Ο Πούτιν κινείται στη σκακιέρα - Δίνει όπλα και πάει για βάση στη Βεγγάζη της Λιβύης;

Στρατής Μαζίδης

Μετά τη βάση της Ταρτούς και του Χμεϊμίν στη Συρία, ο Πούτιν ετοιμάζεται για "απόβαση" στη Βεγγάζη της Λιβύης;

Ναι σύμφωνα με την συνήθως καλά ενημερωμένη defkafiles. Ο Λίβυος στρατηγός Khalifa Hafter έφθασε στη Μόσχα την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, με το αίτημα για ρωσικά όπλα και στρατιωτική υποστήριξη για το στρατό του. Ο Hafter έγινε δεκτός στη Μόσχα, η οποία είδε ένα άνοιγμα ευκαιρίας για τη Ρωσία ώστε να αποκτήσει την πρώτη στρατιωτική βάση της στη Βόρεια Αφρική. 

Σύμφωνα με στρατιωτικές και κατασκοπευτικές πηγές της σελίδας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να οραματίζεται μια δεύτερη βάση στη Μεσόγειο στις ακτές της Βεγγάζης, η οποία θα φιλοξενεί τόσο μονάδες του πολεμικού ναυτικού όσο και αεροσκάφη σε μια απόσταση 700 χλμ από  την Ευρώπη.

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ Hafter, ο οποίος υπήρξε στρατηγός στον στρατό του Μουαμάρ Καντάφι, φέρει τον τίτλο του ανώτατου διοικητή του Λιβυκού στρατού. Ωστόσο, η Λιβύη είναι σήμερα γεμάτη με εκατοντάδες παραστρατιωτικές ομάδες που συμπλέκονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της χώρας. 

Ο Hafter είναι επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας που κάποτε απολάμβανε την υποστήριξη των ΗΠΑ μέχρι το σημείο που αρνήθηκε την αναγνώριση της κυβέρνησης της Τρίπολης που εγκαθίδρυσε ο ΟΗΕ. Ο Hafter στηρίζεται κυρίως στην υποστήριξη της Αιγύπτου και μερικών από τα εμιράτα του Κόλπου στην ανατολική Λιβύη και το προπύργιο του, τη Βεγγάζη.

Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στον στρατό του Hafter και τον συμβούλευσαν να δεχθεί τη ρωσική πρόσκληση στη Μόσχα και την προσφορά για στρατιωτική βοήθεια.

Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Hafter στη Μόσχα καθώς είχε μεταβεί και τον περασμένο Ιούνιο όπου συνάντηση το Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πετρούσεφ. 

Το Κρεμλίνο υπήρξε δύσπιστο ως προς την αύξηση της βοήθειας στον Hafter ωστόσο η προοπτική μιας δεύτερης βάσης στη Μεσόγειο αλλάζει τα δεδομένα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail