Κρυφό Γερμανο-Ρωσικό παιχνίδι με μπροστινή την Τουρκία στη Μεσόγειο

O Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών, μιλώντας στον 98.4, υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται πλέον ως "μπροστινός" της Γερμανίας-Ρωσίας για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Λιβύης, όπως είπε η Γερμανία έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα μέσω εταιρειών στη Λιβύη και πολύ θα ήθελε αν και δεν το λέει να μην προχωρήσει ο East-med παρότι είναι θεωρητικά επιλογή της Ε.Ε.

Ο Ιωάννης Μάζης μίλησε ακόμη για την ΑΟΖ και την ανάγκη άμεσης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ όπως είπε όχι μόνο η Τουρκία αλλά και όλοι οι μεγάλοι παίκτες ισχύος θα πρέπει πλέον να λάβουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν παρά μόνο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της. Υποστήριξε μάλιστα ότι εμφανώς η νέα Navtex της Τουρκίας αφορά ευθέως στίγματα και εντός της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ, που δεν μπορεί να μείνει ούτε αναπάντητη, κυρίως όμως υποδηλώνει άμεσα την ανάγκη ανακήρυξης ΑΟΖ, προς αποφυγή και εθιμικών τετελεσμένων.

Για την Χάγη τέλος σημείωσε με νόημα ότι προφανώς μιλάμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και θέματα θαλασσίων ζωνών μόνο, αλλά επειδή κάποιοι μπορεί να θέλουν να στήσουν σκηνικό και με θερμό επεισόδιο να μας σύρουν για όλα σε μια Χάγη, καλόν είναι η Ελλάδα να έχει και plan - b με απαιτήσεις σε θέματα όπως το καθεστώς Ίμβρου - Τενέδου ή νησιών πέραν των 3 ναυτικών μιλίων που η Τουρκία δηλώνει ως δικά της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail