Kοινή επιστολή των ελληνικών και φιλελληνικών φορέων της Νοτίου Γαλλίας σε Ολάντ και Παυλόπουλο για το προξενείο της Μασσαλίας

Freepen.gr - Σε σύνταξη κοινής επιστολής προχώρησαν ελληνικοί και φιλελληνικοί φορείς της Νοτίου Γαλλίας σε Ολάντ και Παυλόπουλο για το προξενείο της Μασσαλίας.

Οι φορείς ζητούν τη μεσολάβηση των δύο προέδρων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του τελευταίου ελληνικού προξενείου στη Γαλλία, το οποίοι εξυπηρετεί όλη τη νότια Γαλλία.

Ακολουθεί η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Λαμβάνουμε την τιμή και το κουράγιο ν’απευθυνθούμε στην Ανώτατη Αρχή του Κράτους, σε σας Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα υψίστης σπουδαιότητας: 

το οριστικό κλείσιμο του τελευταίου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γαλλία, αυτού της Μασσαλίας, γεγονός προγραμματισμένο για τις 7 Νοεμβρίου 2016.

Είμαστε Γάλλοι ελληνικής καταγωγής εγκατεστημένοι στη Νότια Γαλλία εδώ και πολλές γενεές. Αποτελούμε ένα σύνολο περίπου τριάντα χιλιάδων ανθρώπων, και είμαστε παράδειγμα επιτυχημένης ένταξης ξένης κοινότητας στην γαλλική κοινωνία, εφόσον έχουμε βρει σ’αυτήν την υπέροχη χώρα, όπως και οι πρόγονοί μας πριν από μας, μια πατρίδα φιλόξενη και γενναιόδωρη, την οποία τιμούμε, δοξάζουμε και υπερσασπίζουμε κάθε στιγμή. Ωστόσο, δεν ξεχνούμε ποτέ την χώρα καταγωγής μας, αυτήν των γονιών μας, την Ελλάδα, αυτήν την χώρα με με την οποία η Γαλλία έχει πολλαπλούς και εξαιρετικά στενούς δεσμούς. Αυτή τη χώρα που σφυρηλάτησε την ταυτότητα του καθένα μας με τον πολιτισμό της, αυτή τη χώρα, στην οποία εσείς Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας έχετε παράσχει κατ’επανάληψη τεράστια βοήθεια σε πολλά επίπεδα και κυρίως πέρισυ, στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουμε, όλοι το αντιλήφθηκαν ότι το γεγονός που επέτρεψε στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην Ενωμένη Ευρώπη ήταν η δική σας αποφασιστική και αποκλειστική υποστήριξη.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, παρόλους τους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Γαλλία με την Ελλάδα, παρόλες τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων να κρατήσουμε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μαθαίνουμε προς μεγάλη μας θλίψη την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να κλείσει οριστικά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία. Αυτή η λυπηρή είδηση μας βυθίζει σε μια βαθειά αδυναμία κατανόησης, εφόσον πρόκειτα για το τελευταίο Γενικό Ελληνικό Προξενείο που λειτουργεί ακόμη στην Γαλλία. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα διατηρεί στη Γερμανία έξι (6) Γενικά Προξενεία. Η απεσταλμένη ελληνική προξενική αντιπροσωπεία στη Μασσαλία αποτελεί τον μοναδικό συνεχή διοικητικό δεσμό τον οποίο κρατάμε με την χώρα καταγωγής μας και η παρουσία του εδώ, η οποία ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι περισσότερο από απαραίτητη για μας. 

Λαμβάνουμε την τιμή να αιτηθούμε, Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της μέριμνάς σας, ώστε να μεσολαβήσετε στις Ελληνικές Αρχές και κυρίως στον Πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επαναξεταστεί αυτή η απόφαση, τόσο ανορθόδοξη και προσβλητική για τους Γάλλους και παράλογη για τους Έλληνες, δηλαδή, η εξαφάνιση της Ελλάδας από τη Μασσαλία, από την πόλη των Φωκαέων και το οριστικό κλείσιμο του τελευταίου Προξενείου σε γαλλικό έδαφος, ένός Προξενείου το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας! 

Αυτή η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για μας, αλλά επίσης και για το Δήμο της Μασσαλίας και για όλες τις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, (το Προξενείο καλύπτει όλη τη Νότια Γαλλία), των οποίων το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν είναι άρρηκτα δεμένο με την Ελλάδα και τον ελληνικό Πολιτισμό. Η ελληνογαλλική παρουσία, ζωντανή μέσα από τους πολλούς συλλόγους που λειτουργούν στη Νότια Γαλλία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα από αυτήν την απόφαση. 

Η μεσολάβησή σας, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, θα είναι αποφασιστική γιατί είστε ο μόνος που έχει τόσο σημαντική επιρροή στον έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής σας στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου για την συνάντηση των leaders της Νοτίου Ευρώπης. 

Ελπίζοντας ότι θα υλοποιήσετε το αίτημά μας, με την ευγενική σας διευθέτηση, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, διατελούμε με τιμή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail