Αμερικανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό: Στα $ 6 δις το κόστος

Παραδόθηκε χθες η επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για το σύνολο των προγραμμάτων του ΠΝ καθώς και το ζήτημα των ναυπηγείων. Το κόστος της πρότασης (πρόκειται για την LoA, Letter of Acceptance ως απάντηση στην LoR, Letter of Request που στάλθηκε τον Μάρτιο) που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων πλοίων MMSC, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ ανέρχεται στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια ή 4.9 δισεκατομμύρια ευρώ (με τη τρέχουσα ισοτιμία).

Από: defencereview.gr

Γιάννης Νικήτας

Το προαναφερθέν κόστος καλύπτει τα δύο παραπάνω προγράμματα συμπεριλαμβανομένων όπλων και τεχνικής υποστήριξης των MMSC. Επίσης, περιλαμβάνονται και επιμέρους κόστη διαχείρισης (administrative costs) λόγω του ότι πρόκειται για διαδικασία διακρατική με τη μέθοδο του FMS (Foreign Military Sales).

Για τον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ δεν υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες της πρότασης της Lockheed Martin παρά μόνον αναφορές σε κοινά συστήματα με τις MMSC όπως το τακτικό σύστημα COMBATSS-21.

Οι Αμερικανοί δεν κατέθεσαν καμία απολύτως πρόταση για ενδιάμεση λύση πλοίου. Εκτός της έλλειψης ενδιάμεσης λύσης, ασαφές είναι και το ζήτημα της ναυπήγησης των πλοίων στην Ελλάδα με τους Αμερικανούς να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο.

Συμπερασματικά, καθημερινώς το αφήγημα της αμερικανικής πρότασης καταρρέει. Ακόμη και τα υποτιθέμενα ισχυρά χαρτιά των Αμερικανών που θα υλοποιούσαν μια κολοσσιαία επένδυση στα ναυπηγεία και θα παραχωρούσαν στο ΠΝ πλοία της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται, ότι η P&A (Price and Availability) την οποία έλαβε αρχικά η ελληνική πλευρά τον Νοέμβριο του 2019 είχε την τιμή των 4,4 δισ. δολαρίων για τέσσερα πλοία τύπου MMSC ή αλλιώς 3,971 δισ. ευρώ για τέσσερα πλοία. Σε αυτό το ποσό πράγματι συμπεριλαμβάνονται όπλα και FOS.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail