Τετελεσμένα δρομολογεί η Τουρκία που επεξεργάζεται σενάρια «θερμού επεισοδίου» - Σε εγρήγορση η Ελλάδα

Η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων
 
Από: bankingnews.gr

Τετελεσμένα επιδιώκει να επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου το καθεστώς Erdogan στην ευρύτερη σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία έχοντας και την επιλογή ενός «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα ήδη επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και προετοιμάζεται για την έναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. 
Τα σενάρια αφορούν την ακριβή τοποθεσία που θα αρχίσουν οι έρευνες, που θα γίνουν εκ μέρους της Λιβύης
, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα και αίσθηση προκαλεί το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «κανείς δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης».

Έρευνες για πετρέλαιο και αέριο νοτίως της Κρήτης ξεκινά ο Erdogan

Την Πέμπτη (4/6/2020) κλήθηκε στην Άγκυρα ο Λίβυος πρωθυπουργός Fayez al Sarraj,  προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.
Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, απαντήθηκε ως εξής:
«Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε».
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak,.
Το θέμα μάλιστα συζήτησαν κατά τη  συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τον πρωθυπουργό Sarraj.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια.

Image

Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014 όπου σύντομα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.
«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η Yeni Safak, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.
«Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Sabah: Στα τέλη του 2020 οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης με το σκάφος "Kanuni”, στα τέλη του έτους.
Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 - 52.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τα ερευνητικά σκάφη "Barabaros”, "Oruc Reis” και το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz”.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας βρίσκεται το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Βρετανία, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης.
Σύμφωνα με τη Sabah, η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σχετικά με τα διεθνή της δικαιώματα και προτίθεται να συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Η Ελλάδα επενδύει στον αμερικανικό παράγοντα αλλά…

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία την τελευταία περίοδο ανησυχεί για την επιθετικότητα της Άγκυρας, φαίνεται να επενδύει στην παρέμβαση τρίτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ειδικότερα επενδύει στην αμερικανική κυβέρνηση, αν και την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εσωτερικά, ενώ βρίσκονται και σε προεκλογική περίοδο.
Η αμερικανική προσέγγιση δεν ευνοεί σύγκρουση και προτείνει διάλογο αλλά η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αρχίσει μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με δυνατούς παίκτες στην ΕΕ.
Στόχος να αναδείξει τις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Akar: Έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις μας

Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  Hulusi Akar.
Αν και κάνει λόγο για «σεβασμό» και «ειρηνικές μεθόδους», τονίζει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
«Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός.
Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιπρόσωποί μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τον αγαπητό ομόλογό μου και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση εκεί», σημειώνει ο Akar.
«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως σήμερα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ευγενούς έθνους της τουρκικής δημοκρατίας.
Οφείλω επίσης να πω τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση που απευθύνεται σε κάποιον.
Λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα και η συνέχισή τους, θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε.
Εντός αυτού του πλαισίου, αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν μπορούμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε», επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Για το Κυπριακό, ο Akar αναφέρει προκλητικά, πως οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης.
« Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο αντικειμενικός μας στόχος.
Όποτε χρειάζεται, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να  φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Φλώρος: Κανένας δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης

«Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανείς δεν παίξει», είναι το μήνυμα αποφασιστικότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Μετέφερε αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλες τις «στοχευμένες» επισκέψεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες σε κρίσιμους σχηματισμούς και μονάδες, όπως αναφέρει η «Realnews».
Οι επισημάνσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στηρίζονται στις αναλύσεις που λαμβάνει από τους επιτελείς τους, καθώς η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 με την  αποτροπή της υβριδικής επίθεσης που οργάνωσε η Τουρκία.
«Αυτό είναι γεγονός και παρακαταθήκη, δεν έτυχε, πέτυχε γιατί υπήρξαν ορθή σχεδίαση, προγραμματισμός, έγκαιρη κινητοποίηση δυνάμεων, πίστη, εμπιστοσύνη, ορθές αποφάσεις και γρήγορη εκτέλεση», λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Στεφανής: Θωρακίζουμε τον Έβρο

«Το μήνυμα είναι σαφές προς όλους.
Καθημερινά εξετάζουμε σενάρια για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,  Αλκ. Στεφανής, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κάθε απειλή.
Ο κ. Στεφανής στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα και την  θωράκιση του Έβρου, σημείωσε ότι μετά τη νίκη που πετύχαμε το Μάρτιο η κυβέρνηση ανέλυσε την κατάσταση και βρήκε τομείς που θέλουν βελτίωση και για τον λόγο αυτό προσλαμβάνουν παραπάνω προσωπικό σε ένοπλες δυνάμεις (2.000), αστυνομία (400 για Έβρο και 800 για νησιά) και λιμενικό (πάνω από 200).
Για τον φράχτη στον Έβρο, ο υφυπουργός τόνισε πως έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του, όμως υπάρχουν και τα εμπόδια που τοποθετεί ο ελληνικό στρατός, εξηγώντας πως πρόκειται για φυσικά εμπόδια πάνω από 3,5 μέτρα αλλά και στρατιωτική φύλαξη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα υπάρχει θωράκιση τόσο αμυντική όσο και περιορισμού σε σημεία που δεν μπορεί να μπει φράχτης.
Ψευδείς ειδήσεις που προέκυψαν από την Ανδριανούπολη χαρακτήρισε τα περί συγκέντρωσης χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λέγοντας ότι δεν είχαμε τίποτα από την άλλη πλευρά των συνόρων.
«Δεν υπάρχει σημείο που να μην υπάρχει η ματιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής και διαβεβαίωσε πως  στα κρίσιμα σημεία υπάρχει και προσωπικό που κάνει περιπολίες.
Τόνισε εκ νέου ότι σε καμία περίπτωση ποτέ δεν πάτησε κανένας Τούρκος στρατιώτης ή αστυνομικός σε ελληνικό έδαφος.
Ακόμη, ο υφυπουργός για τα περί γεωτρήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες καθημερινά για τη φύλαξη των συνόρων.
Όπως ανέφερε, οι ένοπλες δυνάμεις παρέχουν το ασφαλές πλαίσιο για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και «για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση».

Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

«Δεν φοβόμαστε.
Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη από ΗΠΑ.
«Είναι σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων.
Πρώτον, ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Και δεύτερον ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και το χερσαίο έδαφος.
Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα.
Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή.
Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείται από δύο.
Δεν μπορεί μόνο από έναν»», συμπλήρωσε.

Εθνική συνεννόηση ζητεί η αντιπολίτευση

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η ελληνική αντιπολίτευση ζητεί εθνική συνεννόηση.
«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση -μπορεί σε ρητορικό επίπεδο να μιλά για ασύμμετρες απειλές αλλά- δεν κάθεται να χαράξει μια εθνική στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση και νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail