Ενοίκια: Η παράταση του lockdown φέρνει επέκταση των μέτρων

Την επέκταση τον Απρίλιο των μηδενικών ενοικίων, για τα επαγγελματικά ακίνητα επιχειρήσεων, που θα συνεχίσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή και αντίστοιχα των μειωμένων κατά 40% για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το lockdown παρατείνεται και είναι αμφίβολο αν θα αρχίζει σταδιακά η άρση του από τα τέλη Μαρτίου. 

Από: sofokleousin.gr

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα πλήρη απαλλαγή θα έχουν και τον Απρίλιο οι εξής κλάδοι: εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μεταφορές, γυμναστήρια. Σε περίπτωση που δεν ανοίξει το λιανεμπόριο στα τέλη Μαρτίου, θα συμπεριληφθούν και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Το κόστος της μηνιαίας παρέμβασης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί 210 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα κουρεμένα ενοίκια Φεβρουαρίου, ενώ οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν από τα μέσα Απριλίου. Στη συνέχεια, θα υποβληθούν στην πλατφόρμα οι δηλώσεις του Μαρτίου, όπου προβλέπεται και πάλι η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Παράλληλα, για τον Μάρτιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%, ενώ στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.

Εξάλλου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση αντιμετώπισε δύο σημαντικά ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τα μισθώματα, δίνοντας λύσεις. Συγκεκριμένα, επιλύθηκαν

  • το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών μετά τις 20/3/2020 και
  • το θέμα με τα υποκαταστήματα πληττόμενων επιχειρήσεων

Ειδικότερα με σχετική απόφαση (Α. 1040/2021) προβλέπεται ότι σε υποκατάστημα πληττόμενης επιχείρησης στο οποίο επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, ενώ η έδρα εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40%, τότε η επιχείρηση συνολικά δικαιούται πλήρη απαλλαγή του ενοικίου. Σε αυτήν την περίπτωση το υποκατάστημα συμπαρασύρει την έδρα και απαλλάσσεται 100% της καταβολής του μισθώματος το σύνολο της επιχείρησης.

Οι διορθώσεις για το 2020

Πάντως, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν να ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να αντιμετωπισθούν προβλήματα του 2020 που τους άφησαν εκτός αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης θα μπορέσουν να αποζημιωθούν εφόσον τόσο ο υπεκμισθωτής όσο και ο τρίτος είναι πληττόμενοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα την αποζημίωση για όσους προχώρησαν εθελοντικά στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των ενοικίων του περασμένου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση που κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου 2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, οι εκμισθωτές ακινήτων υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση COVID») και έχουν έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail