Ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία - Η παγίδα του Πούτιν στον Ερντογάν

Του Στρατή Μαζίδη

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη μάχη στη Χάμα ανάμεσα σε ισλαμιστικές τουρκόφιλες-τουρκοκίνητες τρομοκρατικές ομάδες και το Συριακό Στρατό.

Είχαμε αρκετούς μήνες να δούμε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Πιθανότατα οφειλόταν στις καλές μέρες της λυκοφιλίας του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν. Ωστόσο οι λυκοφιλίες εδράζονται πάντα σε δύο πυλώνες, το πρόσκαιρο κοινό συμφέρον και την έλλειψη αμοιβαίας εκτίμησης.

Η νηνεμία των περασμένων μηνών ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα επέφερε κέρδη στην πρώτη αλλά τίποτε στην τελευταία.

Πχ τελείωσε νικηφόρα η μάχη στο Χαλέπι καθώς η Αγκυρα εγκατέλειψε τους εκεί τρομοκράτες στην τύχη τους συναινώντας όσοι γλυτώσουν να παρκαριστούν στο Ιντλέμπ ενώ άλλοι ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις της Ασπίδας του Ευφράτη.

Επιπλέον ο συριακός στρατός πραγματοποίησε εντυπωσιακή προέλαση στον ανατολικό Χαλέπι πατώντας σε μέρη όπου είχε 5 χρόνια να βρεθεί. Έφτασε ξανά στις όχθες του Ευφράτη και βρίσκεται ένα βήμα πριν την επαρχία της Ράκκα.

Η Αγκυρα όμως δεν εξασφάλισε απολύτως τίποτε σε έναν πόλεμο τον οποίο υποδαύλισε και όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτε, αλλά την αποδυνάμωσε.

Επιπλέον φαίνεται να σύρθηκε από τον Πούτιν σε μια στρατιωτική παγίδα. Ο Ρώσος άναψε το πράσινο φως για την Ασπίδα του Ευφράτη και μετά φρόντισε να "περικυκλώσει" τους Τούρκους κλείνοντάς τους κάθε διάδρομο. Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις Γιλντιρίμ ότι δεν έχει κανένα νόημα μια επιχείρηση στην Ιεράπολη, όταν Ρώσοι και ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους.

Η ξαφνική αναζωπύρωση του μετώπου της Χάμα με μεταφορά όπως διαβάζουμε ανδρών της Ασπίδας του Ευφράτη αποτελεί πιθανότατα ένα σημείο της Αγκυρας ότι βρίσκεται ακόμη εκεί. Οι ισχυρές αριθμητικά δυνάμεις των τρομοκρατών με τα αμερικανικά όπλα δημιούργησαν ένα εφιαλτικό σκηνικό σε μια περιοχή όπου υπάρχει και σημαντικό χριστιανικό στοιχείο. Επιπλέον η Τουρκία άνοιξε ένα μέτωπο την ώρα που ο στρατός είχε θετικό απολογισμό στα υπόλοιπα πεδία της μάχης.

Η άμεση κινητοποίηση της Ρωσικής και της Συριακής Αεροπορίας (όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο) στην περιοχή και η ανακατάληψη χωριών και θέσεων από το Συριακό Στρατό στην περιοχή μαρτυρά μια πρώτη εξισορρόπηση της κατάστασης.

Επιπλέον δημοσιεύονται πληροφορίες ότι καταφθάνει στα βόρεια της Χάμα σημαντική ενίσχυση από τη Χεζμπολάχ.

Στη Χάμα εξελίσσεται το επόμενο επεισόδιο του πολέμου Μόσχας-Αγκυρας μετά την περίοδο της ηρεμίας. Προφανώς ο Ερντογάν δεν πήρε όσα θα περίμενε από την προσωρινή σύμπλευση με τη Μόσχα, το πιθανότερο είναι πως δεν κέρδισε το παραμικρό.

Η μάχη της Χάμα θα λήξει - λογικά - υπέρ του άξονα Δαμασκού-Μόσχας υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί το σχετικό βάρος και θα συνεχιστεί η σημαντική αεροπορική σύνδρομη.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της Ρωσίας στον πόλεμο έδειξε ότι όπου μετείχε ενεργά με σημαντική αεροπορική υποστήριξη, όλες οι μάχες κατέληξαν νικηφόρες.

Τέλος σημειώνουμε την παρατήρηση του dimpenews ότι οι σωροί 30 Ρώσων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στην Ταρσό προέρχονται πιθανότατα από τα 150 θύματα τη Χάμα ύστερα από χρήση πυραύλου TOW από τους ισλαμιστές. Αν επιβεβαιωθεί, είναι βέβαιο πως δε θα περάσει έτσι.






Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail