Τι συνέβη τελικά με τα σενάρια Αρμαγεδδώνα για τη Σουηδία;

David_Peterson / pixabay
Οι καραντινολάγνοι μας λένε ότι τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των περιβόητων μοντέλων πρόγνωσης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού δεν επιβεβαιώθηκαν επειδή εφαρμόσαμε το lockdown και σωθήκαμε! Επομένως, σύμφωνα με τη λογική τους, ο Αρμαγεδδώνας που προέβλεπαν τα μοντέλα θα έπρεπε να έχει έρθει για τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν εφάρμοσε πολιτική καραντίνας, την Σουηδία. Είναι όμως έτσι;

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Στο νέο του άρθρο στον "Spectator" (https://www.spectator.co.uk/…/can-we-trust-covid-modelling-… ), o φιλελεύθερος διανοούμενος Johan Norberg διαλύει και αυτή τη φαντασίωση των Μενουμεσπιτάκηδων. (για ένα προηγούμενο, πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Norberg για τον κορωνοϊο διαβάστε εδώ https://www.facebook.com/tilemachos.chormovitis/posts/10158473883411757). Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, δημοσιεύθηκαν στη Σουηδία δυο μελέτες από ντόπιους επιστήμονες, που ακολουθούσαν τη μέθοδο της περίφημης πια μελέτης του Imperial College. Η πρώτη μελέτη προέβλεπε ότι, αν δεν επιβληθεί lockdown, στις αρχές Μαΐου πάνω από 16.000 Σουηδοί θα νοσηλεύονταν στην εντατική, υπερκαλύπτοντας 30 φορές τις δυνατότητες της χώρας. Το δεύτερο μοντέλο ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξο και προέβλεπε για τις αρχές Μαϊου 20.000 άτομα σε ΜΕΘ. Και τα δυο μοντέλα συμφωνούσαν ότι, ούτως ή άλλως, ήταν ήδη αργά και πως ακόμη και αν η Σουηδία επέβαλε στα μέσα Απριλίου lockdown, στις αρχές Μαϊου η χώρα θα χρειαζόταν δέκα φορές περισσότερες κλίνες εντατικής από αυτές που είχε. 

Τι συνέβη τελικά; Από τα μέσα Απριλίου και μετά, οι Σουηδοί που νοσηλεύτηκαν στην εντατική ποτέ δεν ξεπέρασαν τους ...500 με 550 και ο αριθμός αυτός μειώνεται σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπήρξε έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ, αλλά το 30% από αυτά έμειναν άδεια (εν μέρει και επειδή ο αριθμός τους διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα). Τέλος, το δεύτερο μοντέλο προέβλεπε ότι ,χωρίς καραντίνα, την 1η Ιουλίου οι νεκροί στην Σουηδία από τον κορωνοϊο θα έχουν ξεπεράσει τους 82.000. Σήμερα, στις 12 Μαϊου οι νεκροί στη Σουηδία είναι 3.313 με την επιδημία ήδη να βρίσκεται σε φάση υποχώρησης.

Και να φανταστεί κάνεις ότι εξαιτίας αυτών των κομπογιαννίτικων μαθηματικών μοντέλων που τόσο τυφλά και χωρίς δεύτερη σκέψη ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μας, σε όλη τη Δύση οι οικονομίες καταστράφηκαν, οι ατομικές μας ελευθερίες παραβιάστηκαν και τα Συντάγματά μας έγιναν κουρελόχαρτα. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα αναζητηθούν ευθύνες γι' αυτό το φιάσκο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail