Μήπως ήρθε η ώρα να καταργηθούν επιτέλους οι εισαγωγικές εξετάσεις;


geralt / pixabay
Ανακοινώθηκαν για άλλη μια χρόνια οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Το αποτέλεσμα των κόπων των παιδιών και των θυσιών των γονέων εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μεταξύ άλλων αρκετοί ανέδειξαν το ζήτημα των χαμηλών βάσεων εισαγωγής όταν υπάρχει μαθηματικό με βάση 7,5 και φιλολογία με 10.

Του Στρατή Μαζίδη

Συνεπώς όπως προτείναμε και επιχειρηματολογήσαμε πριν λίγες εβδομάδες υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις.

Θυμάμαι που κάποτε παρέλαβα ένα φάκελο ταχυδρομικά από τη Γερμανία όπου υπήρχε ένα μικρό έντυπο. Εκεί συμπλήρωνες τα απαραίτητα πεδία, δήλωνες τι επιθυμείς να σπουδάσεις και επέλεγες πέντε πόλεις που είχαν τη σχολή. Στη συνέχεια δηλωνες ποια από τις πέντε πόλεις προτιμάς και είχες 3-4 γραμμές να εξηγήσεις το γιατί. Εκτός της ιατρικής που είχε ένα απλό τεστ, αν είχες το τρίτο δίπλωμα στα γερμανικά, τότε δεν έδινες καμία εξέταση και ανέμενες την απάντηση της επιτροπής που έδρευε τότε στο Ντόρτμουντ. Συνήθως με ένα καλό απολυτήριο Λυκείου και πολύ καλή γλώσσα της γερμανικής γινόσουν αποδεκτός. Διαφορετικά έκανες έξι μήνες μάθημα εκεί και έδινες εξετάσεις στη γλώσσα.

Στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο δεν έπρεπε να χάσεις πάνω από δυο χρόνια. Διαφορετικά auf wiedersehen. Τόσο απλό. 

Αυτό θα έπρεπε να συμβεί και στην Ελλάδα. Να σταματήσει η παραπαιδεία και η οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών και παράλληλα να ανεβάσουμε μερικά επίπεδα την ποιότητα της σχολικής εκπαίδευσης με ένα απολυτήριο που θα μετρά μεν αλλά θα βάλει μια αρχή κατάργησης του σχολείου ως ενός απλού προθάλαμου εξοντωτικής προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο.

Με μια ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ δίχως να ξεπαραδιάζεται ο κόσμος σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα έναντι αβέβαιου αποτελέσματος, τότε ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενως ενός χαμηλού ύψους διδάκτρου στις σχολές με το σύνολο των πόρων να δεσμεύεται υποχρεωτικά για θέματα έρευνας.

Η ίδρυση επίσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να αυξήσει τον συναγωνισμό αλλά και να παρασύρει το επίπεδο σπουδών προς τα άνω συνολικά.

Οι άριστοι ας ξεχωρίσουν μέσα στις σχολές όπου δε θα μπορούν να φοιτούν αιώνια, ούτε θα πατούν το πόδι τους όποτε το θυμούνται, όπως τόσοι άλλοι που πέρασαν μέσω εξετάσεων στερώντας τη θέση από κάποιο άλλο παιδί που θα μπορούσε να αποδειχθεί ως συνεπές.

Εν κατακλείδι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυγά και να γκρεμίσουμε κατεστημένα δεκαετιών;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail