Γιατί το δολάριο θα κυριαρχήσει στις αγορές

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Επιμέλεια Ελευθερία Κούρταλη

Με τους πολιτικούς κινδύνους λόγω... εκλογών να κρατούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στην Ευρώπη, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο είναι το απόλυτο για το νέο έτος, καθώς τα "Τramponomics" (η οικονομική πολιτική του Τραμπ) θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, στον πληθωρισμό και στα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Η Fed θα πραγματοποιήσει μέτριες αυξήσεις των επιτοκίων το 2017, ενώ την ίδια στιγμή η νομισματική πολιτική των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει επεκτατική, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ήδη επεκτείνει το πρόγραμμά αγοράς ομολόγων πέραν του Μαρτίου του 2017 και (τουλάχιστον) έως το τέλος του 2018. Η αύξηση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο θα ενισχυθεί περαιτέρω έναντι του ευρώ, όπως τονίζει η Deutsche Bank, η οποία και αναμένει ότι κατά τη διάρκεια του 2017 το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,00 έναντι του δολαρίου, ενώ στο τέλος του έτους θα βρεθεί στο 0,95.

Όπως τονίζει, η πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed έπειτα από πολύ καιρό σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου καθεστώτος για το δολάριο και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να ωθήσει το ευρώ πολύ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος το επόμενο έτος.

"Γιατί είναι αυτό σημαντικό;", ρωτά η γερμανική τράπεζα. Επειδή, ιστορικά, δεν είναι μόνο η κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ που έχει σημασία για το δολάριο, αλλά και το επίπεδο των επιτοκίων.

Όταν το δολάριο μπαίνει στη λίστα των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις –σήμερα έχει την τρίτη υψηλότερη απόδοση στο G10–, συνήθως το ράλι συνεχίζεται, και μάλιστα πολύ έντονα. Το δολάριο τον Δεκέμβριο μπήκε σε αυτό το "καθεστώς", με τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας να είναι πλέον τα μόνα των οποίων τα επιτόκια των κεντρικών τους τραπεζών είναι υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο για περισσότερο από μερικούς μήνες ήταν το 1979 και το 1997 και το δολάριο σημείωσε ράλι κατά 30% και 20%, αντίστοιχα.

Και, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι ΗΠΑ πιάνουν... κορυφή και σε αυτά, αφού οι αποδόσεις του 5ετούς, 10ετούς και του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι οι τρίτες υψηλότερες μεταξύ των 20 αγορών ομολόγων επενδυτικού βαθμού στον κόσμο, και αυτό επίσης βοηθά στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, αφού θα συνεχίσει να στηρίζει τις ροές χαρτοφυλακίων προς τις ΗΠΑ.

Η τελευταία συνεδρίαση του έτους της FOMC έφερε περισσότερες εκπλήξεις από ό,τι ανέμενε η αγορά, επισημαίνει η Barclays, τονίζοντας ότι τα επιθετικά σήματα που δόθηκαν σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσουν σε νέο ισχυρότερο ράλι το δολάριο τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνει, οι λόγοι για αυτό το ράλι είναι τρεις.

Το ράλι και η εξήγηση

- Μια ενδεχόμενη δημοσιονομική ώθηση από την κυβέρνηση Τραμπ παραμένει αβέβαιη και πρέπει να ενσωματωθεί στις οικονομικές προοπτικές της FOMC, καθώς ελάχιστα μέλη συμπεριέλαβαν κάτι τέτοιο στις προβλέψεις τους. Έτσι, η Barclays βλέπει πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια να αποτιμήσει η αγορά μια πολιτική απότομης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed το 2017, και αυτό θα στηρίξει έντονα το δολάριο.

- Δεύτερον, η FOMC φαίνεται ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για την επίδραση ενός υψηλότερου δολαρίου. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η πρόσφατη ανοδική τάση του δολαρίου δεν έχει συνοδευτεί από μεγαλύτερη αστάθεια ή μια απότομη κίνηση χαμηλότερα στις τιμές των εμπορευμάτων. Η Γέλεν φαίνεται πως βλέπει τώρα ότι το re-pricing των αμερικανικών assets είναι λογική συνέπεια της βελτίωσης της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των προοπτικών του πληθωρισμού που απορρέουν από την αποτίμηση της αγοράς, μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

- Τρίτον, η διάθεση να ασκηθούν πιέσεις στην οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου μειώνεται. Παρά το γεγονός ότι η Γέλεν τόνισε ότι η αναθεώρηση των προοπτικών του 2017 για την απασχόληση και την ανάπτυξη ήταν πολύ μέτρια, δεν τόνισε τόσο έντονα όσο στο παρελθόν το γεγονός ότι η διαδικασία εξομάλυνσης πρέπει να είναι σταδιακή.

Προς 1:1 με το ευρώ

Συνέχεια στο ράλι του δολαρίου "βλέπει" και η BNP Paribas, τονίζοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα κερδίσει σημαντικό έδαφος τόσο σε σχέση με το ευρώ όσο και σε σχέση με τα περισσότερα βασικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, εκτός του ρεάλ Βραζιλίας και του μεξικανικού πέσο.

Όπως σημειώνει, αναμένεται ότι το δολάριο θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ έως το τέλος του 2017, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος έναντι του γεν, με τις εκτιμήσεις της τράπεζας να τοποθετούν την ισοτιμία δολαρίου-γεν στο 128.

Σύμφωνα με την BNP, ο δείκτης του εμπορικά σταθμισμένου δολαρίου θα αγγίξει ιστορικά υψηλά το 2017, με τη Fed να προχωρά σε δύο αυξήσεις επιτοκίων στο β' εξάμηνο του 2017, ενώ η πολιτική αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστεί και το 2018.

"Ψήφο" εμπιστοσύνης στο ευρώ δίνει, από την πλευρά της, η UBS, κόντρα στις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών. Όπως επισημαίνει, τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο και το γεν, είχαν πολύ καλές επιδόσεις το 2016. Για το 2017 η UBS αναμένει ισχυρότερες επιδόσεις για το ευρώ, τη στερλίνα, καθώς και επιλεγμένα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει το 1,20 σε 12 μήνες, ενώ η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου θα βρεθεί στο 1,16. Όπως τονίζει η UBS, περιμένει ισχυρότερες επιδόσεις στο ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η βρετανική λίρα θα είναι ευάλωτη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit, αλλά θα ενισχυθεί αμέσως μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2016, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στα υψηλά 14 ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, λόγω των προσδοκιών για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ εν όψει των φορολογικών περικοπών και των δημοσιονομικών κινήτρων που θα φέρει η προεδρία Τραμπ. Αυτή η τάση επιταχύνθηκε μετά και την ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017, όπως σημειώνει η Brown Brothers Harriman.

"Είμαστε ακόμη στη μέση αυτού του ράλι της τιμής του δολαρίου", τονίζει ο Win Thin, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της BΒΗ. "Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του", προσθέτει.

Ο Thin σημειώνει ότι, σε σταθμισμένη βάση πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας προσαρμοσμένης για τον πληθωρισμό, το δολάριο κέρδισε περίπου 35% κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον στη δεκαετία του 1990, αλλά έχει ανέβει μόνο περίπου το 25% από τότε που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ως αποτέλεσμα, ο Thin αναμένει το δολάριο να ενισχυθεί άλλο ένα 5% έως 10% έως το τέλος του 2017 και καθώς ο Τραμπ υλοποιεί τη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική του και η Fed αυξάνει τα επιτόκια.

Η JPMorgan Chase & Co., από την πλευρά της, συστήνει την αγορά του αμερικανικού δολαρίου έναντι του γουάν Νότιας Κορεάς, καθώς οι πολιτικές του Τραμπ αλλά και η νομισματική πολιτικής της Fed θα στηρίξουν το νόμισμα των ΗΠΑ. Η αμερικανική τράπεζα επίσης συστήνει την αγορά του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των χωρών που θα επωμιστούν το βάρος των ενδεχόμενων αναταραχών στο εμπόριο που θα φέρει η προεδρία Τραμπ.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 27ης Δεκεμβρίου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail