Ολοταχώς για μηδενισμό του κοντέρ...


GoranH / 967 images
Ας μην κοροϊδευόμαστε, η χωρίς τέλος βύθιση των τραπεζικών μετοχών και της ΔΕΗ αποτελούν προπομπούς της επαναβύθισης της ελληνικής οικονομίας. Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Από: capital.gr
Του Κώστα Στούπα

Ο τραπεζικός Δείκτης έχει χάσει μέσα σε ένα μήνα 20% και σε ένα τρίμηνο 40%. Η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματευόταν χθες περί τα 1,2 ευρώ όταν η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε στα 6 ευρώ. Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank διαπραγματεύονται στο 50% της τιμής της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως επαναλαμβάνουμε συχνά μετά το 2015, αν υπήρχε και η αμυδρή προσδοκία τα χειρότερα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία να έχουν μείνει οριστικά πίσω, οι τραπεζικές μετοχές θα ήταν 100 και 200% πάνω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Αν το 2017 είχε κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 3% έναντι αρχικών προβλέψεων για 2,6% τους τελευταίους μήνες θα είχαμε άλλη εικόνα στο χρηματιστήριο. Έκλεισε με 1,4% όμως έναντι 2,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Η εικόνα πανικού που παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες μέρες συχνά με διψήφιες απώλειες είναι θέμα ημερών να προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες.

Αν η Τράπεζα της Ελλάδας με την Κυβέρνηση αποφασίσουν να αυστηροποιήσουν εκ νέου τα capital controls ο πανικός θα γενικευτεί.

Τρία χρόνια τώρα και άλλα τόσα πριν την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, όλοι οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως οι ελληνικές τράπεζες περνούν όλα τα τεστ δοκιμασίας με άνεση. Οι τιμές των μετοχών μετά το 2015 ποτέ δεν υποστήριξαν αυτό το σενάριο.

Το τραπεζικό σύστημα είναι παγιδευμένο και εφόσον συμβαίνει αυτό, παγιδευμένη είναι η οικονομία, η κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Παγιδευμένη είναι η χώρα συνολικά και αυτά που έρχονται θα κάνουν την κρίση του 2010 να μοιάζει με ήπια προσεισμική δόνηση.

Μπορεί η Ελλάδα να κατάφερε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2014, δεν κατάφερε όμως να προσελκύσει επενδύσεις και να καταστήσει το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο βιώσιμο.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την μείωση της ανεργίας στο 19% αλλά οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι του 500άρικου. Πώς κάποιος που παίρνει μισθό 500 ευρώ θα προσφέρει κρατήσεις για συντάξεις των 1.000 και 1.500 ευρώ;

Πώς με μισθούς Βουλγαρίας θα υποστηριχτούν συντάξεις Ελλάδας;

Κοροϊδευόμαστε όλοι με όλους…

Περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ΔΕΗ ανακοίνωσε συμφωνία με τις τράπεζες για παράταση ληξιπρόθεσμου το 2019 κοινοπρακτικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα διάσωσης της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας αλλά και της χώρας της ίδιας χθες η μετοχή θα ήταν στο limit up. Δεν ήταν, συνέχισε να πέφτει...

Μια εταιρεία που έχει λογιστική αξία 6 δισ. ευρώ είναι φθηνή όταν αποτιμάται στα 4 ή τα 3 δισ. ευρώ.

Όταν έχει φτάσει στα 300 εκατ. δύσκολα διασώζεται...

Οι κυβερνήσεις των χρεοκοπημένων χωρών όπως και οι διοικήσεις των χρεοκοπημένων εταιρειών όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια και καταρρέουν οι μετοχές μιλάνε πάντα για κερδοσκοπικές κινήσεις.

Για κερδοσκοπικές κινήσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη μίλησε πριν μερικούς μήνες και η διοίκηση της F.F. όταν ένα Fund ισχυρίστηκε πως ο "βασιλιάς είναι γυμνός". Πως τα στοιχεία που εμφανίζει η εταιρεία είναι ψεύτικα.

Σήμερα το δρόμο για τη δικαιοσύνη έχει πάρει η διοίκηση της εταιρείας και οι ειδήσεις που διαβάζουμε για τους μετόχους της είναι πως μεταβιβάζουν με ύποπτους τρόπους τα περιουσιακά τους στοιχεία για να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Μια επανάληψη όσων πέρασε η χώρα το 2015 και το 2010 απειλεί με κατάρρευση ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην οικονομία. Μια επανάληψη της περιπέτειας θα επαναφέρει το Grexit στο τραπέζι.

Περί τις 30-50 καλές εταιρείες έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό τις βασικές δραστηριότητες και οι εσωτερικές εξελίξεις θα τις πλήξουν αλλά δεν θα τις συντρίψουν.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Η χρεοκοπία του 2010 έφερε μια ακραία ναζιστική ομάδα στην Βουλή σαν τρίτο κόμμα και ένα περιθωριακό αριστερίστικο κόμμα του 4% στην εξουσία. Μια νέα κρίση είναι πιθανό να έχει πολλαπλάσιες πολιτικές σεισμικές δονήσεις.

Το 2010 και το 2015 οι Γάλλοι σοσιαλιστές και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ του Ομπάμα κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ και απομάκρυναν μια άτακτη χρεοκοπία με Grexit που θα προκαλούσε στην χώρα ανθρωπιστική κρίση.

Στην επόμενη αδυναμία της Ελλάδας οι συσχετισμοί στην Ευρώπη έχουν αλλάξει, ενώ ο πρόεδρος Τράμπ θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η διάλυση της Ε.Ε.

Στην κυβέρνηση θεωρούσαν πως με ένα μαξιλάρι 20-25 δισ. ευρώ που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 3 χρόνια θα έχουν όλη την άνεση να εκμαυλίσουν ψήφους και να αφήσουν την "καυτή πατάτα" στους επόμενους...

Δεν υπολόγισαν την αδυναμία των τραπεζών να βγουν στις αγορές με αξιοπρεπή επιτόκια. Όταν μια τράπεζα το επιχείρησε πριν λίγες μέρες και της ζήτησαν πάνω από 10% ξεκίνησαν τα νταούλια...

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την ψεύτικη έξοδο στις αγορές και οι αγορές τώρα την τιμωρούν…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail