερα επικίνδυνη, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των σύγχρονων κατηγοριών πυραύλων της Ρωσίας - που περιλαμβάνουν το Kalibr για επιθέσεις ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και στο υψηλότερο άκρο το Kh-101/2 και το Zicron. Το Kh-101 έχει εμβέλεια άνω των 3500km και προηγμένες δυνατότητες stealth και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να εκτοξευθεί από τα υποβρύχια Yasen Class, με το Kh-102 να αναπτύσσει μια τακτική πυρηνική κεφαλή. Το Zicron τέθηκε σε υπηρεσία κοντά στα τέλη του 2019 και θεωρείται σήμερα το πιο ικανό αντιπυραυλικό πύραυλο στον κόσμο, με ταχύτητα περίπου 9 Mach, υψηλή ευελιξία και εύρος 1000 χιλιομέτρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail