Φρουρός των SS κατηγορείται για 5.230 δολοφονίες: Αν δεν το έκανα εγώ, θα έβρισκαν κάποιον άλλο

Freepen.gr - Ένας πρώην φύλακας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατηγορείται ότι βοήθησε και διέπραξε τουλάχιστον 5.230 δολοφονίες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο 92χρονος, που αναγνωρίζεται μόνο ως Bruno D στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, λέγεται ότι θήτευσε για περίπου 9 μήνες στο Stutthof κοντά στο Γκντανσκ της τότε κατεχόμενης Πολωνίας.

Σύμφωνα με τον independent.co.uk, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες αφού είπε στους εισαγγελείς, ότι είδε τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν σε θαλάμους αερίων να εκτελούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

«Τι καλό θα έκανε για μένα να φύγω; Θα έβρισκαν κάποιον άλλο», είπε κατά τη διάρκεια εθελοντικής ανάκρισης πέρυσι. «Ένιωσα άσχημα για τους ανθρώπους εκεί. Δεν ήξερα γιατί ήταν εκεί. Ήξερα ότι ήταν Εβραίοι που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα» ανέφερε.

Ο πρώην φρουρός των SS ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν οπαδός των Ναζί και συμμετείχε μόνο στην παραστρατιωτική οργάνωση του κόμματος επειδή μια καρδιακή αδυναμία και μπορούσε να εκτελέσει μόνο «υπηρεσία φρουρών».

Ο πρώην φρουρός άρχισε να υπηρετεί στο στρατόπεδο στις 9 Αυγούστου 1944 και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 26 Απριλίου 1945, τρεις ημέρες πριν από την παράδοση της Γερμανίας στους Συμμάχους.

Λέγεται ότι κατέθεσε στους εισαγγελείς πως είδε τους θαλάμους αερίων και τα νεκρά σώματα να μεταφέρονται στο κρεματόριο, σύμφωνα με την Welt.

Ερωτηθείς για τους φυλακισμένους στο στρατόπεδο, απήντησε: «Έχουν το ίδιο δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται όπως κάθε άλλο άτομο. Αλλά αυτό ήταν μόνο ο Χίτλερ ή το κόμμα του που ήταν εναντίον τους».

Η δίκη του 92χρονου θα είναι μια από τις τελευταίες που αφορούν εγκλήματα πολέμου της εποχής των Ναζί, λόγω της ηλικίας και της αναπηρίας των υπολοίπων υπόπτων.

*
εικόνα: http://www.holocaustresearchproject.org/othercamps/images/Stutthof%20Barracks.jpg
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail