Η φορολογική δήλωση των 18ρηδων αυξάνει το τεκμήριο των γονέων!

Φορολογική δήλωση οφείλουν να υποβάλουν υποχρεωτικά φέτος περίπου 100.000 νέοι που έκλεισαν τα 18 χρόνια το 2020, εφόσον έχουν τραπεζικό λογαριασμό και έλαβαν το προηγούμενο έτος, τόκο καταθέσεων ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ ή εφόσον έχουν οποιοδήποτε τεκμαρτό εισόδημα.

Από: sofokleousin.gr

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι 18άρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2020, το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωση φόρου εισοδήματος θα υποβάλουν φέτος οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ασχέτως αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές, μαθητές κ.λπ.) εφόσον το προηγούμενο έτος (2020) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Αυτό σημαίνει ότι όσων είχαν ανοίξει οι γονείς τους ένα λογαριασμό στην τράπεζα, στο όνομα των παιδιών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση, καθώς θα τους πιστωθούν τόκοι έστω και 1 λεπτού το ευρώ.

Επίσης, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2020, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.
  • Απέκτησαν εντός του 2020 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
  • Ίδρυσε εντός του 2020 επιχείρηση στο όνομά του
  • Έκανε εντός του 2020 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης

Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φέτος, μόνο οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2020 και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Αυξάνεται το τεκμήριο των γονέων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 18άρης φοιτητής που μένει με τους γονείς του και έχει εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ, θα υποβάλλει φορολογική δήλωση. Φυσικά για το εισόδημα αυτό, δεν φορολογείται.

Όμως, η εφορία θα του καταλογίσει την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ. Ο ίδιος όμως (ο φοιτητής) δεν θα φορολογηθεί για το τεκμήριο των 3.000 ευρώ, καθώς το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης του τέκνου, θα αυξήσει ισόποσα το τεκμαρτό εισόδημα των γονιών του!

Έτσι, αν το πραγματικό εισόδημα του γονέα ήταν υψηλότερο των τεκμαρτών δαπανών που βάρυναν την οικογοένεια μέχρι και πέρυσι και φέτος, με την προσθήκη του τεκμηρίου του παιδιού, το ύψος της τεκμαρτής δαπάνης είναι υψηλότερο, τότε θα επιβαρυνθεί ανάλογα, με έξτρα φόρο εισοδήματος, λόγω του τεκμηρίου των 3.000 ευρώ του τέκνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail