Βασίλη, τον ήπιαμε... (και μας πρόδωσαν και μας εξαπάτησαν και μας είπαν ψέματα)

Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ηταν σα χθες πριν 3 χρόνια θυμάμαι που ήμουν στο μαγαζί σου και συζητούσαμε τις εκλογές που θα γινόταν σε λίγες ημέρες.

Ήσουν σίγουρος ότι θα άλλαζαν τα πράγματα και ότι βγαίνοντας η νέα κυβέρνηση θα ξεκινούσε το τέλος των μνημονίων. Εγώ δεν το πολυπίστευα αλλά θες για να μη σου χαλάσω το χατήρι, θες γιατί έλεγα, δεν μπορεί να βγούν τόσο απατεώνες συμφώνησα μαζί σου. Σου είχα πει αν θυμάσαι εντάξει ,εχεις δίκιο και εγώ δεν πιστεύω οτι θα κάνουν μεγαλύτερο κακό από αυτό που είχαν κάνει οι Σαμαροβενιζέλοι.

Και όχι μόνο αυτό, στις εκλογές που ακολούθησαν και εσύ και εγώ τους ψηφίσαμε. Δαγκωτό για να φύγουν οι μνημονιακοί και να έρθουν οι άλλοι που θα ήταν οι σωτήρες μας.

Βασίλη, σου έχω νέα, όχι βέβαια αυτά που ζεις καθημερινά, το ξέρεις ότι όχι μόνο δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους αλλά μας κυβερνάνε σχεδόν 3 χρόνια τώρα με έναν τρόπο που δε διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους.
Υπάρχει βέβαια μια διαφορά. Ότι μνημονιακό μέτρο περνούσαν με νύχια και με δόντια οι προηγούμενοι, θυμάσαι βέβαια τις πορείες , τα δακρυγόνα , τις κλούβες και τα κάγκελα στο Σύνταγμα κάθε φορά, σήμερα είναι ευκολάκι για τους μνημονιακούς κυβερνήτες που κυβερνάνε στο όνομα μιας ανύπαρκτης "αριστεράς".

Θα μου πεις βέβαια και με το δίκιο σου πόσο "αριστερό" μπορεί να είναι ένα κόμμα που έχει βρει καταφύγιο μέσα του το μισό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία πικρή, πολύ πικρή.

Αλλά μια και την αρχίσαμε να την πούμε και αυτή. Το ΚΚΕ εσωτερικού, ο Ρήγας Φεραίος , "ΕΚΟΝ-Ρηγας Φεραίος ο κάθε σέξυ νέος" έλεγε το λαϊκό σλόγκαν της εποχής ήταν κάτι άλλο πολύ διαφορετικό απο το σημερινό συνονθύλευμα οπορτουνιστών που έχει γραπώσει την εξουσία και συνεχίζει στα χνάρια των προηγουμένων να βιάζει άγρια τη ζωή μας.

Ξέρεις Βασίλη, το έγραφα χθες σε μια παλιά μου συμμαθήτρια , αγνή, ιδεολογικά αγωνίστρια απο τότε που συνεχίζει να τους υποστηρίζει, αν και σαν οικογένεια έχουν χτυπηθεί και αυτοί απο τα μνημόνια και ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός μέρα με τη μέρα καταρρέει όπως των περισσότερων συνανθρώπων μας.

"Αυτό που οι παλιοί αγωνιστές του Ρήγα Φεραιου βλέπουν τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ να έχουν μπεί στο ψόφιο κουφάρι του Συνασπισμού και τον έχουν νεκραναστήσει σε μνημονιακό ΣΥΡΙΖομπι και απο τη μιά νιώθουν εξαπατημένοι και θυμωμένοι αλλά απο την άλλη αγαπησιάρικα όπως λέει και ο πασοκογενής Κοτζιάς για τον δήθεν αριστερό δήμιο Φρανκενστάιν, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ειδικά όταν θεωρούν την όποια αντίσταση στα μνημονιακά τέρατα μοναδικό τους προνόμιο που μεγαλόψυχα απεμπολούν."

Η μοίρα το έφερε Βασίλη μετά απο 3 χρόνια , εσύ να συνεχίζεις καθημερινά τον αγώνα που δίνεις στο μαγαζί σου για επιβίωση και εγώ απο απόσταση μερικων χιλιάδων χιλιόμετρων μακριά να βλέπω τους ανθρώπους που έμειναν πίσω, να υποφέρουν.

Ξέρεις πιο είναι το χειρότερο σήμερα Βασίλη; Οτι καθημερινά ανακαλύπτω και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το ανακαλύψει και κάποιος άλλος οτι μας την έφεραν, απο το 2012 και μετά. Την εποχή που το μυαλό μας ήταν στην αντίσταση στον μνημονιακό εχθρό που τότε βλέπαμε μπροστά μας , κάποιοι άλλοι έφτιαχναν ήδη τον επόμενο.

Πήραν ένα κόμμα που βολόδερνε σε μονοψήφια ποσοστά και το έκαναν κόμμα εξουσίας σιγά σιγά μπολιάζοντάς τα με παλιούς πολιτικούς απο το ΠΑΣΟΚ που φυλλορροούσε, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι που πρίν απο λίγους μήνες στήριζαν αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές εταιρείας, τότε ήταν επικεφαλής γνωστών εταιρειών που με μαγικό πάλι τρόπο , έβγαζαν κάθε φορά ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά, έξω απο τα όρια κάθε δημοσκοπικού λάθους και εμείς οι ηλίθιοι τους πιστεύαμε, οτι ο λαός έβρισκε αντίσταση μέσα απο τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Το ίδιο κόμμα που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Βασίλη, είναι αστείο αλλά ανάθεμα κι αν ξέρουν οι ίδιοι και οι ψηφοφόροι που απέμειναν οτι ριζοσπάστης στην ουσία σημαίνει "αυτός που αρνείται το παρελθόν και υιοθετεί ή προτείνει κάτι το ριζικά καινούριο όσον αφορά την πολιτική και κοινωνική συγκρότηση". Θα μου πεις είναι άλλη μια λέξη που δολοφονήθηκε και βιάστηκε ,όπως αυτή των θεσμών που αντικατέστησε το τρόικα και κουαρτέτο και σήμερα σημαίνει τη λέξη που δεν άλλαξε καθόλου στα αγγλικά 7.5 χρόνια τώρα: τα πιστωτικά ιδρύματα, τους τοκογλύφους του κερατά που μας ρουφάνε το αίμα. Θα μου πείς και θα έχεις δίκιο, οταν σε μια χώρα η επανάσταση περιορίζεται πια σε συσκευασίες προϊόντων δεν υπάρχει πια μέλλον, εκτός αν οι κάτοικοί της αλλάξουν μυαλά.

Αν διαβάσεις τα tweets τους, αν διαβάσεις τις ανακοινώσεις τους, είναι όλα ψέματα. Στην πράξη έκαναν ακριβώς τα αντίθετα. Αλλά ξέρεις, ήταν στημένα, να χτυπάνε στο συναίσθημα , του προδομένου ψηφοφόρου. ¨Οχι πολύ έξυπνα στημένα, χοντροκομμένα, αν ψυλλιαζόσουν τη δουλειά ή αν την είχες πατήσει, όπως καλή ώρα εμείς, θα το καταλάβαινες. Σου έγραφαν αυτά που ήθελες να διαβάσεις, σου έλεγαν αυτά που ήθελες να ακούσεις και βέβαια δεν εννοούσαν οχι τα λόγια αλλά ούτε το κόμμα σε μια πρότασή τους.

Ετσι σιγά σιγά το κόμμα του Κύρκου, του Μπανιά και του Αλαβάνου,μεταλλάχθηκε σε μνημονιακο τέρας με ψεύτικες υποσχέσεις, με ψεύτικη αντιμνημονιακη οργή που έκρυβε μέσα στο κάθε tweet, στην κάθε ανακοίνωση του. Ψέμα πάνω στο ψέμα, πιστεψαμε οι ηλίθιοι οτι ήταν δίπλα μας, μια φωνή ελπίδας μέσα στην μνημονιακή καταιγίδα των απάνθρωπων μέτρων. Ομως στην πραγματικότητα ήταν το plan b των τοκογλύφων που έβλεπαν τα 2 μνημονιακά κόμματα εξουσίας να φυλλορροούν.

Το πρώτο εξάμηνο ήταν το γνωστό κόλπο που είχε ξαναγίνει το 2010. Στην αρχή αφήνουμε τα πράγματα όπως έχουν χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποδαυλίζουμε και προσχεδιάζουμε την μελλοντική πραγματικότητα.
Ο ένας τριγύριζε απο χώρα σε χώρα και έλεγε πόσο διεφθαρμένοι είμαστε . Οτι κυβερνούσε μια διεφθαρμένη χώρα, ο ίδιος ηγέτης ακριβώς του ενός απο τα δύο κόμματα που επι 35 χρόνια διέφθειραν και κατέστρεψαν αυτή την ίδια έρμη χώρα.

Ο άλλος επι 6 μήνες στέγνωνε τα ταμεία κάθε οργανισμού, πληρώνοντας τους τοκογλύφους και στραγγίζοντας την αγορά απο ρευστό, ωστε να έρθουν απολύτως φυσικά στη συνέχεια τα capital controls και το επόμενο πολύ σκληρό μνημόνιο. Είναι άθλιο οταν στην πράξη σχεδιάζεις να βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο για να πεις μετά οτι έκανες σκληρή διαπραγμάτευση αλλά δεν τα κατάφερες.
Φάγαμε 3 παραμύθια και 3 μεγάλα, τεράστια ψέματα-σλόγκαν. Με τον Παπανδρέου με το "λεφτά υπάρχουν" ,με το Σαμαρά "θα σκίσω τα μνημόνια" και με τον Τσίπρα "θα καταργήσω τα μνημόνια με ένα νόμο, με ένα άρθρο".

Ομως ξέρεις Βασίλη ποιο είναι το χειρότερο; Οτι οι σημερινοί δυνάστες κατάφεραν αυτό που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενοι, να περνάνε χωρίς αντιστάσεις τους μνημονιακούς νόμους που διαλύουν οτι έχει απομείνει. Να ξεπουλάνε κοψοχρονιάς την δημόσια περιουσία και να ξεκινάνε κατασχέσεις για την ιδιωτική.

Δυστυχώς η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι πιο άγρια και πιο μνημονιακή θα κάνει πάρτυ γιατί οι σημερινοί φροντίζουν να μην υπάρχει καμμιά αντίσταση. Κατέστρεψαν και λοιδόρησαν το όνομα της αριστεράς γιατί βέβαια δεμ είναι αριστερά αυτό το μνημονιακό έκτρωμα.

Θα κάνω και την πρόβλεψή μου, σε λίγο καιρό (1-2 εκλογικές αναμετρήσεις) τα 2 σημερινά κόμματα εξουσίας θα αγωνίζονται να πιάσουν το 3% για να μπούν ξανά στη βουλή, θα έχουν καταντήσει κόμματα σφραγίδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με άλλο όνομα,χωρίς χρέη, με νέο ΑΦΜ και η επτάψυχη ΝΔ θα συνεχίσουν να δυναστεύουν τη σκληρή και απάνθρωπη μνημονιακή ζωή μας.

Φίλε μου Βασίλη,δυστυχώς τον ήπιαμε, όπως λέει ο λαός. ¨Οχι μόνο μας πρόδωσαν, όχι μόνο μας εξαπάτησαν, όχι μόνο μας είπαν ψέματα, αλλά μας κλέψανε και την ελπίδα, το δικαίωμα να έχουμε όνειρα. Αν κάποιοι λένε οτι κλαίνε αλα κάρτ μια μέρα κάθε χρόνο και τις υπόλοιπες περνούν όμορφα και ανέμελα, εμείς και ο υπόλοιπος λαός που δυστυχεί έχουμε το φόβο, τον πόνο και την απόγνωση να μας συντροφεύουν καθημερινά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail