Νέος διασυρμός της Τουρκίας - Λίγο πριν την εκδίωξή της από την Αλ Μπαμπ - Ανοίγει ο δρόμος για τον Τίγρη αλλά γιατί να μη θέλει!

Στρατής Μαζίδης

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμη διασυρμού της Τουρκίας στη Συρία καθώς οι τζιχαντιστές της ISIS φαίνεται πως είναι έτοιμοι να πετάξουν έξω από την Αλ Μπαμπ τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ισλαμιστική φράξια του FSA αφού παρέμειναν μέσα στην πόλη για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το almasdar το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε μια ισχυρή αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη Δευτέρα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των ΤΕΔ να καταλάβουν το Qabasin και την Bzaah στα ανατολικά της πόλης.

Η ISIS ανέκτησε ήδη αρκετές θέσεις ενώ οι ισλαμιστές του FSA εξεδιώχθησαν από το στρατηγικό κόμβο του οδικού άξονα Ταντέφ - Αλ Μπαμπ.

Το Ισλαμικό Κράτος όχι μόνο ανακατέλαβε πολλές θέσεις αλλά εξανάγκασε  τις ΤΕΔ να στείλουν μεγάλο αριθμό ενισχύσεων προκειμένου να διατηρήσουν όποιες θέσεις τους απέμειναν στην πόλη.


Ως εκ τούτου ανοίγει και πάλι ο δρόμος για το Συριακό Στρατό και τον Τίγρη που έχουν ρίξει το βάρος ανατολικότερα, να κινηθούν εκ νέου προς την Ταντέφ και την Αλ Μπαμπ.

Αν το επιχειρήσουν, θα έχουν ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα που είναι η αποδυνάμωση της ISIS στην Ταντέφ καθώς η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκκένωσε το αρχηγείο της στην πόλη και θέσεις της για να ενισχύσει τις γραμμές στην Αλ Μπαμπ.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη επιλογή. Να μην κινηθεί ο Στρατός προς την Αλ Μπαμπ αλλά να αφήσει τις δυνάμεις του Ερντογάν να φθειρόνται και να ρεζιλεύονται σε μια μάχη η οποία τους κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, εξοπλισμό και γόητρο, διασφαλίζοντας όμως ότι θα υπάρχει μια μικρή χαραμάδα ανοικτή υπέρ του ISIS για να ανεφοδιάζεται με κάποιο τρόπο από όσους τον στηρίζουν.

Άλλωστε υπενθυμίζουμε τα όσα προφητικά γράφαμε χθες το βράδυ μεταφέροντας σχόλια στελεχών της Ασπίδας του Ευφράτη σε ακτιβιστές του twitter, ότι αν οι Σύριοι δεν καταλάβουν την Ταντέφ, δεν μπορούν οι πρώτοι να κρατηθούν στην Αλ Μπαμπ.

Ενδεχομένως συμφέρει περισσότερο τη Δαμασκό η διατήρηση ενός μετώπου που κρατά απασχολημένους και φθείρει σταθερά δύο-τρεις αντιπάλους ενόσω θα προχωρά σε άλλα μέτωπα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail