Πού βρισκόταν η Αθήνα και άλλες Ελληνικές πόλεις πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια; (χάρτης)

Πόσο πολύ έχουν μετακινηθεί η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια; Ο διαδραστικός χάρτης του παλαιοντολόγου Ιαν Γουέμπστερ – ο οποίος αποτυπώνει τις κινήσεις χωρών και πόλεων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών – έχει την «απάντηση».

Από: travelestate.gr

Ο διαδικτυακός χάρτης διαθέτει μία σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πληροφοριών για τη Γη, όπως που εμφανίστηκαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.

«Ο χάρτης δείχνει ότι το περιβάλλον μας είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Γουέμπστερ στο CNN.

«Η ιστορία της Γης είναι μεγαλύτερη από ότι μπορούμε να φανταστούμε και η τρέχουσα διάταξη των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων είναι ένα “ατύχημα” του χρόνου. Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον και η Γη μπορεί να μας ξεπεράσει όλους», πρόσθεσε.

Ο 30χρονος παλαιοντολόγος δημιούργησε μία διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία ο χάρτης «συνδυάστηκε» με αυτόν του παλαιογεωγράφου Κρίστοφερ Σκοτέζε, ο οποίος απεικονίζει γεωλογικά μοντέλα. Ο χάρτης του Σκοτέζε περιγράφει την ανάπτυξη των τεκτονικών πλακών έως τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια.

Η εφαρμογή Ancient Earth Globe χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται κυρίως από γεωλόγους και απεικονίζει τις ανακατασκευές των τεκτονικών πλακών και άλλα  δεδομένα που σχετίζονται με τη «δραστηριότητά» τους στη διάρκεια των χρόνων.

Παράλληλα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν την τοποθεσία τους και στη συνέχεια να αναζητήσουν που βρίσκονταν η πόλη τους πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Μπορείτε να αναζητήσετε την τοποθεσία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν την τοποθεσία τους και στη συνέχεια να αναζητήσουν που βρίσκονταν η πόλη τους πριν από εκατομμύρια χρόνια.

«Το λογισμικό εντοπίζει την τοποθεσία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα μοντέλα του Σκοτέζε για να αποκαλύψει πόσο “μετακινήθηκε” η πόλη του κατά το πέρασμα του χρόνου», αναφέρει ο Γουέμπστερ.

Ο χάρτης απεικονίζει πολύπλοκα και ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο, ώστε δάσκαλοι, επιστήμονες και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για την ιστορία και την επιστήμη της Γης να μπορεί να ανατρέξει σε αυτά.

με πληροφορίες από CNN

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail