Οι Κούρδοι (αυτο)παγιδεύθηκαν θανάσιμα στη Ράκκα και τη Συρία;

Αραβικής καταγωγής άνδρες των SDF από τη Χασάκα στη Ράκκα - φώτο από ivan sidorenko
Του Στρατή Μαζίδη

Οι Κούρδοι στη Συρία έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι μόνοι που φαίνεται να τους στηρίζουν, είναι οι ΗΠΑ. Λέμε "φαίνεται" διότι συνέστησαν τις SDF εν μια νυκτί όταν είχε διαφανεί η αποτυχία του FSA για να πολεμήσουν το ISIS αφού κι αυτό είχε πλέον εκπληρώσει την αποστολή του.

Πόσο όμως θα στηρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους σε μια περιοχή όπου πλην του Ισραήλ, κανείς δεν επιθυμεί να τους δει ανεξάρτητους; Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ δε διαλύουν χώρες για να δημιουργήσουν νέες μεγάλες, αλλά μικρά προτεκτοράτα.

Το πρόβλημα για τους Κούρδους ξεκίνησε όταν άρχισαν να κάνουν τα θελήματα των ΗΠΑ για να έχουν λαμβάνειν. Εδώ εντάσσεται και η επιχείρηση στη Ράκκα. Το ντιλ προέβλεπε κι έναν ασφαλή διάδρομο διαφυγής των ισλαμιστών του ISIS νότια προς την Παλμύρα. Ο στόχος ήταν η Ράκκα να πέσει στα χέρια των Κούρδων σαν σε εκδρομή και οι τρομοκράτες να αποδράσουν σε ελεύθερες περιοχές ώστε να πολεμήσουν τους Σύριους.

Ωστόσο εκεί ξεσηκώθηκαν η Δαμασκός και η Τεχεράνη. Η Μόσχα ενεργοποιήθηκε και άρχισε να παρακολουθεί στενά την περιοχή πολιορκώντας από αέρος τη Ράκκα και διαμηνύοντας ότι όποιος πάει να διαφύγει, θα εξοντώνεται. Οι τζιχαντιστές προτίμησαν να πεθάνουν μαχόμενοι απέναντι σε "άπιστους" παρά να εξαερωθούν από τη Ρωσική Αεροπορία.

Το αποτέλεσμα;

Πέρασαν μήνες.  Η μάχη στη Ράκκα συνεχίζεται με απώλειες εκατέρωθεν. Στο ενδιάμεσο οι Σύριοι απελευθέρωσαν όλη την κεντρική Συρία, σφραγίζουν το νότο, έφτασαν στο Ντέιρ Εζόρ και έσπασαν την πολιορκία.

Είναι φανερό ότι το παιχνίδι στην περιοχή διεξάγεται με όρους του άξονα Δαμασκού - Τεχεράνης και Μόσχας.

Ο Ασαντ δεν πρόκειται να φύγει για δύο λόγους, ο πρώτος ότι κερδίζει τον πόλεμο και ο δεύτερος πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα πάρει τρομακτικά ποσοστά, κάτι που έχει εντυπωσιάσει και ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Και οι Κούρδοι; 

Οι Κούρδοι πιθανότατα θα κερδίσουν μια κάποια μορφή αυτονομίας εντός Συρίας αλλά και αυτό δεν είναι θέσφατο. Εξαρτάται από τις αμερικανικές πλάτες και το πόσο θα τραβήξουν το σκοινί υπέρ τους. Μια φορά πάντως στις μέχρι στιγμής σποραδικές τουρκοκίνητες εχθροπραξίες στην Αφριν δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερης βοήθειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail