Η Συμφωνία Γαλλίας και Κύπρου μπορεί να καταπνίξει τις τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Freepen.gr - Η Γαλλία και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν υπογράψει συμφωνία που θα επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιήσουν μια ναυτική υποδομή στο νησί της Κύπρου, υπογραμμίζει η National Herald.

Η συμφωνία έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τα δικαιώματα διερεύνησης της ενέργειας γύρω από το νησί, όπου η Τουρκία κινείται για να εμποδίσει τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταίρων της από την εκμετάλλευση των δυνητικά πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δήλωση πρόθεσης που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και τη γαλλίδα ομόλογό του Φλωρεντία Παρλί προβλέπει επίσης αναβάθμιση στην αποβάθρα στο Mari στη νότια ακτή του νησιού για να επιτρέψει την πρόσδεση μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, ανέφερε ο Εθνικός Κήρυξ.

Η Τουρκία απορρίπτει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίζεται πως την ανήκει μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που συμφωνήθηκε από την Κύπρο και τους γείτονές της.

Ωστόσο, η αυξημένη εμπλοκή της Γαλλίας μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τα σχέδια της Τουρκίας, τα οποία περιλαμβάνουν την αποστολή δύο πλοίων επιθεώρησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων δυτικά της Κύπρου.

"Το επιχειρησιακό κέντρο των γαλλικών πολεμικών πλοίων θα είναι το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή κοντά στην οποία η Τουρκία στέλνει δύο ερευνητικά σκάφη για να ψάξει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου" σημειώνει η Herald.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η άφιξη του τουρκικού τρυπανιού Fatih σε περιοχή που διεκδικεί η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ΑΟΖ της, προκάλεσε οργή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και προκάλεσε απειλές συλλήψεως από τις κυπριακές αρχές.

Το παναραβαϊκό πρακτορείο ειδήσεων Asharq al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι Γάλλοι συμφώνησαν να αποτρέψουν την τουρκική εξερεύνηση γύρω από την Κύπρο ως μέρος της δήλωσης προθέσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail