Τα παιδιατρικά νοσοκομεία παλεύουν με το κύμα της ψυχικής ασθένειας, εξαιτίας της πανδημίας και της απομόνωσης

Η πανδημία και η απομόνωση βλάπτουν τα ψυχολογικώς ευαίσθητα παιδιά

Medscape, KAISER HEALTH NEWS

Carmen Heredia Rodriguez

07 Ιανουαρίου 2021

Η Krissy Williams, 15 ετών, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει και στο παρελθόν, αλλά ποτέ ως τώρα με χάπια. Το κορίτσι διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια όταν ήταν 9 ετών. Τα άτομα με αυτή τη χρόνια ψυχική διαταραχή αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα διαφορετικά και συχνά βιώνουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Το κορίτσι έμαθε να διαχειρίζεται αυτά τα συμπτώματα με μια ποικιλία υπηρεσιών που της προσφερόταν στο σπίτι και στο σχολείο.

Από: mumdadandkids.gr

Όμως, η πανδημία διέκοψε αυτές τις «γραμμές ζωής» για το παιδί. Έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξης που της πρόσφερε το σχολείο. Έχασε επίσης την τακτική επαφή με τους συνομηλίκους της. Επίσης, μητέρα της έχασε την πρόσβαση σε μια υπηρεσία που επέτρεπε και σε εκείνη να κάνει ένα διάλειμμα.

Μια Πέμπτη τον προηγούμενο Οκτώβριο, η απομόνωση και η θλίψη πλημμύρισαν το μυαλό της Krissy. Την ώρα που η μητέρα της Patricia Williams, καλούσε για βοήθεια σε μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, η Krissy στεκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους στο Maryland με ένα μπουκάλι παυσίπονα στο ένα χέρι, και το νερό στο άλλο.

Πριν μπορέσει να αντιδράσει η μητέρα, η Krissy έβαλε τα χάπια στο στόμα της και τα κατάπιε.

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν, παίζουν και κοινωνικοποιούνται. Δεκάδες εκατομμύρια μαθητές φοιτούν στο σχολείο εφαρμόζοντας κάποιου τύπου εξ αποστάσεως μάθησης. Πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν ακυρωθεί. Οι παιδικές χαρές, οι ζωολογικοί κήποι και άλλοι χώροι αναψυχής έχουν κλείσει. Παιδιά όπως η Krissy παλεύουν να αντεπεξέλθουν στη νέα αυτή πρόκληση, με το κόστος στην ψυχική τους υγεία να είναι εμφανές.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των παιδιών που καταφθάνουν στα τμήματα επειγόντων με προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά 24% από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το έτος 2019. Σε παιδιά και εφήβους τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν κατά 31%. Δεδομένα, μη δημοσιευμένα, από ορισμένα νοσοκομεία αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερα περιστατικά σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων παιδιών, ιδιαίτερα μάλιστα απόπειρες αυτοκτονίας με υπερβολικές δόσεις φαρμάκων.

Η αυξημένη ζήτηση για ψυχιατρική υγειονομική περίθαλψη λόγω της πανδημίας έχει επιδεινώσει προβλήματα που από καιρό απασχολούσαν το σύστημα περίθαλψης. Διαπιστώνεται έλλειψη ψυχιατρικών κλινών. Πολλά νοσοκομεία δήλωσαν ότι η συνηθισμένη θερινή πτώση στις εισαγωγές – νοσηλείες σε παιδοψυχιατρικές κλινικές δεν παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αυτό επιβάρυνε τη κατάσταση.

Κάποια νοσοκομεία μείωσαν τον αριθμό κλινών ή και έκλεισαν ψυχιατρικές κλινικές, για να μειώσουν την εξάπλωση του Covid-19. Πράγματι ορισμένες εγκαταστάσεις αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης.

Πριν από τον Covid, περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών είχαν διαγνωστεί με ψυχική ή συμπεριφορική διαταραχή, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών. Μια ξεχωριστή έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention) διαπίστωσε ότι 1 στους 3 μαθητές γυμνασίου στο 2019 ανέφερε ότι αισθάνεται επίμονα λυπημένος και απελπισμένος - μια αύξηση της τάξης του 40% από το 2009. Ανασκόπηση 80 σχετικών μελετών, επεσήμανε ότι η αναγκαστική απομόνωση και η μοναξιά των παιδιών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

«Όλοι μας είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά οι έφηβοι είναι στη φάση ανάπτυξης όπου οι φίλοι και οι συνομήλικοί τους είναι η δική τους πραγματικότητα», δήλωσε η Terrie Andrews, ψυχολόγος και υπεύθυνη Συμπεριφορικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Wolfson, στη Φλόριντα. «Οι συνομήλικοί τους είναι ο μηχανισμός που τους παρέχει την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας».

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, το Κολοράντο και το Μισσούρι ανέφεραν αύξηση του αριθμού των ασθενών που σκέφτηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Οι γιατροί ανέφεραν επίσης αύξηση στα παιδιά με σοβαρή κατάθλιψη και σε άτομα με αυτισμό που ενεργούν εκτός εαυτού.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας με λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων από παιδιά, έχουν προβληματίσει τους γιατρούς σε δύο ιατρικές μονάδες. Σε παιδιά με τέτοιο ιστορικό, για την ασφάλειά τους, απαιτείται έλεγχος στα πράγματα που προσφέρονται στα παιδιά ακόμη και από τους γονείς τους.

Το Children's National Hospital στη Washington, D.C, διαπίστωσε επίσης αύξηση των περιστατικών, δήλωσε η Dr. Colby Tyson, αναπληρώτρια διευθύντρια του παιδοψυχιατρικού τμήματος. Η ψυχική υγεία των παιδιών επιδεινώνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων - συχνά συνεπεία του χάους που προκαλείται από την πανδημία. Χωρίς σχολείο, επικοινωνία με τους συνομηλίκους ή απασχόληση, οι οικογένειες δεν έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο και να ανταμώσουν ξανά, κάτι που μπορεί να προσθέσει και άλλο άγχος εάν ήδη υπήρχε μια τεταμένη κατάσταση. «Η ευκαιρία για ένα διάλειμμα έχει χαθεί», δήλωσε.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν επίσης επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τα παιδιά που νοσηλεύονται. Εκτός από τους φροντιστές που φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Cincinnati Children, τακτοποίησαν τα έπιπλα με ειδικό τρόπο και έβαλαν σημάδια στο πάτωμα ως υπενθυμίσεις για να παραμένουν τα παιδιά σε απόσταση 2 μέτρων. Το UPMC Western Psychiatric Hospital στο Πίτσμπουργκ και άλλες κλινικές ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν τις μάσκες τους προσφέροντας ανταμοιβές, όπως επιπλέον χρόνος στον υπολογιστή. Οι ασθενείς στο Children National τρώνε τώρα στα δωμάτιά τους, μια αλλαγή από άλλες εποχές όταν έτρωγαν όλοι μαζί.

Παρά την ανάγκη για απόσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας ψυχικής υγείας για τα παιδιά, ανέφεραν οι κλινικοί γιατροί. Οι εγκαταστάσεις έχουν βρει διάφορους τρόπους για να το κάνουν με ασφάλεια, όπως η δημιουργία μικρότερων ομάδων για ομαδική θεραπεία. Τα παιδιά στο Cincinnati Children μπορούν να παίξουν με παιχνίδια, αλλά μόνο με αυτά που μπορούν να καθαριστούν αργότερα. Δεν υπάρχουν κάρτες ή επιτραπέζια παιχνίδια, δήλωσε η Dr. Suzanne Sampang, Διευθύντρια στο τμήμα ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο.

«Νομίζω ότι αυτό που διαφέρει η ψυχιατρική θεραπεία από τις υπόλοιπες ιατρικές αγωγές είναι ότι στην πραγματικότητα, η αλληλεπίδραση είναι η θεραπεία», δήλωσε «όπως ακριβώς λειτουργεί και ένα φάρμακο.»

Οι πρόσθετες προφυλάξεις για τον έλεγχο της λοίμωξης δημιουργούν δυσκολίες για τη δημιουργία θεραπευτικών συνδέσεων. Οι μάσκες δυσκολεύουν την ικανότητα να διαβάσεις ένα πρόσωπο. Οι διαδικτυακές συναντήσεις καθιστούν δύσκολη την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ ενός ασθενούς και ενός θεραπευτή. «Υπάρχει κάτι στην πραγματική προσωπική σχέση που ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δεν μπορεί να σας δώσει», δήλωσε η Dr. Adelaide Robb, τμηματάρχης ψυχικής υγείας στο Children's National in D.C.

Προς το παρόν, η Krissy βασίζεται σε εικονικές πλατφόρμες για να βοηθηθεί από ορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Παρά το γεγονός ότι νοσηλεύτηκε και υπέστη εγκεφαλική βλάβη λόγω της υπερβολικής δόσης φαρμάκων, είναι τώρα στο σπίτι της και σε καλή κατάσταση. Διαβάζει τη γεωμετρία, χορεύει στο TikTok και προσπαθεί να νικήσει τη μητέρα της στο Super Mario Bros, στο Wii.

Όμως, το να είναι μακριά από τους φίλους της, είναι πολύ δύσκολο. «Όταν είσαι συνηθισμένος σε κάτι», είπε, «δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τα πάντα».

 

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/943756

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail