Σε ρυθμούς Rafale η Πολεμική Αεροπορία – Το σχέδιο απόκτησης ακόμη μίας μοίρας

Η απόφαση τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία να στηρίξει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στα Rafale και στον συνδυασμό τους με τα πιο σύγχρονα F-16 παγκοσμίως τα 84 Viper τα οποία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της αποτελεί μονόδρομο. Και ήδη προκαλεί τεράστιο άγχος στην Τουρκική αεροπορία η οποία αναζητά τρόπο αντίδρασης.

Από: newpost.gr

Σε ρυθμούς Rafale κινείται η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας, καθώς τη Δευτέρα οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την προμήθεια των 18 υπερσύγχρονων αεροσκαφών από τη Γαλλία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο Alpha, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να ζητήσει την απόκτηση ακόμη μίας μοίρας των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, όταν ολοκληρωθεί η υφιστάμενη συμφωνία και υπό την αίρεση ότι κάτι τέτοιο θα το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Rafale και Viper, θανατηφόρος συνδιασμός

Η απόφαση τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία να στηρίξει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στα Rafale και στον συνδυασμό τους με τα πιο σύγχρονα F-16 παγκοσμίως τα 84 Viper τα οποία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της αποτελεί μονόδρομο. Και ήδη προκαλεί τεράστιο άγχος στην Τουρκική αεροπορία η οποία αναζητά τρόπο αντίδρασης. 

Mixed Fighter Force Operations  είναι η  φράση «κλειδί» πλέον για τα Ελληνικά «γεράκια» η οποία σηματοδοτεί και το επιχειρησιακό Modus Operandi που θα ακολουθήσουν με την απόκτηση των Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. O συνδυασμός δηλαδή  η χρησιμοποίηση σε μικτούς σχηματισμούς(MFFO) Rafale μαζί με Viper δίνει στους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πρωτοφανείς επιχειρησιακές δυνατότητες. Τα radar Aesa τα οποία δεν διαθέτουν τα Τουρκικά F-16 αλλά και τα όπλα των Ελληνικών μαχητικών με αιχμή του δόρατος τους «φονικούς» Meteor και τους «στρατηγικούς» Scalp μετατρέπουν Rafale και Viper σε μη αντιμετωπίσιμο αντίπαλο για τους γείτονες.

«Θα βλέπουμε μακριά και θα χτυπάμε μακριά» αναφέρουν με έμφαση τα Ελληνικά «γεράκια» πριν καν η αντίπαλη αεροπορία θα μπορεί να αντιδράσει. «Όπως ακριβώς η Σάρισα στο Μακεδονικό στρατό» προσθέτουν και δίνουν το στίγμα της αεροπορικής υπεροχής που θα έχει η HAF. 

Και μπορεί τα 18 Rafale να αλλάζουν τα δεδομένα όμως η απόκτηση μιας ακόμη Μοίρας Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς εκτινάσσει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας όπως τονίζουν έμπειροι ιπτάμενοι. Άλλωστε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα χρόνια προβλέπει την απόκτηση 40 μαχητικών. Ήδη η συμφωνία για τα πρώτα 18 είναι γεγονός. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τους Γάλλους το ενδεχόμενο απόκτησης μιας ακόμη Μοίρας Rafale όχι απλά τέθηκε στο τραπέζι αλλά συμφωνήθηκε και option απόκτησης επιπλέον μαχητικών εάν τα ζητήσει η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία.

Γαλλικά Rafale στην Τανάγρα

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις σκέψεις για διενέργεια της στρατιωτικής παρέλασης με συμμετοχή και των Rafale, μια πρώτη γεύση για τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου μαχητικού θα πάρουν οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε θα διεξαχθεί η εκπαιδευτική άσκηση «Skyros» με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Ελλάδας  στη βάση της Τανάγρας από 2 έως και 4 Φεβρουαρίου.  Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της άσκησης θα μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Τανάγρας τέσσερα αεροσκάφη Rafale και ανάλογο προσωπικό υποστήριξης της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail