Το χρυσό μυστικό της Ρωσίας: πώς θα αντέξει η χώρα μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου;

Freepen.gr - Η Ρωσία είναι σε θέση να αντέξει μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου με τη βοήθεια του αποθέματος χρυσού της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, αναφέρει το fort-russ.com.

Η ρωσική οικονομία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξόρυξη και την επεξεργασία του πετρελαίου. Φυσικά, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία σκοπεύει να μειώσει την εξάρτηση από τις παγκόσμιες τιμές όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους.

Ο Σιλουάνοφ εξήγησε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι CNBC ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τις τιμές, η Ρωσία θα έχει τα χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς έχουν συγκεντρώσει μεγάλα αποθέματα χρυσού, πάνω από 7% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός είπε ότι ακόμη και μια πτώση των τιμών του πετρελαίου από $ 30 ή $ 20 ανά βαρέλι δεν θα διαταράξει τον ρωσικό προϋπολογισμό κατά τα πρώτα τρία χρόνια.

Ωστόσο, η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταστήσει τις τιμές του πετρελαίου σταθερές και προβλέψιμες, δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε πόσο θα χάσει η χώρα σε περίπτωση δραστικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε περισσότερο χρυσό το πρώτο τρίμηνο του 2019 από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο ίδιο δίκτυο, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός στρατηγιστής David Roche εξήγησε ότι, δεδομένων των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι άνθρωποι θα αναζητήσουν ένα εναλλακτικό νόμισμα και ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή.

Εξήγησε ότι ο χρυσός είναι ένα καλό εναλλακτικό νόμισμα, διότι είναι ασφαλές και επειδή δεν κοστίζει τίποτα για την ιδιοκτησία του σε σύγκριση με την καταβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 30% φτάνοντας τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, σύμφωνα με προβλέψεις του Roche.

Τα σχόλια του Roche έρχονται μετά τα μέτρα που έλαβαν οι κύριες κεντρικές τράπεζες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της σε εύρος από 1,75% έως 2%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει επίσης το ποσοστό στο -0,5% και ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail