Απίστευτο μπάχαλο με τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων!

Kινδύνους για επιπλέον φόρους και πρόστιμα όσων μεταβιβάζουν ακίνητα με την ηλεκτρονική διαδικασία επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι είναι στα «κάγκελα»

Από: sofokleousin.gr
 
Την παγίδα για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις που περιέχει η διαδικασία των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι επισημαίνουν τα παράδοξα των e-μεταβιβάσεων, αλλά και ζητούν την απλοποίηση της διαδικασίας.

Πρόκειται για την επιστολή και ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους υπουργούς που απέστειλαν 565 συμβολαιογράφοι από όλη την Ελλάδα για το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την απόφαση (Α.1031/2021) του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γεώργιου Πιτσιλή σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία κατέγραψε τα προβλήματα που παρουσιάζει το εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα, σημειώνοντας 6 αδυναμίες της πλατφόρμας myPROPERTY, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου 2021 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ μέχρι τότε η χρήση της πλατφόρμας είναι προαιρετική.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατήγγειλε, πως η εφαρμογή ζητεί από τους συναλλασσόμενους, να προσκομίσουν "χαρτιά" που έχει ήδη η εφορία στο αρχείο του Taxiesnet!
 
Οι παγίδες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων

Υποτίθεται ότι η διαδικασία της μεταβίβασης ενός ακινήτου, θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, «χωρίς δικαιολογητικά» και άλλες… ευκολίες, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους συναλλασσόμενους.

Η ηλεκτρονική μεταβίβαση απαιτεί και δικαιολογητικά, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο αυξημένων φόρων, μετά τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει υποχρεωτικά  η Εφορία εντός 60 ημερών από την υπογραφή των συμβολαίων.

Την όλη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας  myPROPERTY απομυθοποιούν οι 565 συμβολαιογράφοι,. Με την επιστολή τους προς τους υπουργούς Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργο Πιτσιλή.

Αφού καταλογίζουν προχειρότητα και «αιφνιδιασμό» με τον οποίο επιχειρείται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων, σημειώνουν ότι ανατίθεται στους συμβολαιογράφους, χωρίς ρωτηθούν, η αρμοδιότητα που έχουν τα τμήματα κεφαλαίου των Εφοριών που εδώ και 70 χρόνια εφαρμόζουν «την απαρχαιωμένη νομοθεσία που αφορά την μεταβίβαση των ακινήτων», χωρίς καμία προετοιμασία και δίχως καμία πρόνοια για το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται γι' αυτό τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
 
Οι αντικειμενικές αξίες

Όπως καταγγέλλουν, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά, που είναι η αποποίηση εκ μέρους της πολιτείας του ρόλου που έχει στις συναλλαγές και αυτός δεν είναι άλλος από τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και τη βεβαίωση του φόρου μεταβίβασης πριν την υπογραφή του συμβολαίου ώστε ο πωλητής να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τις υποχρεώσεις του.

Όμως με το νέο σύστημα, η ευθύνη δε του εγχειρήματος αυτού, μεταφέρεται στις πλάτες του πολίτη-φορολογούμενου, ο οποίος παρέχει τα στοιχεία για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου και καλείται να εγκρίνει αυτή την αξία και το περιεχόμενο της δήλωσης βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης.
Αυτό που θα συμβεί στην πορεία εφαρμογής του μέτρου, θα είναι:

  1.     Να συντάσσει ο συμβολαιογράφος τη δήλωση ΦΜΑ και να προσδιορίζει την αντικειμενική αξία, παρότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά της Εφορίας.
  2.     Ο πολίτης (επίσης αναρμόδιος) να αποδέχεται και υποβάλλει τη δήλωση αυτή με δική του ευθύνη και όχι της φορολογικής αρχής.
  3.     Η φορολογική αρχή θα αποφαίνεται επί του περιεχομένου της δήλωσης, τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας και για τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί σε 60 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου.
  4.     Αν από τον έλεγχο διαπιστώσει «προβλήματα» θα καλεί τον φορολογούμενο για τα περαιτέρω επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους ή ακυρώνοντας απαλλαγές από φόρο.

Δηλαδή, συμφωνείται η μεταβίβαση ενός ακινήτου από δύο φορολογούμενους, ο συμβολαιογράφος υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, με βάση τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι συναλλασσόμενοι και υπολογίζει και τον φόρο μεταβίβασης ή την απαλλαγή από τον ΦΜΑ, αν ο αγοραστής είναι δικαιούχος 1ης κατοικίας με βάση το δικαιολογητικά που έχει υποβάλει.

Κατόπιν, τον «φάκελο» της μεταβίβασης θα τον ελέγξει η αρμόδια Εφορία και αν εντοπίσει λάθη στον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία δεν είναι σαφές πώς υπολογίζεται σε πολλές περιπτώσεις  θα επιβάλει επιπλέον φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail