Τουρκικά πυρά στον Εβρο: Τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα


Τουρκικά πυρά στον Εβρο & η σωστή κι ακριβής ενημέρωση των πολιτών - Η περίπολος στον Έβρο αναφέρει ότι έπεσαν πυροβολισμοί από βάρκα που κινείτο στην Τουρκική πλευρά και επίσης μία φωτοβολίδα. Και αυτό αμέσως δημοσιεύθηκε από πληθώρα ΜΜΕ έντυπων και τηλεοπτικών.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αμέσως και πρέπει να απαντηθούν είναι:

• Οι πυροβολισμοί στόχευαν δικούς μας στρατιώτες;
• Έπεσαν προς την πλευρά μας για προειδοποίηση ή και για εκφοβισμό, χωρίς να στοχεύουν κάποιον συγκεκριμένα;
• Μήπως ρίχθηκαν στον αέρα για λόγους επίδειξης;
• Μήπως ρίχθηκαν στα πλαίσια άσκησης που έκαναν στην πλευρά τους;

Και όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού απαντήσεις σε κάθε ένα από αυτά τα ερωτήματα, κάνεις και τις κατάλληλες ενέργειες εάν απαιτούνται.

Και ποιες είναι αυτές;

1. Εάν έριξαν στοχεύοντας στρατιώτες σου ή ακόμη προς την πλευρά σου για εκφοβισμό, καλείς τον πρέσβη και εκφράζεις τις διαμαρτυρίες σου για το επεισόδιο και ζητάς να σου απαντήσουν επίσημα για την επιθετική αυτή πράξη.

Και φυσικά ενημερώνεις και τους συμμετέχοντες στην FRONTEX, με επίσημη αναφορά και στοιχεία, ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για την Τουρκική επιθετική ενέργεια εναντίον της μικτής περιπόλου.

2. Εάν όμως τα πυρά ήταν στην δική τους πλευρά για άσκηση ή στον αέρα για επίδειξη, τότε καταγράφεις το γεγονός και ενημερώνεις με ακρίβεια και τα ΜΜΕ, ώστε να μην υπάρξει παραπληροφόρηση, η οποία θα μπορούσε να προβεί επικίνδυνη σε πολλά επίπεδα.

Ακούγοντας όμως ο απλός πολίτης τα ΜΜΕ να προβάλλουν στις ειδήσεις το γεγονός, χωρίς να διευκρινίζουν τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, όταν καλλιεργούνται μάλιστα υπόνοιες ότι τα πυρά ρίφθηκαν προς την δική μας πλευρά και ενδεχομένως εναντίον της περιπόλου, είναι εύλογο να θεωρήσει ότι το επεισόδιο είναι μέρος ενός ευρύτερου και εν εξελίξει σχεδίου κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Όταν μάλιστα βγαίνει και αξιωματικός που υπηρετεί στην περιοχή και μιλάει για τους πυροβολισμούς, χωρίς να διευκρινίζει κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε το πράγμα γίνεται χειρότερο και εις βάρος της έγκυρης πληροφόρησης του απλού πολίτη.

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο, όταν προβάλλονται δηλώσεις ατεκμηρίωτες, με τις οποίες (ενώ δεν ξεκαθαρίζονται τα παραπάνω ερωτήματα), χαρακτηρίζεται το επεισόδιο μείζον και μάλιστα ότι είναι προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρύτερου θερμού επεισοδίου. Τότε δημιουργείται η βεβαιότητα στον απλό πολίτη ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Θα περίμενα λοιπόν από τον υπεύθυνο υπουργό αμύνης να αποσαφηνίσει για το τι συνέβη ώστε να μην πλανώνται φήμες και να μην δημοσιεύονται ανακρίβειες.

Και εάν τα πυρά ρίφθηκαν προς την πλευρά μας, να κάνει τις δέουσες διπλωματικές διαμαρτυρίες για την επιθετική αυτή ενέργεια και να ενημερώσει τα άλλα μέλη της FRONTEX.

Εάν όμως δεν στόχευαν την πλευρά μας, έστω και αν ήταν στο αέρα είτε για επίδειξη, οφείλει να το ξεκαθαρίσει ώστε να μην κυριαρχήσει η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία.

Το επεισόδιο είναι σοβαρό ούτως ή άλλως, αλλά η σωστή και ακριβής αξιολόγησή του είναι χρέος της πολιτείας, όπως και η σωστή και ακριβής ενημέρωση των πολιτών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail