Η Βορειοηπειρώτισσα ηρωίδα της Φιλικής Εταιρείας

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Όλοι ξέρουν το όνομα του Αλέξανδρου Υψηλάντη αλλά λίγοι την ιστορία της μητέρας του της Ελισάβετ Υψηλάντη που προερχόταν από οικοένεια με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο.

Στα σαλόνια της έγιναν οι συναντήσεις που οδήγησαν στο σχηματισμό της φιλικής εταιρείας ενώ υπήρξε από τα πρώτα γυναικεία μέλη της.

Ο χαμός του συζύγου της και η δήμευση της περιουσίας της οικογενείας Υψηλάντη δεν την εμπόδισαν από το να γίνει μία από τους μεγαλύτερους χορηγούς της φιλικής εταιρείας με αποτέλεσμα να περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.

Την εποχή που δοξάζεται η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη από αυτούς που τρώνε από τη χώρα δίνοντας πίσω ψίχουλα, είναι καλό να θυμόμαστε εκείνους που έθεσαν τις βάσεις για την ελευθερία μας και θυσίασαν τα πάντα γι αυτή χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail