Η Τουρκία κατανοεί ότι οι στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Αρμενίας σημαίνουν Ρωσοτουρκικό πόλεμο - εμπειρογνώμονας

Freepen.gr - Η Τουρκία κατανοεί ότι η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Αρμενίας θα σήμαινε έναν Ρωσοτουρκικό άμεσο πόλεμο, αλλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχουν φτάσει ακόμα στο βαθμό έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο, δήλωσε ο ειδικός στις τουρκικές μελέτες Ρούμπεν Μελκονιάν στο Armenpress, σχολιάζοντας τις αναφορές ότι η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα και στρατιωτική αεροπορία μεταφορών στο Τμήμα Igdir στα σύνορα με την Αρμενία.

Σύμφωνα με τον Melkonyan, το θέμα αυτό μπορεί να εξεταστεί σε μια ευρύτερη προοπτική, κυρίως από τη θεώρηση των περιφερειακών εξελίξεων. Είπε ότι και το Ιράν έχει αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα, η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή, με την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Artsakh. "Επιπλέον, η είσοδος της Ρωσίας είναι μια αναμενόμενη και νόμιμη είσοδος στην περιοχή και το Artsakh. Και είναι φυσικό η Τουρκία, ως ένας άλλος βασικός παίκτης στην περιοχή που έχει επιθετικούς στόχους με τον Νότιο Καύκασο, να έχει εφαρμόσει στο πολιτικό και στρατιωτικό στοιχείο, το οποίο είναι η ανάπτυξη στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα", ανέφερε.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι όλα αυτά μπορούν να επιδιώξουν διάφορους στόχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη είναι η επίδειξη δύναμης και το πολιτικό μήνυμα που απευθύνεται στους δύο περιφερειακούς παίκτες – τη Ρωσία και το Ιράν. "Δεύτερον, θα προσπαθήσει με αυτό να ενισχύσει τις επιθετικές φιλοδοξίες της στο Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά την ύπαρξη στρατιωτικής παρουσίας και τη νομιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αζερμπαϊτζάν. Τρίτον, το ζήτημα του Nakhijevan έχει δυνατότητα ενεργοποίησης και ας μην ξεχνάμε ότι οι θέσεις του Ιράν στο Nakhijevan διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε πολλά σημεία. Και η συσσώρευση στρατευμάτων μπορεί επίσης να έχει την έννοια ενός μηνύματος που απευθύνεται στο Ιράν. Και η τελευταία είναι φυσικά η παραδοσιακή απειλή της Τουρκίας για την Αρμενία", είπε ο εμπειρογνώμονας, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έκανε παρόμοιες συσσωρεύσεις και κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Καραμπάχ.

Ερωτηθείς εάν αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο Ρούμπεν Μελκονιάν δήλωσε ότι η έναρξη άμεσων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Αρμενίας δεν σημαίνει μόνο αρμενικο-τουρκικό πόλεμο, σημαίνει Ρωσοτουρκικό πόλεμο, πόλεμο CSTO-Τουρκίας, πόλεμο CSTO-ΝΑΤΟ. "Νομίζω ότι οι τουρκικές γενοκτονικές αρχές κατανοούν σαφώς και υπολογίζουν καλά ότι η έναρξη άμεσων στρατιωτικών ενεργειών κατά της Αρμενίας θα είναι ένας πόλεμος κατά της Ρωσίας. Και οι τρέχουσες εξελίξεις επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχουν φτάσει ακόμα στο βαθμό έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο", είπε.

Ο εμπειρογνώμονας, ωστόσο, δήλωσε ότι η ίδια η Τουρκία είναι ένα μη εποικοδομητικό, επιθετικό κράτος, επομένως, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες της Τουρκίας περιέχουν πλέον χαρακτηριστικά πολιτικού μηνύματος και επίδειξης ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail