Στο… χορό των φρεγατών Ιταλοί και Ισπανοί – Στο μικροσκόπιο τα μεταχειρισμένα πλοία «ενδιάμεσης λύσης»

Δύο προτάσεις από Ιταλία και Ισπανία περιμένει η Αθήνα για να κλείσει ο κύκλος των προτάσεων των «μνηστήρων» του προγράμματος απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Από: newpost.gr

Η ώρα των αποφάσεων για τις επόμενες φρεγάτες του ΠΝ που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου τα επόμενα αρκετά χρόνια πλησιάζει καθώς στην Αθήνα περιμένουν τις προτάσεις των Ιταλών και των Ισπανών ώστε να κλείσει ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες.

Ο φάκελος των Βρετανών τον οποίο παρέδωσε στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Katie Smith βρίσκεται ήδη στα χέρια των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού και μελετάται μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις. Περιέχει κατά πληροφορίες προσφορά της φρεγάτας Arrowhead 140 όπως είχε αποκαλύψει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας Babcock, όπως και την ενδιάμεση λύση που προσφέρει η Βρετανική κυβέρνηση με τις φρεγάτες Type 23. Επιπλέον οι Άγγλοι εμφανίζονται θετικοί όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι για κατασκευή αριθμού φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Το γεγονός μάλιστα ότι την πρόταση παρέδωσε η πρεσβευτής και όχι κάποιο στέλεχος της εταιρείας δείχνει ότι οι Άγγλοι όχι απλά είχαν προετοιμάσει προσεκτικά τον δικό τους φάκελο αλλά και ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση της χώρας τους για το ζήτημα παραχώρησης μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα όπως επιθυμεί η Αθήνα προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τα καινούργια πλοία του Στόλου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ο Έλληνας υπουργός τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Αθήνα περιμένει την απάντηση από τις ΗΠΑ στην LOR που ζητούσαν οι Αμερικανοί και τελικά έλαβαν η οποία θα περιέχει και την «ενδιάμεση λύση» για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό. Ουσιαστικά το μήνυμα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ είναι ότι περιμένει μια πρόταση που θα ξεπερνά κάθε ευρωπαϊκή.

Στο μικροσκόπιο τα πλοία ενδιάμεσης λύσης

Πέρα από την προσεκτική μελέτη κάθε πρότασης από το Πολεμικό Ναυτικό για το καινούργιο πλοίο το οποίο προτείνει η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία-χώρα τα στελέχη του ΓΕΝ έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και τις προτάσεις για τα μεταχειρισμένα πλοία που παραχωρούνται. Ωστόσο όπως επισημαίνεται με έμφαση το ζήτημα της «ενδιάμεσης λύσης» είναι ίσως ακόμη πιο σύνθετο από αυτό των νεότευκτων πλοίων. Η κατάσταση των μεταχειρισμένων πλοίων, ο οπλισμός τους, η επιχειρησιακή τους δυνατότητα μπορεί να έχουν χαοτική διαφορά ανάμεσα ακόμα και σε ίδιου τύπου πλοία. Και μπορεί μια πρόταση όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι επιτελείς αρχικά να δείχνει δελεαστική όμως μόνο όταν εξεταστεί εξονυχιστικά το υπό παραχώρηση πλοίο από τα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ότι η πρόταση καλύπτει τις ανάγκες του Στόλου. «Ενδιάμεση λύση και όχι ενδιάμεσο πρόβλημα αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό» είναι η φράση η οποία συνεχώς επαναλαμβάνεται στο επιτελείο.

Το προσεχές διάστημα «φεύγουν» από το υπουργείο Άμυνας και οι επιστολές προς Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις οποίες η Αθήνα θα ζητήσει τις τελικές προτάσεις για τα μεταχειρισμένα πλοία που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη πάντως οι προτάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Άμυνας για τα καινούργια πλοία βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» και όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος των υποψήφιων πλοίων θα αξιολογηθούν αναλυτικά ώστε να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο η οποία θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail