Παραβιάσεις: Η τουρκική Αεροπορία και πάλι εδώ μετά το ραμαζάνι!

Αναδημοσίευση από: onalert.gr

Με... ελαφρύ "ζέσταμα" ξεκίνησαν οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου μετά την σύντομη ανάπαυλα λόγω ραμαζανιού: ένα ζευγάρι τουρκικών F-16, τα οποία σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ δεν ήταν οπλισμένα, ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ένα ελικόπτερο ήταν οι απρόσκλητοι "επισκέπτες" σήμερα στο FIR Αθηνών, στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα μαχητικά και το CN-235 "έγραψαν" συνολικά τέσσερεις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας ενώ το τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε τρείς φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας περιφερειακά της Λέσβου (με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού) ώσπου... έπεσε σε δύο ελληνικά μαχητικά F-16 από την Σούδα που βρισκόταν ήδη στον αέρα! Άλλα δύο ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λήμνου αναχαίτισαν τον σχηματισμό των τουρκικών τζετ ωστόσο δεν σημειώθηκε εμπλοκή.

Είναι ενδεικτικό ότι οι σημερινές παραβιάσεις πραγματοποιούνται την ώρα που στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας διαξάγονται συνομιλίες για το Κυπριακό, με την συμμετοχή μάλιστα της Τουρκίας ως... εγγυήτρια δύναμη. Η συμμετοχή της στην διάσκεψη δεν εμπόδισε την Άγκυρα να προβεί σε παραβιάσεις του εναερίου και θαλασσίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τρείς ΝΟΤΑΜ, η τουρκική Αεροπορία δεσμεύει μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας προκειμένου να πραγματοποιήσει -παρανόμως- ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) και άλλες ασκήσεις χωρίς την χρήση πυρών.

Συγκεκριμένα, με τις NOTAM υπ' αριθ. 117/17, 118/17 και 119/17 η Τουρκία καλεί τα διερχόμενα αεροσκάφη να αποφύγουν τις δεσμευμένες περιοχές "για τη δική τους ασφάλεια" σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη, κρίσιμη ημέρα της διάσκεψης στην Ελβετία. Οι ασκήσεις, σύμφωνα με τις τουρκικές αγγελίες, θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο δυτικά και βορειοδυτικά της Μόρφου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail