Αναπαράγουμε απρόσεκτα την προπαγάνδα: Ποιο λάθος κάνουμε με τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης αναφέρεται σε δύο στίγματα στην ουσία, μήκους 18,5 νμλ που οριοθετούν την κοινή μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως αυτοί ισχυρίζονται παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (για παρακείμενες, αντικείμενες ακτές κλπ).

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Όλα τα στίγματα, που αναφέρονται σε πίνακα στο Παράρτημα ΙΙ της συμφωνίας, είναι η δήλωση των δύο μερών για την δική του υφαλοκρηπίδα το καθένα και δεν αφορούν στο σύνολό τους την άλλη πλευρά, ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι η οριοθέτηση αυτή του συνόλου της υφαλοκρηπίδας αποτέλεσε αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η συνολική οριοθέτηση που επιχειρείται, πέραν του ότι είναι καραμπινάτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας, αφού δεν ακολουθεί την αρχή της μέσης γραμμής ως προς την Ελλάδα, είναι και εξόχως παραπλανητική για την διεθνή κοινότητα (και τον ΟΗΕ).

Επιχειρείται δηλαδή να προβληθεί ως προκύπτουσα στο σύνολό της από μία διαπραγμάτευση μεταξύ δύο χωρών (για νομιμοποίηση), ενώ τα σημεία επαφής, τα οποία ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, είναι μόνο στο μήκος που καθορίζεται από τα δύο στίγματα της συμφωνίας, μήκους 18,5 νμλ-

Και ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα ΜΜΕ (και κυβερνητικοί και μη), αναπαράγουν μία ζώνη που απεικονίζει μία εξόχως διευρυμένη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συμφωνίας, χωρίς να επισημαίνουν την διαφορά.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος

Και εδώ υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις:

1. Όσον αφορά την Τουρκία, με την οριοθέτηση των δύο στιγμάτων και των στιγμάτων της δικής της υφαλοκρηπίδας, λαμβάνει υπ’ όψη της την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει γίνει στο Ιόνιο και μέχρι νότια της Κρήτης του δικού μας νόμου 4001/2011(και της ΑΟΖ αφ’ ής κηρυχθεί, όπως λέει ο νόμος). Παραβιάζει όμως την μη οριοθετημένη από εμάς υφαλοκρηπίδα (και το μη οριοθετημένο δικαίωμα για ΑΟΖ) πέραν της Κρήτης.

2. Η Λιβύη με την αυθαίρετη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της στο Παράρτημα ΙΙ της συμφωνίας, καταπατά την ήδη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα μας.

Στα ΜΜΕ αναπαράγεται ένας χάρτης που δεν έχει σχέση με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας αλλά είναι προϊόν προπαγάνδας της Τουρκίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail