Θέλουν δύο κράτη και να τα ελέγχουν

Σπεύδει η κατοχική Τουρκία να ξεκαθαρίσει πως το όραμα με το οποίο θα συμμετάσχει στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, είναι «να συνεργάζονται τα δύο κράτη στο νησί στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, να έχουν οι δύο πλευρές ισότιμο διεθνές καθεστώς και να αναγνωρίσουν η μία την άλλη».

Από: philenews.com - Κώστας Βενιζέλος    

Το εξήγησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ήλθε στα κατεχόμενα την περασμένη Παρασκευή, για να δώσει τις τελικές οδηγίες στους εγκάθετους της Άγκυρας. Αυτό το αφήγημα το αναπτύσσει η Άγκυρα πιο ξεκάθαρα μετά το Κραν Μοντανά και την κατάρρευση της διαδικασίας. Έκτοτε υποστηρίζει πως η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί από εκεί, που σταμάτησε, το καλοκαίρι του 2017 στο ελβετικό θέρετρο. Ο σχεδιασμός αυτός της Άγκυρας διευκολύνθηκε, βέβαια και με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ και το ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, για «όλα στο τραπέζι». Αυτό, πάντως, το λένε και τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την άτυπη Πενταμερή και ενημερώθηκαν και οι εμπλεκόμενοι.

Προτάσσει, λοιπόν, η τουρκική πλευρά την κυριαρχική ισότητα, τα δυο κράτη και σε αυτό, φαίνεται, πως θα επιμένει μέχρι τέλους. Εκείνο, επί της ουσίας που διαχρονικά επιδιώκει η κατοχική Τουρκία είναι ο έλεγχος της Κύπρου και θέλει να τον αποκτήσει είτε με μια συμφωνία είτε με άλυτο το Κυπριακό και φιλανδοποίηση του νησιού.

Εκεί, λοιπόν, που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξηγούσε στον Τατάρ για το «όραμα» τους, αυτό των δύο κρατών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θύμωσε με την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα σε σχέση με το «γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων» και τα μαθήματα κορανίου. Και μίλησε ο σουλτάνος με τρόπο, που απευθυνόταν σε υπάλληλο της μεγάλης αυλής:  «Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει γρήγορα αυτό το λάθος. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι διαφορετικά. Η βόρεια Κύπρος πρέπει να περάσει στη δική της σελίδα όποιες πρακτικές υπάρχουν στην Τουρκία…»

Είναι σαφές πως από την μια προωθούν την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και την ίδια ώρα η Άγκυρα ζητά πλήρη υπακοή και να λειτουργεί το ψευδοκράτος ως επαρχία της Τουρκία. Αυτό γίνεται διαχρονικά καθώς ως γνωστό είναι η Τουρκία, που πληρώνει τον λογαριασμό  στο ψευδοκράτος, έχει δημιουργήσει πλήρη εξάρτηση ενώ χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος. Συνεπώς δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Όπως οι τελευταίες ψευδοεκλογές, που δια πυρός, σιδήρου και εποίκων επέβαλαν τον Τατάρ. Η προσπάθεια για ισλαμοποίηση των κατεχομένων  έχει αρχίσει προ πολλού γι αυτό και η έντονη αντίδραση Ερντογάν για να τα μαθήματα κορανίου. Γι αυτό και οι παρεμβάσεις από την Άγκυρα για να αλλάξει η απόφαση για τα μαθήματα του κορανιού δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μια «ρύθμιση» μπορεί να κλείσει το θέμα, «διοικητικού» χαρακτήρα, θα παραμείνει, όμως, μια ιδεολογική διαφορά, των κοσμικών και των ισλαμιστών.

Η Τουρκία είναι αυτή που αποφασίζει στα κατεχόμενα και εκεί που χρειάζεται ετσιθελικά. Υπενθυμίζεται τι έγινε με τις συλλήψεις Γκιουλενιστών, χωρίς να ενημερώνεται το κατοχικό καθεστώς, το κλείσιμο τηλεοπτικού καναλιού απευθείας από την Άγκυρα και τις διώξεις της εφημερίδας «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ.

Η Τουρκία προχωρεί προτάσσοντας διάφορα σενάρια, επιμένοντας σε αυτό των δυο κρατών, έχοντας πάντα στη σκέψη εκείνο της προσάρτησης. Η Λευκωσία, ετοιμάζεται (τρόπος του λέγειν), για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, με όλα τα δεδομένα. Ποιο το σχέδιο; Να συνεχιστούν οι συνομιλίες, λένε. Με ποια ατζέντα και σε ποια βάση οι συζητήσεις; Δεν σώζει σε όλες τις περιπτώσεις η απαγγελία των γνωστών ποιημάτων των γενικών και αόριστων αναφορών, της ΔΔΟ κλπ. Θέλει στρατηγική αποτροπής και ανατροπών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail