Δελεάζουν Τουρκοκύπριους για αποζημιώσεις περιουσιών «στο νότο»

Συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο θέλει να λειτουργήσει ως η αντίστοιχη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους

Μια περίεργη ιστορία με σοβαρές διαστάσεις στο θέμα του Κυπριακού προκύπτει από το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, η οποία προωθεί πλέον τη διεκδίκησης τ/κ περιουσιών στον «νότο». Την πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνει μια μυστήρια συμβουλευτική εταιρεία, η LPS, με έδρα το Λονδίνο. 

Από: simerini.sigmalive.com - Μάριος Πούλλαδος

«Είσαι Τουρκοκύπριος; Έχετε ακίνητο στον νότο; Η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί την ιδιοκτησία σας και κάνει ό,τι θέλει μαζί της, παρόλο που έχετε τίτλους ιδιοκτησίας; Έχουμε τη δυνατότητα να το ανατρέψουμε παρέχοντας τις υπηρεσίες μας για να σας παραχωρήσουμε την ιδιοκτησία σας μέσω των κατάλληλων καναλιών», αναφέρει στην κύρια ιστοσελίδα της lpsconsultancy.com.

Αρχικά σημειώνεται πως το μόνο που χρειάζεται είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας και η απόδειξη ότι αυτοί που θα αποταθούν κοντά τους ζουν στο εξωτερικό και δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για την απώλεια της περιουσίας τους. Σημειώνεται, επίσης, ότι ακόμα κι αν το άτομο που έχει την περιουσία είναι νεκρό, με τη συγκατάθεση της οικογένειας του αποθανόντος είναι εφικτή η ανάκτηση της περιουσίας του.

Επιτροπή ακίνητης περιουσίας για T/κ

Η ιστοσελίδα, που φαίνεται να υπάρχει τους τελευταίους μήνες, παρέχει πληροφορίες στα τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά αλλά και γερμανικά. Παρουσιάζει μάλιστα και σχετικό πληθυσμιακό χάρτη της Κύπρου του 1960 και το πώς άλλαξε την εθνολογική σύνθεση μετά την τουρκική εισβολή. Σημειώνεται πως, το 1974, 45 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους από τον «Νότο της Κύπρου». Εκείνοι που επλήγησαν, αναφέρει, έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιουσία στην οποία ζούσαν, ενώ πολλοί έφυγαν εντελώς από την Κύπρο.

Το σκεπτικό της «συμβουλευτικής εταιρείας» είναι ότι, στα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη διόρθωση των «λαθών του παρελθόντος» και την παροχή αποκατάστασης για όσους «άφησαν περιουσίες για την ασφάλειά τους» και ως αποτέλεσμα του «πολιτικού κλίματος» εκείνη την εποχή. Μέχρι πρόσφατα, τονίζεται, «όλες αυτές οι απόπειρες εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων αποδείχθηκαν άκαρπες». Ουσιαστικά, αναφέρει πως ενώ για τους Ελληνοκύπριους υπάρχει σαφής δρόμος για την υποβολή αξιώσεων, με την «Τουρκική Κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, να ιδρύει Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας για να διευκολύνει αυτές τις αξιώσεις, προς το παρόν «δεν υπάρχει παρόμοιος οργανισμός για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους».

Υπόσχεται επιτυχίες

Η LPS Consultancy υπόσχεται σε όσους προσφύγουν κοντά της υψηλές πιθανότητες επιτυχίας. Διατείνεται παράλληλα ότι θα αξιοποιήσει το δίκτυό της με καλά τοποθετημένα άτομα, τα οποία ωστόσο δεν προσδιορίζει, για να ξεπεραστεί ή όποια γραφειοκρατία. «Όταν είναι επιτυχής, η αποζημίωση γίνεται με τη μορφή αποζημίωσης (επαναφορά του ακινήτου στον αιτούντα). Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην πώληση του ακινήτου, εάν θέλετε να το πουλήσετε», σημειώνει.

Στα όσα προκλητικά σημειώνει είναι πως εφόσον δεν έχει δοθεί αποζημίωση στο παρελθόν και οι Τ/κ δεν ζουν στη «Βόρεια Κύπρο» σε γη που «καταλήφθηκε από Ελληνοκύπριους το 1974», τότε μπορεί να υποβληθεί αξίωση. Όσοι αποταθούν στην συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρεία δεν χρειάζεται να έχουν ζήσει στην Κύπρο μετά το 1974.

Η διαδικασία και τα έξοδα

Διαδικαστικά οι προσφυγές, αναφέρει η εταιρεία, πρέπει να υποβάλλονται από το άτομο του οποίου το όνομα αναφέρεται στις πράξεις του τίτλου ιδιοκτησίας. «Εάν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στους τίτλους, τότε όλοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να υποβάλουν αξίωση. Εάν το άτομο που αναφέρεται στους τίτλους ιδιοκτησίας έχει πεθάνει, οι αξιώσεις μπορούν να υποβληθούν από τους νόμιμους κληρονόμους του αποθανόντος. Δεν χρειάζεται να πάει στην Κύπρο μέχρι το τέλος της διαδικασίας όταν γίνει αποδεκτή μια αξίωση», σημειώνουν.

Ασφαλώς η όλη διαδικασία έχει και κάποιο οικονομικό κόστος. Η αρχική αναζήτηση και αποτίμηση του ακινήτου είναι δωρεάν. Αποτίμηση του ακινήτου ή της γης θα γίνεται βάσει του κτηματολογίου της «κυβέρνησης της Νότιας Κύπρου». Στο πρώτο αυτό στάδιο, όπως σημειώνεται, «θα εκτιμήσουμε εάν η αξίωσή σας έχει βιωσιμότητα και θα εκτιμήσουμε το κόστος των δικαστικών διαφορών. Αν θέλετε να προχωρήσετε, η ομάδα μας θα αναλάβει όλες τις νομικές διαδικασίες για να λάβει άδεια πώλησης. Υπάρχει μια αρχική χρέωση €1000, η οποία χρησιμοποιείται από την ομάδα μας για την πληρωμή των εξόδων που συνοδεύουν την έναρξη της νομικής διαδικασίας». Εάν το ακίνητο τελεί - βρίσκεται σε χέρια άλλου χρήστη επί του παρόντος, η συμβουλευτική εταιρεία δηλώνει πως δικαιούνται αποζημίωση από την κυπριακή Κυβέρνηση που μισθώνει το ακίνητό τους. «Σε ένα δικαστήριο είτε επιστρέφοντας την κυριότητα του κτήματος είτε χορηγώντας αποζημίωση, ένα επιπλέον ποσό είτε €5.000 ή 7%, όποιο είναι μεγαλύτερο, καταβάλλεται στην LPS Consultancy».

Αποζημιώσεις από την Κ.Δ.

Ξεκαθαρίζεται επίσης στους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλουν αίτηση ότι οφείλουν να κατέχουν ένα «κοτσιάνι» για την περιουσία τους και την απόδειξη ότι είτε ζουν εκτός Κύπρου είτε, εάν ζουν στην Κύπρο, ότι δεν είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας που προηγουμένως ανήκε σε Ελληνοκύπριους «στον Βορρά».

«Εάν ζητηθεί από την LPS Consultancy να βοηθήσει στην πώληση του ακινήτου, η αμοιβή μπορεί να αφαιρεθεί από την αξία του ακινήτου κατά την ολοκλήρωση της πώλησης. Εάν μας παραχωρήσετε πληρεξούσιο, δεν απαιτείται να παρευρεθείτε στο δικαστήριο», σημειώνει.

Η όλη νομική διαδικασία ανάκτησης περιουσίας ή γης διαρκεί, σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου ένα χρόνο. Ισχυρίζονται, επίσης, πως ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο είναι μισθωμένο ή κενό, οι Τ/κ έχουν δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση ή το ακίνητό τους πίσω. Όλα οι φόρμες της διαδικασίας παρέχονται δωρεάν από την εταιρεία.

Πέπλο μυστηρίου - Aξιοπερίεργα

Τη συγκεκριμένη είδηση για την LPS Consultancy ανέβασε μια αγγλόφωνη ιστοσελίδα, που ασχολείται αποκλειστικά με ειδησεογραφία στα κατεχόμενα. Μετά από λίγες μέρες την αφαίρεσε. Στο διαδίκτυο οι πληροφορίες για προηγούμενες δραστηριότητές της είναι ανύπαρκτες, ενώ ούτε και ένα όνομα των όσων εργάζονται στη «συμβουλευτική νομική εταιρεία» δεν υπάρχει διαθέσιμο. Η μόνη πληροφορία είναι ότι στεγάζεται στην οδό 102 Myddleton Road, στο Λονδίνο. Εκεί υπάρχει απλώς ένα κατάστημα, χωρίς μεγάλες πινακίδες, απλώς ένα μικρό διακριτικό σημείωμα που γράφει LPS. Κομπίνα ή κάτι άλλο;

Πάντως η συγκεκριμένη οδός Myddleton είναι μια από τις πιο περίεργες του Λονδίνου. Είναι ένας στενά κατοικημένος μεγάλος δρόμος κοντά στο πάρκο Bowes, που κάποτε ήταν πολυσύχναστος και μετά εγκαταλείφθηκε, με τις βιτρίνες να καταρρέουν. Τα τελευταία χρόνια η αναγέννηση ήταν αργή αλλά αποφασιστική, με νέες αφίξεις να επικεντρώνονται στις ανάγκες της κοινότητας. Η άφιξη του ελληνικού «Gourmet» άλλαξε το παιχνίδι, παρέχοντας εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό φαγητό σε λογικές τιμές.

*Κεντρική φωτογραφία: Τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail