Ποια είναι η μοίρα των λαών όταν δεν υπάρχουν σύνορα - πατρίδες

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Τι είναι πατρίδα; Ένα κομμάτι γης που ξέρεις ότι είναι δικό σου, που έχεις το δικαίωμα και τη δυνατότητα να το υπερασπιστείς όταν απειλείται. Είναι ένα "οικόπεδο" μέσα στο οποίο μπορείς να ζήσεις ελεύθερος και να αναπτύξεις τον πολιτισμό σου.

Είναι το κομμάτι γης που έχουν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι και που παλεύουν να αποκτήσουν οι Κούρδοι. Δε χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω για να δούμε τι γίνεται. Όταν δεν έχεις πατρίδα, το βλέπεις σε αυτά που υφίστανται οι Κούρδοι, δεν έχεις τη δυνατότητα να μάθεις τη γλώσσα σου και τον πολιτισμό σου. 

Επίσης η ψήφος σου είναι ασήμαντη γιατί ο ξένος κυρίαρχος μπορεί οπότε θέλει να καθαιρέσει αυτούς που διάλεξες και να τους βάλει φυλακή. 

Δεν είσαι ασφαλής στο σπίτι σου αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να στο γκρεμίσουν και να σε διώξουν. Όταν δεν υπάρχουν σύνορα - πατρίδες δεν υπάρχει κάποιος φαντασιακός παράδεισος αλλά υπόδουλοι λαοί.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail