Η κρίσιμη προθεσμία για τις αόρατες μισθώσεις ακινήτων

 

Τελευταία ευκαιρία δίνει η εφορία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα προκειμένου να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα μισθωτήρια συμβόλαια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, να δηλώσουν μισθώσεις που έχουν λήξει ή δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στην εφορία. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, να προχωρήσουν στη δήλωση των παλαιών μισθωτηρίων, προ του 2014. Επίσης, θα πρέπει να δηλωθούν τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν ανανεωθεί σιωπηρά, ακόμα και αυτά που έχουν λήξει. Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες:

Από: capital.gr

Του Προκόπη Χατζηνικολάου


1. Να υποβάλουν δήλωση για παλαιό μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, ήταν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλομένων (εκμισθωτής και μισθωτής), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξης, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξης κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

2. Να υποβάλουν δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης η οποία έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί έως τις 12 Ιουνίου 2020. Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν. Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

3. Τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως και στη συνέχεια υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Τις επόμενες αποστέλλεται σε 79.300 ιδιοκτήτες ακινήτων η αιτιολόγηση για την απόρριψη τους από την ΑΑΔΕ καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια. Βέβαια οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσβολής της απόφασης αλλά και επανεξέτασης των αιτήσεων τους. Μέχρι σήμερα, για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020 έχουν γίνει συνολικά 338.528 αιτήσεις από 514.806 εκμισθωτές. Για το 71% των δικαιούχων που υπέβαλαν ορθά τις δηλώσεις τους, έχουν ήδη γίνει συμψηφισμοί ύψους 42.841.382 ευρώ. Εφόσον το δικαιούμενο ποσό δεν έχει πλήρως συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν στις αμέσως επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αποζημίωση για το "κούρεμα" Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων η κρατική αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Οσοι είχαν μείωση ενοικίου θα λάβουν αποζημίωση το 50% των απωλειών που υπέστησαν. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που είναι μηδενικά για τις κλειστές επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν τον επόμενο μήνα για το ενοίκιο του Ιανουαρίου και τον Απρίλιο για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου. Η αποζημίωση ανέρχεται στο 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και στο 60% για τα νομικά πρόσωπα.

Για τους ιδιοκτήτες που είχαν μείωση ενοικίου 40% τον Ιανουάριο και αντίστοιχη τον Φεβρουάριο η αποζημίωση θα πιστωθεί και για αυτούς τον Μάρτιο και Απρίλιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail