Ο άξονας του Ε και η τριπλή επιχείρηση που θα κρίνει τον πόλεμο στη Συρία - Εμπρός στη μακρά τελική ευθεία

Του Στρατή Μαζίδη

Το καλοκαίρι του 2015 οι Ιρανοί έσπευδαν στη Μόσχα προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση δραστική παρέμβαση, τότε κινδύνευε να σπάσει ο άξονας του στρατηγικού Υ που επέτρεπε στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμένει στο τιμόνι της εμπόλεμης χώρας.

Το στρατηγικό Υ ξεκινούσε από το νότο και τη Δαμασκό, ανέβαινε στη Χομς και τη Χάμα και χώριζε δυτικά προς Ταρτούς (Ταρσό) και Λατάκεια (Λαοδικία) και ανατολικά προς Χαλέπι.

Το στρατηγικό Υ διατηρήθηκε, ο στρατός ενδυναμώθηκε με σύγχρονα όπλα, νεοσύστατες και καλύτερα εκπαιδευμένες ομάδες, αλλά η Ρωσική Αεροπορία υπήρξε ο καταλύτης των εξελίξεων.

Σήμερα πλέον ο Συριακός Στρατός επιστρέφει σε περιοχές στις οποίες είχε να πατήσει το πόδι του περίπου τέσσερα χρόνια, όπως το ανατολικό Χαλέπι, η λίμνη Ασαντ στον Ευφράτη, τα ανατολικά περίχωρα της Παλμύρα κτλ.

Αυτήν την στιγμή η Δαμασκός ελέγχει ένα στρατηγικό Ε στο οποίο κατοικεί και η συντριπτική πλειοψηφία του συριακού λαού, με τη διαφορά πως οι διάφοροι τρομοκρατικοί πυρήνες εξαφανίζονται μεταφερόμενοι στον τρομοκρατικό σκουπιδοτενεκέ του Ιντλίμπ. Επιπλέον αρκετοί επαναστάτες καταθέτουν τα όπλα και επανέρχονται στην πρότερη ζωή τους. Άλλοι πάλι έχοντας καταλάβει σε τι πρωταγωνίστησαν, πέρνουν τη συριακή σημαία και ξανατρέχουν στο μέτωπο ώστε να εκδιώξουν όσους τους παραπλάνησαν.

Ο Συριακός Στρατός με τις συμμαχικές του δυνάμεις εξελίσσουν μια επιχειρήση η οποία ενώ φαντάζει διαφορετική ως προέκταση του Ε προς τα ανατολικά, ουσιαστικά είναι μία και ενιαία.

Από το βορρά οι Δυνάμεις του Τίγρη και των Τσιτά απελευθέρωσαν την αεροπορική βάση του Τζιράχ απέχοντας μόλις 5 χλμ από τη Μασκάνα και την ολοκληρωτική εκδίωξη των τζιχαντιστών από την επαρχία του Χαλεπίου. Ωστόσο αυτή η επιχείρηση εκτός του ότι θα ξαναφέρει τον Στρατό μέσα στην επαρχία της Ράκκα, θα επιτρέψει στις δυνάμεις του Τίγρη, της 5ης Λεγεώνας, της Αλ Κουντς και της Χεζμπολάχ να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια προς την Αλ Σούκνα και εν συνεχεία το Ντέιρ Εζόρ ώστε να σπάσουν την πολιορκία και να αποκατασταθεί η επικοινωνία με την ανατολή βάζοντας ένα τέρμα στα διαμελιστικά σχέδια της Δύσης.

Συμπληρωματικά στην επιχειρήση αυτή έρχονται και οι κινήσεις του Στρατού και των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη Σουέιντα όπου επιδιώκουν να ελέγξουν τη συνοριογράμμη με την Ιορδανία πολεμώντας τον FSA και μη αφήνοντάς τον να κινηθεί και αυτός προς το Ντέιρ Εζόρ. Η επιχείρηση της Σουέιντα γίνεται ως επέκταση δύο ευθείων γραμμών που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο.

Κατόπιν των παραπάνω καθίσταται ευδιάκριτο πλέον πως οι τρεις παραπάνω επιχειρήσεις αποτελούν επί της ουσίας μια ενιαία με τρία βασικά σκέλη.

Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αν ο συριακός στρατός καταφέρει να σπάσει την πολιορκία του Ντέιρ Εζόρ, τότε θα αναδειχθεί το πόσο μεγάλη σημασία έχει η αντίσταση της πόλης και η διατήρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Οι Ρώσοι σε αυτήν την επιχείρηση θα πραγματοποιούν βομβαρδισμούς, οι ΗΠΑ όχι άμεσα αλλά μέσω τρίτων χωρών δια του συνασπισμού φοβούμενες μια πιθανή κατάρριψη όπως συνέβη κάποιες φορές με μαχητικά του Ισραήλ.

Ο αξονας Δαμασκού - Μόσχας - Τεχεράνης φαίνεται να έχει αυτήν την στιγμή το πλεονέκτημα ωστόσο:

α. υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας όπως πχ μια προβοκάτσια με χημικά όπλα που θα "δικαιολογήσει" μια ηχηρή αμερικανική επέμβαση

β. αναρωτιώμαστε τι θα είχε συμβεί αν η Μόσχα είχε συνδράμει την περυσινή πρώτη επιχείρηση του συριακού στρατού στη Ράκκα αλλά και ενισχύσει την τότε σχεδιαζόμενη (που έμεινε στα χαρτιά) επίθεση της Χεζμπολάχ προς το Ντέιρ Εζόρ μετά την πρώτη απελευθέρωση της Παλμύρα. Η μερική τότε απαγκίστρωση της Μόσχας στην πιο ευνοϊκή στιγμή του πολέμου και με τις ΗΠΑ σε φάση αναισθησίας λόγω της αποχώρησης Ομπάμα, ήταν ένα στρατηγικό λάθος που ίσως πληρωθεί πολύ περισσότερο από τη διαφαινόμενη πρώτη είσοδο των Κούρδων στο προπύργιο της Ράκκα.

Η Al-Quds και οι Ταξιαρχίες του Imam Baqir στέλνουν κονβόι στην Παλμύρα για την επιχείρηση του Ντέιρ Εζόρ-1

Η Al-Quds και οι Ταξιαρχίες του Imam Baqir στέλνουν κονβόι στην Παλμύρα για την επιχείρηση του Ντέιρ Εζόρ-2
Η Al-Quds και οι Ταξιαρχίες του Imam Baqir στέλνουν κονβόι στην Παλμύρα για την επιχείρηση του Ντέιρ Εζόρ-3
Οι Δυνάμεις του Τίγρη σήμερα στα 5 χλμ από τη Μασκάνα στο ανατολικό Χαλέπι - 1
Οι Δυνάμεις του Τίγρη σήμερα στα 5 χλμ από τη Μασκάνα στο ανατολικό Χαλέπι -2
Πατέρας και γιος στο μέτωπο της Σουέιντα - 1
Πατέρας και γιος στο μέτωπο της Σουέιντα -2
λ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail