Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κριμαία! «Να είστε έτοιμοι για πόλεμο» διατάζει τα ουκρανικά στρατεύματα στα σύνορα ο Ποροσένκο

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση... αναθέρμανσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ένα νέο μέτωπο ανοίγει. Μάλλον, ξανανοίγει: αυτό της Κριμαίας.

Τα τύμπανα πολέμου έχουν αρχίσει να χτυπούν ξανά και η κατάσταση μοιάζει το ίδιο επικίνδυνη όσο το Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και παραλίγο να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ουκρανία. Αυτή τη φορά χρειάστηκε μια κατηγορία από τη Μόσχα, πως το Κιέβο επιχείρησε τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας.

Η απάντηση της Ουκρανίας δεν άργησε. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί η Ουκρανία κοντά στην Κριμαία και στην περιοχή του Ντόμπας, στα ανατολικά. Με λίγα λόγια ζήτησε να είναι έτοιμοι για μάχη.

Όλα αυτά την ώρα που έχει ανέβει στο youtube video που φέρεται να δείχνει ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο να πετά πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς. Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο.



Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε σύσκεψη με τους ανώτερους αξιωματικούς της Ρωσίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, όπου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως απέτρεψαν επιθέσεις που σχεδίαζε η Ουκρανία.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, "συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι συμμετέχοντες "μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας", ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν κυρίως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.

Οι ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις έρχονται μια μέρα αφού η FSB (οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας) υποστήριξε ότι απέτρεψε "τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών της Κριμαίας", της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία, και που είχαν με απώτερο σκοπό "να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail