Δεκαεννέα χρόνια από το έγκλημα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - Μνήμες φρίκης, συγκίνησης κι ηρωισμού

Freepen.gr - Ήταν 24 Μαρτίου 1999 όταν οι ΗΠΑ με εμπροσθοφυλακή το ΝΑΤΟ ξεκινούσαν τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά μια χώρα η οποία αντιστάθηκε περήφανη.

Όπως σημειώνει το Military Advisor, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γκεβγκένι Πριμακόφ πραγματοποιεί στροφή εν πτήσει προς τη Μόσχα ενώ κατευθυνόταν στις ΗΠΑ.

Στιγμιότυπα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς καταγράφονται στο παρακάτω βίντεο.



Ωστόσο οι αμυνόμενοι είχαν και τις δικές τους ηρωικές στιγμές. Οι βετεράνοι του γιουγκοσλαβικού στρατού οι οποίοι κατέρριψαν το βομβαρδιστικό stealth των ΗΠΑ τύπου F-117A ανταμώνουν ξανά.



Το αντιαεροπορικό S-125 'Neva/Pechora' 5P73 με το οποίο καττερίφθη το αμερικανικό βομβαρδιστικό στις 27 Μαρτίου 1999 εκτίθεται στο Στρατιωτικό Μουσείο του Βελιγραδίου.

Μνήμες φρίκης, συγκίνησης και ηρωισμού για τους ανθρώπους της τότε Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - Μαυροβούνιο).



Μνήμες υπερηφάνειας αλλά και ντροπής για την Ελλάδα. Υπερηφάνεια για την σπουδαία ΑΕΚ και το φιλικό με την Παρτιζάν στο εμπόλεμο Βελιγράδι τη Μεγάλη Τετάρτη του 1999 και ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και την στάση της απέναντι σε μια σύμμαχη χώρα σε δύο Βαλκανικούς Πολέμους. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail