Φρεγάτες ΠΝ: Κόλπο γκρόσο από το Παρίσι – Πώς θέλουν να «βυθίσουν» τις MMSC με τις Belharra

Οι Γάλλοι παίζουν όλα τα χαρτιά τους ώστε να κόψουν πρώτοι το νήμα στην κούρσα για το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών για το ΠΝ και εκσυγχρονισμού τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Από: newpost.gr

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού τεσσάρων ΜΕΚΟ που θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο ανταγωνισμός των «μνηστήρων» για το πρόγραμμα ύψους 4,5-5 δισεκατομμυρίων είναι τεράστιος και η Ελλάδα αναζητά τη βέλτιστη συμφωνία που θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα και θα προσδώσει στο ΠΝ την ισχύ να αποκρούει κάθε πιθανή πρόκληση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Γαλλία κάνει ότι είναι απαραίτητο για να πάρει την… δουλειά και η πρόταση για τις τέσσερις νέες ελληνικές φρεγάτες και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων ελληνικών MEKO 200 HN είναι ελκυστική για την Αθήνα.

Oι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσδίδει στις Belharra το ραντάρ AESA SeaFire 500, το οποίο όπως σημειώνουν έχει απόδοση πολύ καλύτερη από εκείνη που προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Οι ελληνικές Belharra, εκτός του ραντάρ της Thales, θα μεταφέρουν και 16 πυραύλους Aster 30, ικανούς να παρακολουθούν στόχους πέρα των 100 χλμ.

Συνεπώς μία ελληνική Belharra θα μπορεί να ελέγχει μία επιφάνεια 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν οι αμερικανικές MMSC – που φέρουν πυραύλους ESSM - θα μπορούν να καλύψουν μόνο 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Έτσι, σύμφωνα με τους Γάλλους του meta-defence.fr, μία μόνο FDI γαλλική φρεγάτα, εξοπλισμένοι με πυραύλους Aster 30, μπορεί να καλύψει αντιαεροπορικά το ίδιο πεδίο με τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες, εφοδιασμένες με ESSM.

Για εγγύτερους στόχους οι ελληνικές Belharra θα φέρουν 16 πυραύλους MICA VL NG, καθώς και πυροβόλο, εμβέλειας 20 χλμ.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η Naval Group πρόσθεσε στην πρότασή της το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας RIM-116 RAM, εξοπλισμένο με 21 πυραύλους εμβέλειας 9 χλμ.

Τέλος οι Belharra που προτείνουν που προτείνουν οι Γάλλοι θα διαθέτουν πυραύλους 8 ΜΜ-40 Exocet. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη έκδοση του διάσημου γαλλικού πυραύλου, με δυνατότητα να πλήξει και στόχους ξηράς.

Αναφορικά με την τιμή οι Γάλλοι έχουν ρίξει την τιμή μονάδας κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, 20% κάτω από την αρχική του προσφορά.

Οι Γάλλοι, αν προκριθεί η γαλλική πρόταση, δίνουν άμεσα στην Ελλάδα ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο γαλλικές φρεγάτες. Μάλιστα τα δύο πλοία έχουν επισκεφτεί ήδη Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι, σύμφωνα με το defenceworld από την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πλοία που υπηρετούν ακόμα στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail