Πρόταση εμπιστοσύνης ή απώλεια της δεδηλωμένης;

Η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να κάνει ένα μοιραίο γι’ αυτήν λάθος. Μετά τη σημερινή αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι διαθέτει την δεδηλωμένη προχωρεί η ίδια σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Του Son Ofeon

Η κίνηση είναι απόλυτα θεατρική, αλλά μάταιη. Tο Σύνταγμα προβλέπει ότι με 120 βουλευτές μπορεί να εγκριθεί η πρόταση εμπιστοσύνης. Το κόμμα του κ. Τσίπρα διαθέτει από μόνο του 145 βουλευτές. Με την εξαίρεση να συνασπισθούν εναντίον του 155 βουλευτές, είναι σίγουρο ότι θα περάσει το τεστ και θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι αν δεν υπερψηφισθεί η πρόταση από 151 βουλευτές, η κυβέρνηση μετατρέπεται σε κυβέρνηση "ανοχής". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει οποτεδήποτε να πέσει και να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το δυνατότερο όπλο ενάντια σε μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση είναι η πρόταση δυσπιστίας. Για να επιτύχει μία πρόταση δυσπιστίας χρειάζονται 151 βουλευτές.

Ο κος Τσίπρας λοιπόν παίζει με τη φωτιά. Πιστεύει ότι θα καταφέρει με παρασκηνιακό τρόπο να τον ψηφίσουν 151 βουλευτές στην πρόταση εμπιστοσύνης. Αν όμως αποτύχει, θα πρέπει άμεσα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να μην προλάβει ο αντίπαλος του να κάνει πρόταση δυσπιστίας.

Εννοείται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δύσκολα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, αν προκύψει κυβέρνηση "ανοχής", σε αναμονή προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Όλοι αυτοί οι θεατρινισμοί είναι μάταιοι και πολύ επικίνδυνοι. Το Μάιο θα γίνουν σίγουρα Ευρωεκλογές. Θα ήταν μεγάλη ανοησία να μην πραγματοποιηθούν τότε και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές γίνονται με σταυρό και όλοι οι βουλευτές, που θα παίξουν κακότεχνα στην προσεχή παράσταση με τίτλο Πρόταση Εμπιστοσύνης ή Πρόταση Δυσπιστίας, κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν ακόμη τα κόμματα ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ‘Ενωση Κεντρώων, ειδικά αν κάποιοι βουλευτές τους αλληθωρήσουν προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Δύσκόλα θα πείσουν μετά τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι κόμματα πουλημένων και αξίζουν να ψηφισθούν.

Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα διατρέχει μόνο τον κίνδυνο να γελοιοποιηθεί, αν επιλέξει αυτή να προκαλέσει πρόταση δυσπιστίας και τη χάσει, πολύ περισσότερο δε, αν στη συνέχεια δούμε κάποιους βουλευτές της να υπερψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Προς το παρόν, η πιθανότερη εξέλιξη είναι οι πρόωρες εκλογές το Μάιο φέτος με μία προγενέστερη δόση κυβέρνησης "ανοχής".

Η κοινωνία πάντως δεν πρόκειται για μεγάλο διάστημα να αντέξει άλλους θεατρινισμούς. Ήδη κυοφορείται στα σπλάχνα της κίνημα διαμαρτυρίας και υποστήριξης της θέσεως ότι αρκετά ανεχτήκαμε το παλαιό πολιτικό προσωπικό και τις Εθνικές προδοσίες τους.

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω η Μακεδονία!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail