Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για να τηγανίσετε το ψάρι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων (UPV/EHU) εξέτασαν πόσο υγιεινό είναι το ψάρι ανάλογα με το είδος του λαδιού στο οποίο τηγανίζεται.

Από: onmed.gr

Επίσης, μελέτησαν εάν η συγκεκριμένη τεχνική που ακολουθείται στο τηγάνισμα και το είδος του ψαριού συνδέονται με συγκεκριμένες μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του ψαριού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Food Research, το είδος του λαδιού και ο τρόπος τηγανίσματος καθορίζουν τα επίπεδα τοξικών ουσιών που παράγονται κατά το τηγάνισμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές τηγάνισαν λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και τσιπούρα (Sparus aurata) σε τηγάνι («ρηχό τηγάνισμα») ή σε φούρνο μικροκυμάτων είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είτε με ραφιναρισμένο ηλιέλαιο. Οι μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του λαδιού και το ψαριού καταγράφηκαν με τη βοήθεια πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (H-1 NMR).

Το βασικό εύρημα των ερευνητών ήταν ότι κατά το «ρηχό τηγάνισμα» με ηλιέλαιο σχηματίστηκαν προϊόντα οξείδωσης (αλδεΰδες), μερικά από τα οποία θεωρούνται πιθανώς τοξικά. Η αντίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε κατά το τηγάνισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά ούτε κατά το τηγάνισμα σε φούρνο μικροκυμάτων με ηλιέλαιο.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώθηκε στην τσιπούρα μετά το τηγάνισμα, ενώ για το λαβράκι αυξήθηκε ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα του ψαριού και μάλιστα στο φούρνο μικροκυμάτων αντί για το τηγάνι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail