Όταν οι Ελληνες έπεισαν τις ξένες δυνάμεις με τον αγώνα τους ότι δε θα εγκατέλειπαν ποτέ την προσπάθεια

25η Μαρτίου 2019. Ζήτω το Έθνος. Όχι. Οι Αγωνιστές του 1821 δεν επαναστάτησαν για την δυσβάσταχτη φορολογία των Οθωμανών. Ο λόγος που επαναστάτησαν είναι πεντακάθαρος και αντικατοπτρίζεται στο κεντρικό τους σύνθημα


«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία»

Δηλαδή

«Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Αυτά ήταν τα συνθήματα των αγωνιστών του 1821 όσο κι αν θέλουν να τα αλλοιώσουν σήμερα.

Είκοσι χιλιάδες σελίδες έγραψαν όλο μαζί οι Αγωνιστές του 21 στα Απομνημονεύματά τους και διάφοροι Έλληνες και ξένοι Ιστορικοί της εποχής.

Αδιάψευστα τεκμήρια.

Η Ελληνική Επανάσταση βρίθει παραδειγμάτων ηρωισμού, αυταπάρνησης, «τρέλας».

Ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουμε τους ήρωες. Θέλουν να διοχετεύσουν μιζέρια, κακομοιριά και διχόνοια.

Όχι, η Επανάσταση δεν έγινε μόνο ενάντια στους Οθωμανούς. Έγινε και ενάντια στην Ιερά Συμμαχία της Αυστρίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.

Η Ιερά Συμμαχία μόλις πριν 6 χρόνια, το 1815, είχε αποσαφηνίσει ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί καμία επαναστατική κίνηση, δεν επρόκειτο να αποδεχθεί καμία απόσχιση.

Καμία μεγάλη δύναμη, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, δεν συνέφερε εκείνη την εποχή μία ανεξάρτητη Ελλάδα, με αποδυναμωμένη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Αυστρία δεν ήθελε να αποδεχθεί το παράδειγμα στις δικές της κτήσεις
Η Αγγλία και η Γαλλία δεν ήθελαν το νέο κράτος να πέσει στην επιρροή της Ρωσίας και να κατέβει ο ρωσικός στόλος στην περιοχή.
Οι Ρώσοι το αντίστροφο: δεν ήθελαν να επωφεληθούν είτε οι Άγγλοι, είτε οι Γάλλοι σε περίπτωση αποδυνάμωσης των Οθωμανών.

Τους μεγάλους τους βολεύει πάντα η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων, διότι δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί μία ξαφνική αλλαγή. Εκτός αν είναι σίγουροι ότι θα επωφεληθούν οι ίδιοι ή εκτός εάν τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θα πρέπει να διαμορφώσουν την πολιτική τους σ’ αυτά.

Αυτό πέτυχαν οι Έλληνες.

Όχι, δεν πήραμε την ανεξαρτησία μας μόνο με την βοήθεια των ξένων στο Ναυαρίνο.

Το Ναυαρίνο έγινε το 1827. Επί 6 χρόνια, οι Έλληνες πολέμησαν σκληρά. Νικούσαν, έχαναν, νικούσαν, έχαναν.

Κατάφεραν όμως να πείσουν τις ξένες δυνάμεις με τον αγώνα τους ότι δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ την προσπάθεια. Ελευθερία ή Θάνατος.

Με τις πράξεις τους οι Έλληνες έπεισαν τους Ισχυρούς ότι αυτή τη φορά η επανάσταση θα πετύχαινε. Τότε, έλαβαν υπόψιν το δεδομένο και διαμόρφωσαν ανάλογα την πολιτική τους.

Όχι, δεν έγινε εθνογένεση στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η έννοια του ανήκειν σε μία κοινότητα, στον ελληνισμό, ήτανε πολύ παλαιότερη. Χιλιάδες οι σχετικές αναφορές σε όλες τις πηγές των περασμένων αιώνων.

Όχι, δεν είναι μύθος η 25η Μαρτίου. Δεκάδες είναι οι αναφορές ότι αυτή η ημερομηνία είχε προεπιλεγεί από την Φιλική Εταιρεία. Το αν τα γεγονότα την πρόλαβαν για λίγες ημέρες, είναι δευτερεύον. Η σύνδεση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι υπαρκτή και αναμφισβήτητη.

Όχι, δεν είναι μύθος η Αγία Λαύρα. Ο Γάλλος Πουκεβίλ δημοσίευσε ολόκληρο τον λόγο του π.Π. Γερμανού. Μόνος του τον σκέφτηκε;

Όχι, δεν είναι μύθος το Κρυφό Σχολειό. Υπάρχουν πολλές δεκάδες πηγές (πάνω από 40), πρωτότυπες πηγές που μιλούν για διώξεις της παιδείας, μιλούν για κρυφά σχολειά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Εκτός από δύο χρυσές περιόδους (πχ 1720-1770). Ανά διαστήματα και ανά περιοχή, οι τοπικοί άρχοντες υπήρξαν πολύ σκληροί.

Εκτός από τα παιδομαζώματα, τους γενίτσαρους κλπ, έθεταν πολύ συχνά το τελεσίγραφο «ή να κρατήσουν οι Έλληνες την θρησκεία τους, ή να κρατήσουν την γλώσσα τους».

Από όσους έκαναν το πρώτο προέκυψαν, για παράδειγμα οι τουρκόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Ανατολίας. Εντάχθηκαν αργότερα με άνεση στην ελληνική εθνική συνείδηση, χωρίς να μιλάνε ούτε λέξη ελληνικά. (Μέρος των προγόνων μου ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία!)

Από όσους έκαναν το δεύτερο προέκυψαν, για παράδειγμα, οι τουρκοκρήτες. Μουσουλμάνοι που μιλούσαν ελληνικά. Εντάχθηκαν αργότερα με άνεση στην τουρκική εθνική συνείδηση.

Όχι, η Επανάσταση δεν έγινε μόνο στην Πελοπόνησο. Έγινε σε όλη την Ελλάδα. Έγινε και στη Μακεδονία και στη Θράκη. Οι Οθωμανοί απάντησαν με το ολοκαύτωμα της Νάουσας και της Σαμοθράκης το 1822. Εξαφάνισαν ολόκληρες πόλεις τότε.

Κατά την έναρξη της Επανάστασης, ο Εμμανουήλ Παππάς πραγματοποίησε την εξέγερση της Χαλκιδικής τον Μάϊο του 1821. Ανακηρύχθηκε «Αρχηγός και Υπερασπιστής της Μακεδονίας». Ποιας Μακεδονίας; Της μίας και μόνης Μακεδονίας. Της ελληνικής Μακεδονίας.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο στον Εμμανουήλ Παππά. Πέθανε όμως τον Οκτώβριο του 1821 και δεν κατάφερε να την υπερασπιστεί, όπως άρμοζε ο τίτλος του. Είχε 3 κόρες και 8 γιους. Τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν στον Αγώνα.

Ζήτω η 25η Μαρτίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail