Μοναστήρι στον Πόντο μετονομάζεται σε τεκέ - Αντιδρά Αρμένιος βουλευτής

Ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του HDP, Γκαρό Παϊλάν, εξέφρασε την αντίδρασή του στο σχέδιο, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη

Από: Εθνος - Μαρία Ζαχαράκη

Ορθόδοξο μοναστήρι στη Μαύρη Θάλασσα έχει μπει στο μάτι του δήμου Τσάιμπασί και απειλείται να γίνει τεκές (ιστορικά χώρος συνάθροισης και ησυχαστήριο των δερβίσηδων). Ο δήμος που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) έχει αποφασίσει να κινητοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο και οι επικεφαλής του δήμου ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση αλλαγής της ονομασίας του μοναστηριού σε τεκέ.

Ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του HDP, Γκαρό Παϊλάν, εξέφρασε την αντίδρασή του στο σχέδιο και κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να αναλάβει δράση, σημειώνοντας πως τέτοιες ρυθμίσεις αποτελούν κατάλοιπα του παρελθόντος και δεν ταιριάζουν στον 21ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Garo Paylan «στην Ανατολία υπήρχαν χιλιάδες εκκλησίες και μοναστήρια Ελλήνων, Αρμενίων και Συροχαλδαίων.

Πολλά από αυτά είναι πλέον ερείπια. Προσδοκία μας είναι να καταφέρουμε να έρθουμε σε συμβιβασμό με το παρελθόν. Πρέπει να αναβιώσει η κουλτούρα της συνύπαρξης (…) Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή ονομασίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail