Ο Παν-Τουρκισμός του Ερντογάν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα: αναλυτής

Freepen.gr - Η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μιας νεο-Οθωμανικής στρατηγικής η οποία συγχωνεύει τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας σε έναν αδιάλειπτο χώρο εφοδιαστικής με κοινές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε το Σάββατο ο Λίβυος δημοσιογράφος Αλεντίν Σάλεχ.

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι "βίωσαν τα δεινά του τουρκικού εθνικισμού", έγραψε ο Σάλεχ στο Modern Diplomacy, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητά για την Τουρκία να ανακτήσει το παλιό της μεγαλείο.

Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κατά κύριο λόγο κουρδικής περιοχής Αφρίν, καθώς και έδαφος που εκτείνεται από το Αζάζ μέχρι την Αλ-Μπαμπ και την Τζαράμπλους. Σε αυτές τις πρώην κουρδικές περιοχές, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για διάπραξη παραβιάσεων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου.

Η Τουρκία έδωσε επίσης την πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, μετά την οποία υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Εφοδιασμένο, εκπαιδευμένο και υποστηριζόμενο από τον τουρκικό στρατό, το Αζερμπαϊτζάν αναδείχθηκε ως ο σαφής νικητής της σύγκρουσης.

"Οι διαδικασίες αποσύνθεσης στην Ευρώπη και ο μειωμένος ρόλος των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες προηγουμένως εμπόδιζαν τις Οθωμανικές φιλοδοξίες να υπερβούν τα εθνικά σύνορα", δήλωσε ο Σάλεχ, "έδωσαν στην Τουρκία το πράσινο φως για γεωπολιτική εκδίκηση".

Αλλά η Άγκυρα επέλεξε αμφίβολες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων της, έγραψε, συμπεριλαμβανομένης της "διάδοσης του πολιτικού Ισλάμ και την ενθάρρυνση των αυτονομιστικών συναισθημάτων σε χώρες με τουρκικές μειονότητες".

Ενώ ο Παν-Τουρκισμός προηγείται του Ερντογάν, ωστόσο είναι ο πρώτος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που το εφαρμόζει σθεναρά με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Ο Σάλεχ δήλωσε ότι "η εθνοκάθαρση, η δολοφονία και η απαγωγή Κούρδων επιχειρηματιών και γαιοκτημόνων έχει σκοπό την επακόλουθη ανακατανομή της περιουσίας τους μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών στα κατεχόμενα εδάφη" της βόρειας Συρίας.

Εν τω μεταξύ, στο Καραμπάχ, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν "στρατηγικά σημαντική από την άποψη της Τουρκίας να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας μέσω της Αυτόνομης Περιφέρειας Ναχιτσεβάν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των κύριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω επέκταση στις τουρκικές χώρες", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail