Μάχη μέχρις εσχάτων για τις φρεγάτες: Δύο Ticonderoga δίνουν οι ΗΠΑ ως πλοία ενδιάμεσης λύσης

Δύο Ticonderoga δίνουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης οι Αμερικανοί σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα στην κούρσα για την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Από: newpost.gr

Ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει ποια χώρα θα αναλάβει να προμηθεύσει το Πολεμικό Ναυτικό με τέσσερις νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες είναι και αυτό της «ενδιάμεσης λύσης», των πλοίων δηλαδή που θα ενισχύσουν το ΠΝ μέχρι να παραλάβουμε τα νέα πλοία.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι Αμερικανοί προσφέρουν δύο Ticonderoga ως πλοία ενδιάμεσης λύσης οι Αμερικανοί, ενώ αντίστοιχα, οι Γάλλοι προσφέρουν δύο φρεγάτες κλάσεως Lafayette οι οποίες όμως δεν διαθέτουν επαρκείς ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Τόσο η πρόταση των Αμερικανών όσο και των Γάλλων, δεν θεωρούνται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού «ιδανικές», σημειώνεται, καθώς και οι δύο προτάσεις αφορούν σε συστήματά ασύμβατα με αυτά που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό.

«Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μισό Ναύσταθμο για να υποστηρίξουμε καθ’ ένα από αυτά» είπε χαρακτηριστικά αρμόδιος επιτελής, αναφέρει η Εστία.

Πάντως, τα Ticonderoga θεωρούνται «απόλυτα πλοία με τρομερή ισχύ πυρός», που αλλάζουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα 9.300 τόνων πλοία, με τα 122 κελιά για πυραύλους αποτελέσουν «game changer» για τις ισορροπίες με την Τουρκία.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποσύρει τέσσερα πλοία μέσα στο 2021 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν και την πώληση των πυραύλων Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων – αντίστοιχων δηλαδή των γαλλικής κατασκευής SCALP-NAVAL .

Ήδη η ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τους Tomahawk για την Σουηδία, μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο αποδέσμευσης και για την Ελλάδα.

Η Σουηδία έχει πάρει την έγκριση των ΗΠΑ να «προσαρμόσει» ναυτικούς πυραύλους cruise Tomahawk στα νέα ΑΙΡ υποβρύχια Α-26.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Γαλλία κάνει πια ότι είναι απαραίτητο για να πάρει την… δουλειά και να προκριθεί η γαλλική πρόταση για τις τέσσερις νέες ελληνικές φρεγάτες και τον εκσυγxρονισμό άλλων τεσσάρων ελληνικών MEKO 200 HN.

Oι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσφέρει στις Belharra το ραντάρ AESA SeaFire 500, το οποίο όπως σημειώνουν έχει απόδοση πολύ καλύτερη από εκείνη που προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail