e-εφαρμογή για όσους δεν πήραν αποζημιώσεις ενοικίων - Τα συνηθέστερα λάθη

Τη δυνατότητα να μάθουν και να διορθώσουν τα λάθη που τους οδήγησαν στον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογή που θέτει σε λειτουργία τις επόμενες ώρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ταυτόχρονα και όσοι δεν πήραν αποζημιώσεις συνεπεία λανθασμένων χειρισμών από το υπουργείο Οικονομικών και της ασάφειας των αποφάσεων θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις του προηγούμενου έτους. 

Με το "άνοιγμα" της νέας εφαρμογής οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας θα ενημερώνονται για το αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει το συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου και για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά. 

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν αποζημιώθηκαν είναι να εισέλθουν, όταν ξεκινήσει η διαδικασία, με τους κωδικούς του taxisnet στη σχετική εφαρμογή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους παρέχονται. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ενημερωθούν:

Α) Αν με βάση τα δηλούμενα στοιχεία (δηλαδή εάν ο μισθωτές είναι πληττόμενοι) είναι δικαιούχοι της αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου.

Β) Για τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει όπως για παράδειγμα εάν έχει δηλωθεί λανθασμένα ο IBAN  

Γ) Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου και τόσο ο υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι.

Δ) Πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφορά σε σχέση με το ύψος του ενοικίου που έχει δηλωθεί στην Εφορία, με την υποβολή του μισθωτηρίου.

Πάντως και όπως προαναφέρθηκε ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών δεν έχουν λάβει αποζημίωση με ευθύνη του κράτος. Μάλιστα 231 μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε επιστολή τους προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, την οποία κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρουν ότι "παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε λάβει την αποζημίωση για τα διαφυγόντα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 αλλά σε πολυάριθμες περιπτώσεις ούτε καν των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020" και κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία και επίταξη ενοικίων σημειώνοντας "έως πότε αυθαίρετα θα μας επιτάσσετε τιμωρητικά τα ενοίκια που εισπράττουμε από τη δική μας περιουσία, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά επιβεβαρυμένη από φόρους στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Δεν αντέχουμε άλλο να σηκώνουμε, εμείς οι ιδιοκτήτες, τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που ανέκυψαν στην πανδημία. Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε. Είμαστε απλοί πολίτες και όχι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου".

Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ (καθώς δεν είχαν ανοίξει οι εφαρμογές) οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στις δηλώσεις τους ως εξής:

-Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν  τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

-Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές "Δηλώσεις Covid" και "Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".

-Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις  για λάθη και παραλείψεις σε  δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

-Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν  "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

-Μέχρι  29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail