Τι έρχεται για αποζημιώσεις και μείωση ενοικίων

Τις διορθώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο μείζον θέμα των υπεκμισθώσεων αναμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 δεν έχουν λάβει αποζημίωση από το κράτος. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης όπου είναι εφικτό θα γίνουν αυτόματα οι διορθώσεις από την ΑΑΔΕ και θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους ενδιαφερόμενους (είτε για να συμψηφιστούν, είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς).

Από: capital.gr

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε άλλες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ζητούνται πρόσθετα στοιχεία, ενώ σε κάποιους θα ζητηθεί και η υπoβολή δηλώσεων Covid.  

Στο μεταξύ, αν και η αγορά έχει έλθει σε μία αρχική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για  προαιρετικές μειώσεις και οι δύο πλευρές αναμένουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον μήνα Ιούλιο. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας ο Ιούνιος ήταν ο τελευταίος μήνας μειωμένων ή μηδενικών ενοικίων με εξαίρεση κάποιες επιχειρήσεις που με κρατική εντολή δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η αγορά πιέζει για έναν ακόμα μήνα μειωμένων ενοικίων κάτι που όμως δεν φαίνεται να ικανοποιείται.

Με βάση τα ανωτέρω στις αρχές Ιουλίου όπου η κυβέρνηση θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα έχει ανακοινώσει τις λίγες επιχειρήσεις που θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό ενοίκιο, αγορά και ιδιοκτήτες ενδέχεται να έρθουν σε συμφωνία εφόσον όπως υπάρχει και η κάλυψη από το κράτος. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν καλοβλέπει τις συμφωνίες αυτές και είναι άγνωστο εάν θα δώσει το πράσινο φως, καλύπτοντας τμήματα της ζημιάς των ιδιοκτητών.

Ο προηγούμενος νόμος που εφαρμόσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όριζε την μείωση κατά τουλάχιστον 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν. Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος (μέσω φορολογικών συμψηφισμών). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του μέτρου είναι να καταβάλλεται το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά. Αυτό σημαίνει ότι για ενοίκιο π.χ. 1.000 ευρώ και με μείωση 300 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 120 ευρώ ή διαφορετικά το ποσοστό της κάλυψης φθάνει στο 40% των απωλειών. Όσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος. Για παράδειγμα για ενοίκιο 1.000 ευρώ και μείωση 50% (δηλαδή απώλειες 500 ευρώ) η κάλυψη από το κράτος παραμένει στα 120 ευρώ που αντιστοιχεί στο 24% των απωλειών.  Εφόσον οι δύο πλευρές (μισθωτές και ιδιοκτήτες) συμφωνήσουν θα πρέπει να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων και να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.  
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail