Φρεγάτες ΠΝ: «Ρεσάλτο» στις ολλανδικές «Μ» που προσφέρονται ως ενδιάμεση λύση – Πέρασαν από… κόσκινο

Οι Ολλανδικές μεταχειρισμένες φρεγάτες όπως αναφέρουν πληροφορίες μπορούν να αποκτηθούν ανεξάρτητα από την απόκτηση των SIGMA.

Από: newpost.gr

«Γκάζι» για την απόκτηση νέων φρεγατών που θα δώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό τα εργαλεία για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πατάει το «Πεντάγωνο».

Ήδη, στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη βρίσκεται ο φάκελος με τα αποτελέσματα της «αυτοψίας» την οποία πραγματοποίησαν στις Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» τις προηγούμενες εβδομάδες τα εξειδικευμένα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η «αυτοψία» έγινε στο πλαίσιο της Ολλανδικής πρότασης για το πρόγραμμα των καινούργιων Ελληνικών φρεγατών το οποίο όμως περιλαμβάνει και το σκέλος της ενδιάμεσης λύσης. Πρόκειται για τις φρεγάτες HNLMS Van Speijk(F828) και HNLMS Van Amstel (F831) oι οποίες κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό τον Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα. Πλοία δηλαδή 26 και 28 ετών αντίστοιχα,τα οποία ουσιαστικά αποτελούν την επόμενη γενιά από τις Ελληνικές φρεγάτες «S» κλάσης «ΕΛΛΗ». Οι Έλληνες αξιωματικοί επιβιβάστηκαν και στα δύο πλοία του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού και προχώρησαν με τη βοήθεια των Ολλανδών συναδέλφων τους σε εξονυχιστικό έλεγχο των δύο φρεγατών. Τόσο στο σύστημα πρόωσης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την «καρδιά» κάθε πλοίου, στα ηλεκτρονικά του συστήματα και στον οπλισμό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλοία βρέθηκαν σε καλή κατάσταση αφού άλλωστε παραμένουν ετοιμοπόλεμα και επιχειρούν για το Ολλανδικό Ναυτικό.

Η τιμή τους μαζί με τον οπλισμό δεν υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70 εκ ευρώ για κάθε πλοίο ποσό που βρίσκεται μέσα στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό το οποίο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό για μεταχειρισμένα πλοία. Έως και μισό δις μπορεί να διατεθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την «ενδιάμεση λύση». Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό με αυτά τα χρήματα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με τις δύο Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» όσο και με τις ακόμη δύο «Μ» που διαθέτει το Βελγικό Ναυτικό για τις οποίες υπάρχει επίσης δυνατότητα απόκτησης.

Οι Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» φαίνεται ότι αποτελούν για τον Ελληνικό Στόλο μια πολύ καλή λύση αφού η ομοιότητά τους με τις εννέα «S» τις οποίες διαθέτει το ΠΝ εδώ και πολλές δεκαετίες διευκολύνει την γρήγορη και χωρίς προβλήματα ενσωμάτωσή τους. Τόσο σε ζητήματα εκπαίδευσης του προσωπικού όσο και συντήρησης το πέρασμα από τις «S» στις «M» θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ.

Οι φρεγάτες «Μ» έχουν αναβαθμιστεί και διαθέτουν μεταξύ άλλων το ιδιαίτερα αξιόπιστο ραντάρ SMART-S 3D της Thales, ραντάρ AESA SeaWatcher, σόναρ τρόπιδας PHS-36, σύστημα Διαχείρισης Μάχης Daisy VII και ισχυρό οπλισμό με πυροβόλο Oto Melara 76/62, 16 Α/Α Sea Sparrow και 8 αντιπλοϊκούς Harpoon RGM-84.

Οι Ολλανδικές μεταχειρισμένες φρεγάτες όπως αναφέρουν πληροφορίες μπορούν να αποκτηθούν ανεξάρτητα από την απόκτηση των SIGMA όμως θα είναι ακόμη πιο εύκολο εάν τελικά το ΠΝ επιλέξει Ολλανδία για τα καινούργια του πλοία.

Το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού εκτός όμως από τις φρεγάτες «Μ» επιθεώρησε και τα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar» τα οποία ενδιαφέρουν έντονα τον Στόλο. Ειδικά έπειτα από το ατύχημα με το «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και την απώλεια μιας πολύτιμης Μονάδας από τη Δύναμη των ναρκοθηρευτικών το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την αγορά τουλάχιστον δύο τέτοιων πλοίων με τα Ολλανδικά αλλά και τα Αγγλικά Ν/Θ να αποτελούν τις πρώτες υποψηφιότητες. Οι Ολλανδοί εμφανίζονται θετικοί στην πώληση των ναρκοθηρευτικών ανεξάρτητα εάν τελικά θα επικρατήσουν στην «ναυμαχία» και επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό οι φρεγάτες SIGMA.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail