Η σοβιετική κατάρρευση δίδαξε στους Ρώσους τον κίνδυνο της μεσσιανικής υπερδύναμης. Οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα;

Sputnik; (inset) Joe Biden. - Reuters / KEN CEDENO
Η Ρωσία δεν έχει κανένα «μεσσιανικό σθένος», χαρακτηριστικό δυτικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ηγέτες των εθνών ετοιμάζονται να συναντηθούν. Όχι πλέον η Τρίτη Ρώμη, αλλά η Μόσχα επιδιώκει έναν πιο μετριοπαθή ρόλο στον κόσμο.

Russia Today - Paul Robinson / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είχε ένα μεγάλο όραμα για τη χώρα. Η Ρωσία, πίστευε, θα οδηγήσει τη Δύση πίσω στον Χριστό και θα επιφέρει «καθολική, πνευματική συμφιλίωση». Αυτό θα μπορούσε να το κάνει, ένιωσε, επειδή οι άνθρωποι της υποτίθεται ότι είχαν «ικανότητα υψηλής σύνθεσης, ένα δώρο για καθολική συμφιλίωση».

Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε, «ταιριάζουν με όλους και είναι συνηθισμένοι σε όλους. Συμπαθούν με όλα όσα είναι ανθρώπινα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το αίμα και το έδαφος».  Αντίθετα, εκείνοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της ηπείρου, πρόσθεσε ο μυθιστοριογράφος, «βρίσκουν ένα καθολικό ανθρώπινο ιδανικό στον εαυτό τους και με τη δική τους δύναμη, και ως εκ τούτου βλάπτουν εντελώς τον εαυτό τους και τον σκοπό τους».

Οι Ρώσοι, με άλλα λόγια, επιδιώκουν να τους συμφιλιώσουν όλους, ενώ οι Δυτικοί πιστεύουν ότι τα δικά τους ιδανικά είναι καθολικά και επιδιώκουν να τα διαδώσουν παντού.

Κάποιος μπορεί δικαιολογημένα να αμφισβητήσει αυτές τις γενικευμένες θέσεις. Αλλά καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να συναντήσει τον ηγέτη του δυτικού κόσμου, Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα, αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στον κόσμο παρουσιάστηκαν στη ρωσική και αμερικανική δημόσια ρητορεία.

Πρώτον, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7 στο Λονδίνο, η οποία ξεκινά την Παρασκευή, οι New York Times σημείωσαν πως ο Μπάιντεν κάνει το ταξίδι του στην Ευρώπη «ως προσπάθεια να συσπειρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε μια υπαρξιακή μάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυτοκρατίας».

«Πρέπει να εκθέσουμε εκείνους που πιστεύουν ότι η εποχή της δημοκρατίας έχει τελειώσει, όπως πιστεύουν ορισμένα από τα συντροφικά μας έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε. «Μια στιγμή που μας αρκεί να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατίες δεν υπομένουν μόνο, αλλά θα υπερέχουν καθώς ανεβαίνουμε για να εκμεταλλευτούμε τεράστιες ευκαιρίες στη νέα εποχή».

Ωστόσο, μια εντελώς διαφορετική άποψη προήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε σχέση με τον ισχυρισμό του Μπάιντεν ότι ένας αγώνας μεταξύ του δυτικού φιλελευθερισμού και άλλων συστημάτων ήταν αναπόφευκτος, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν ενδιαφερόταν για ανταγωνισμό για ιδεολογική ή γεωπολιτική κυριαρχία. Η Μόσχα, είπε, «δεν έχει φιλοδοξίες υπερδύναμης, ανεξάρτητα από το πόσο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους και όλους τους άλλους». 

Ο κορυφαίος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η χώρα απλά δεν έχει το «μεσσιανική πάθος με το οποίο οι Δυτικοί συνάδελφοί μας προσπαθούν να διαδώσουν τη 'βασισμένη σε αξίες δημοκρατική ατζέντα τους' σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν από καιρό ξεκάθαρο ότι η επιβολή ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου από έξω δεν κάνει τίποτα καλό».

Η απόρριψη του Λαβρόφ για το «μεσσιανικό θόρυβο» της Δύσης αξίζει την προσοχή, γιατί εδώ και καιρό είναι συνήθεια των παρατηρητών της Ρωσίας να κατηγορούν τη χώρα ότι είναι ένοχη για αυτήν ακριβώς την τάση.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η κατηγορία συνοδεύει συχνά ισχυρισμούς πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να αυτοπροσδιορίσει τον εαυτό του ως «διεθνή συντηρητική δύναμη» που οδηγεί μια «δεξιά διεθνή» αφιερωμένο σε έναν παγκόσμιο αγώνα με τον δυτικό φιλελευθερισμό. Σύμφωνα με τον Αμερικανό μελετητή Chrissy Stroop, αυτή η «δεξιά επανάληψη του ηθικού εξαιρετισμού» στηρίζεται στην «αίσθηση της ηθικής ανωτερότητας του ρωσικού πολιτισμού». Αυτός ο λόγος ηθικής ανωτερότητας, ισχυρίζεται ο Stroop, είναι «ουσιαστικά αυτοκρατορικός».

Ο ρωσικός μεσσιανισμός λέγεται συχνά ότι χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα και τα γραπτά του μοναχού Φιλοφέη του Πσκοφ, που χαρακτήρισαν τη Μόσχα ως «Τρίτη Ρώμη» - τον διάδοχο τόσο της πρωτεύουσας της Ιταλίας όσο και της πόλης της Κωνσταντινούπολης ως φάρου στο τιμόνι του χριστιανικού κόσμου. «Όλες οι χριστιανικές αυτοκρατορίες θα χαθούν και θα υποχωρήσουν στο ένα βασίλειο του κυβερνήτη μας», έγραψε ο Φιλόφει, «γιατί δύο Ρώμες έχουν πέσει, αλλά η τρίτη στέκεται, και δεν θα υπάρξει ποτέ τέταρτη».

Στόχος του Φιλοφέη ήταν να υπενθυμίσει στον Μεγάλο Πρίγκιπα της Μόσχας τις ηθικές του ευθύνες ως χριστιανού ηγέτη. Όμως, η ιδέα της Μόσχας ως «Τρίτης Ρώμης» απέκτησε εν ευθέτω χρόνω διαφορετικές έννοιες: δηλαδή, ότι η Ρωσία βλέπει τον εαυτό της ως ένα εξαιρετικό έθνος με ειδική αποστολή να σώσει τον κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μεσσιανική ώθηση απέκτησε μια σειρά διαφορετικών μορφών. Στα μέσα του 19ου αιώνα, για παράδειγμα, οι Σλάβοι φιλόσοφοι υποστήριξαν τη θεωρία πως η Ρωσία από μόνη της διατηρούσε μια «ολοκληρωμένη» παγκόσμια άποψη που στη Δύση είχε αντικατασταθεί από έναν «μονόπλευρο» υλιστικό ορθολογισμό. Αντιστεκόμενη στη δυτικοποίηση, η Ρωσία θα διατηρούσε την αληθινή πίστη και, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να την εξαγάγει πίσω στη Δύση, σώζοντάς την έτσι από την ηθική της παρακμή. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν παραλληλισμοί με σύγχρονο ρωσικό λόγο για την υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών από τη δυτική παρακμή.

Στα μάτια ορισμένων κριτικών, ο ρωσικός κομμουνισμός βασίστηκε σε αυτόν τον μεσσιανικό τρόπο σκέψης. Για παράδειγμα, στο βιβλίο του 1937, «Η καταγωγή του ρωσικού κομμουνισμού», ο φιλόσοφος Νικολάι Μπερντιάγιεφ υποστήριξε ότι η επιθυμία των Ρώσων μαρξιστών να αναδιαμορφώσουν ολόκληρο τον κόσμο με τη δική τους εικόνα δεν ήταν παρά μια παραλλαγή της «Τρίτης Ρώμης» του Φιλοφέη. Το στέλεχος του κομμουνισμού της χώρας, έγραψε, «είναι ένας μετασχηματισμός και παραμόρφωση της παλιάς μεσσιανικής ιδέας».

Δεδομένων όλων αυτών, και υποθέτοντας ότι δεν υποκρινόταν, η απόρριψη των μεσσιανικών φιλοδοξιών από τον Λαβρόφ φαίνεται συνεπώς ως εκπληκτικό διάλειμμα με την ιστορία της Ρωσίας. Αυτό όμως δε συμβαίνει εξ ολοκλήρου. Η Ορθόδοξη και η Σλαβόφιλη αίσθηση του ρωσικού εξαιρετισμού ήταν πάντα θεμελιωδώς πολιτιστικής και πνευματικής φύσης και δεν είχε γεωπολιτικά σχέδια. Η σταυροφορία ήταν σπάνια το ορθόδοξο στυλ.

Εν τω μεταξύ, η ιδέα ότι ο κομμουνισμός ήταν επέκταση της ιδέας της Τρίτης Ρώμης είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική. Κάποιος θα μπορούσε εξίσου να υποστηρίξει ότι ο κομμουνισμός ήταν μια εντελώς Δυτική ιδεολογία, ξένη προς τη Ρωσία και ότι οι παγκόσμιες φιλοδοξίες του ήταν μια αντανάκλαση της δυτικής οικουμενικότητας, όχι της ρωσικής παράδοσης. Εν ολίγοις, ο ρωσικός μεσσιανισμός δεν είναι το μόνο που έχει φτιαχτεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Σοβιετική Ένωση παρέχει ένα ισχυρό παράδειγμα των κινδύνων της υπερβολικής επέκτασης. Στην επιδίωξη των «φιλοδοξιών της υπερδύναμης», η ΕΣΣΔ δεσμεύτηκε σε έναν αγώνα εξοπλισμών που δεν μπορούσε να κερδίσει και οδήγησε στην αυτοκαταστροφή. Η Ρωσία ακόμη και τώρα συνεχίζει να ανασηκώνεται. Το σύγχρονο ρωσικό κράτος είναι υπερβολικά ρεαλιστικό να επαναλάβει το ίδιο σφάλμα.

Μπορεί να είναι λάθος να κάνουμε τόσους πολλούς παραλληλισμούς με το παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η σχεδίαση παράλληλων με ιστορικά παραδείγματα ρωσικού μεσσιανισμού, που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τη Ρωσία ως «ουσιαστικά αυτοκρατορική», είναι πολύ πιο παραπλανητική από ό,τι χρήσιμη. Η σοβιετική εμπειρία έδειξε στους Ρώσους τους κινδύνους υπερβολικής φιλοδοξίας και μεσσιανικής σκέψης, και φαίνεται ότι έμαθαν το μάθημά τους. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι πόσο καιρό θα χρειαστούν οι Αμερικανοί για να κάνουν το ίδιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail