Ο πρωθυπουργός τα έβαλε ξανά με τους πολίτες, έφασκε κι αντέφασκε και την είπε στους...ειδικούς!

Διαβάζοντας τις τρεις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Βουλή (αρχική τοποθέτηση - δευτερολογία - τριτολογία στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, δημιουργούνται στον αναγνώστη ανάμεικτα συναισθήματα και εντυπώσεις.

Του Στρατή Μαζίδη

Υπάρχει ένας ομιλών που φάσκει και αντιφάσκει ενώ παράλληλα δείχνει να περιγράφει μια ανύπαρκτη πραγματικότητα ενώ καταγράφεται το πρώτο άδειασμα της επιτροπής των λοιμοξιολόγων.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα, είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό.

Δεν παλεύουμε νύχτα μέρα μόνο με έναν ιό. Εκτός του ότι υπάρχουν κι άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουμε, φτύνουμε αίμα για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Αν έχει το θάρρος, ας πει σε έναν έμπορο με κλειστό κατάστημα, σε έναν εστιάτορα, στους εργαζόμενους τους, σε όσους είναι κοντά ένα χρόνο σε αναστολή, ότι η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα.

Οι περιορισμοί τους οποίους επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός ολόκληρου χρόνου. Και αυτό μεγέθυνε την πίεση στους πολίτες οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να ξεστρατίζουν.

Δηλαδή φταίνε οι πολίτες; Τους απαγορεύει να πάνε μια βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα να πάρουν αέρα, όταν ταυτόχρονα υποστηρίζετε την άσκηση [μάλλον μόνο για τον εαυτό σας], τους κλείνει μέσα από τις 21:00 και μέχρι πρότινος τις 18:00, τους ρίχνει στο κεφάλι δημευτικά πρόστιμα και τους κατηγορεί κιόλας; Πάντως προσωπικά ο μόνος που γνωρίζω να ξεστράτισε, είναι ο ίδιος με τις βόλτες στα βουνά και τα τραπέζια στα νησιά.

βασική παραδοχή ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος

Τι ακριβώς αναχαιτίστηκε; Έκλεισαν τα πάντα με πολύ λιγότερα κρούσματα και διασωληνώσεις για 3 εβδομάδες στις αρχές Νοεμβρίου και βρισκόμαστε ήδη στον 6ο μήνα με τα πάντα να έχουν φύγει στον ουρανό.

Πρώτον, αποφάσισε τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, να επιτρέψει, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, τις μετακινήσεις για αναψυχή, για άσκηση, μεταξύ των Δήμων. Γιατί το κάναμε αυτό; Ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση ή για αναψυχή στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Εξάλλου το μέτρο αυτό, εάν το διατηρούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποκτούσε πια ταξικά χαρακτηριστικά, αδικώντας εκείνους οι οποίοι δεν ζουν σε κάποιο προάστιο.

Έτερη απερίσκεπτη απόφαση. Δηλαδή ένας που δύναται να κάνει τη βόλτα, το μπάνιο, την άσκηση μια καθημερινή, τον ωθείτε να το πράξει Σαββατοκύριακο για να τον πείτε ανεύθυνο μέσω των παπαγάλων σας και να τον ξανακλείσουν μέσα.

έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να εκτονώνονται στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά

Αφού έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει γιατί το κρατούν κλειστό εδώ και πέντε μήνες έχοντας διαλύσει τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων;  Μήπως γιατί απέτυχαν και αποτυγχάνουν διαρκώς;

Θεωρώ, λοιπόν, ότι και από επιδημιολογικής πλευράς αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα, το τονίζω, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών, οι οποίες από την μια είναι απολύτως αναμενόμενες, από την άλλη γνωρίζουμε, όμως, ότι έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην διάδοση του ιού.

Πάλι φταίνε οι πολίτες και όχι τα παρανοϊκά μέτρα.

Προσοχή όμως! Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα.  Άρα, με τον ίδιο τρόπο, θα το ξαναπώ, που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν.

Ανεύθυνοι λοιπόν οι πολίτες και τρομοκρατία δια προειδοποιήσεων σε βάρος τους.

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές. Η μία είναι η στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων. Οριζόντιοι περιορισμοί. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το οποίο λέει το Kράτος. Και εν πάση περιπτώσει με αυτό τον τρόπο κάποιες χώρες κατάφεραν και έλεγξαν την πανδημία επιτυχημένα. Η δεύτερη στρατηγική είναι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Δεν μας ενδιαφέρει λίγο – πολύ τι θα γίνει, να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα. Κάποια στιγμή θα αρρωστήσουν αρκετοί, θα πεθάνουν και πολλοί αλλά τουλάχιστον θα σώσουμε την οικονομική μας ζωή. Υπάρχει και η τρίτη στρατηγική που είναι η στρατηγική που ακολούθησε τελικά η Ευρώπη, είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι διαφορετικός δρόμος.

Είναι εμφανές ότι ακολουθούμε την πρώτη.

Δευτερολογία

Αλήθεια είναι, κ. Τσίπρα. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Δεν είπαμε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ένα έντονο τρίτο κύμα.  

Μα καλά, πιο πάνω δεν είπε ότι το αναχαιτίσαμε;

Θα πω όμως μόνο ότι αυτή τη στιγμή ο κουρασμένος πολίτης είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχάσει τη μάσκα του, να πάει στο σπίτι ενός φίλου και να πιει ένα καφέ χωρίς να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αισθάνεται ότι είναι ασφαλής ενώ δεν είναι. Και βέβαια είναι και πάρα πολύ δύσκολο, το έχω ξαναπεί, και δεν επιδιώξαμε ποτέ να το κάνουμε, να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού να παρεμβαίνουν κάθε φορά που ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει τη μικρή παρανομία. Δεν το κάναμε αυτό. Και εμπιστευτήκαμε τους πολίτες και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες μας επέστρεψαν αυτή την εμπιστοσύνη.

Τρίτη φορά κατηγορείται ο πολίτης και σταμπάρεται ως...παράνομος. Ο ομιλών πάντως τις δικές του παρασπονδίες τις χαρακτήρισε ως...ανεμελιές.

Για το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων, δεν νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη. Εξάλλου εσείς πρώτος είχατε πει ότι κακώς είχαν κλείσει οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Θα συμφωνήσω εκ των υστέρων μαζί σας. Ήταν μία εισήγηση της Επιτροπής, εμένα δεν με έβρισκε απολύτως σύμφωνο. Προσαρμοστήκαμε για κάποιο διάστημα. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι αυτό δεν είναι ένα μέτρο το οποίο είναι αποτελεσματικό.

Μα παραμένουν κλειστές οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άνθρωποι συνωστίζονται σε μικρά σούπερ μάρκετ με την ανοησία των 2 χλμ.

Αλλά...τι έχουμε εδώ; Πρώτο "κατηγορώ" κατά των...ειδικών; Αρχίζουν τα όργανα. Οι "ειδικοί" βέβαια έλεγαν αποποιούμενοι των ευθυνών τους πως εμείς εισηγούμαστε, η κυβέρνηση αποφασίζει. Πάντως δεν είδαμε κανένα ειδικό να τα βροντά και να φεύγει.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα εκπαιδεύσει τελικά την ελληνική κοινωνία να αναλαμβάνει, ναι, την ευθύνη του να κάνει το τεστ αυτό.  

Πάλι στην κοινωνία το μπαλάκι. Η κοινωνία έχει μια και μόνο ευθύνη. Όταν θα ξαναψηφίσει να απαλλαγεί από όλους αυτούς που την κυβέρνησαν και την κυβερνούν. Να τους στείλει στο σπίτι τους.

Τριτολογία

Όταν ανοίξει η εστίαση, και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Οι εκτιμήσεις του συνήθως πέφτουν έξω. Η εκτίμηση πάντως των περισσοτέρων είναι ότι πάμε για το γκρεμό. Εν προκειμένω μια έρευνα για την εστίαση έδειξε ότι σχεδόν η μισή δε θα ανοίξει ξανά.

Όλα αυτά κατατείνουν σε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια πιο πράσινη και μία πιο ψηφιακή κατεύθυνση.

Ποιας ελληνικής οικονομίας; Της κλειστής; Της κατεστραμμένης; Αυτής που διέλυσαν και φόρτωσαν ως τώρα με έξτρα 26+ δις ευρώ χρέος για να μην ανοίξουν 2-3-4 νοσοκομεία, να μην προσλάβουν προσωπικό και να μην στήσουν σωστή ΠΦΥ;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail